Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får millioner selv om han visste at kameraten fyllekjørte

Passasjer Kim Ronny Otterstad (24) ble lam fra livet og ned. Han er i dag 87 prosent invalid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Først mente forsikringsselskapet at Kim Ronny Otterstad ikke skulle ha erstatning i det hele tatt etter bilulykken som har gjort ham lam og 87 prosent invalid.

Dette fordi han visste at kameraten var full da han som 18-åring var passasjer i ulykkesbilen etter et svært fuktig vorspiel.

- Stor seier

- Derfor føles det som en stor seier at Høyesterett nå har bestemt at erstatningssummen bare skal kuttes med 40 prosent. Jeg skjønner og aksepterer at jeg har delvis skyld i skadene, sier Kim Ronny Otterstad til Dagbladet.no.

Etter årelang kamp med TrygVesta Forsikring og tre runder i retten, vil 24-åringen få flere millioner kroner i erstatning. Hvor mye, er ennå ikke ferdigdebattert.

Otterstad mener han har krav på 7,9 millioner kroner, minus avkortningen på 40 prosent. TrygVesta mener den riktige summen er 4,5 millioner kroner, minus de 40 prosentene som Høyesterett sier skal trekkes i fra.

- Slipper sosialen

- Uansett er det en lettelse å få vite at jeg i framtida slipper å gå på sosialen. Tanken på det har gnagd meg siden ulykkesdagen. Men hvis forsikringsselskapet fremdeles vil ta utgangspunkt i en erstatningssum på 4,5 millioner, hjelper det ikke med all verdens møter og samtaler. Jeg klarer en ny runde i retten, jeg, sier Kim Ronny Otterstad.

FÅR MILLIONERSTATNING: Høyesterett har bestemt at Kim Ronny Otterstad (24) skal ha flere millioner kroner i erstatning, selv om han visste at sjåføren i ulykkesbilen var beruset. Foto: HENNING LILLEGÅRD
FÅR MILLIONERSTATNING: Høyesterett har bestemt at Kim Ronny Otterstad (24) skal ha flere millioner kroner i erstatning, selv om han visste at sjåføren i ulykkesbilen var beruset. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer

•28. november 2006 kom Tønsberg tingrett til at erstatningen skulle avkortes med 30 prosent.

•Forsikringsselskapet anket avgjørelsen og vant fram på alle punkter i Agder lagmannsrett 6. juni 2007. Lagmannsretten mente at hele 60 prosent av erstatningssummen skulle avkortes.

•Otterstad anket denne avgjørelsen til Høyesterett, som nå har satt et endelig punktum for avkortingsspørsmålet.

TrygVesta argumenterte overfor Høyesterett med at erstatningssummen burde kuttes med opp til 80 prosent.

- Dommen i Høyesterett er absolutt en seier, sier Otterstads advokat Christian Lundin. Han mener dommen kommer til å få stor betydning.

- Dommen fastslår at man har krav på en betydelig erstatning etter en ulykke, selv om man har opptrådt grovt uaktsomt. Dessuten legger dommen premisser for hvor stor en avkortning kan være. Den setter en slags maksimumsgrense på 40 prosent, sier Lundin til Dagbladet.no.

- Håpet på annet utfall

TrygVesta Forsikring legger ikke skjul på at de hadde håpet på et annet utfall, men sier de tar Høyesteretts avgjørelse til etterretning.

image: Får millioner selv om han visste at kameraten fyllekjørte

- Vi ser at Høyesterett har vurdert bevisene i saken annerledes enn lagmannsretten og justerer ned avkortningsprosenten. Høyesterett har kommet til at Otterstad har vunnet, i og med at vi må dekke hans saksomkostninger, sier forsikringsselskapets advokat Kjetil Norseth til Dagbladet.no.

Han deler imidlertid ikke advokat Lundins syn på at dommen innebærer en maksgrense for avkortning på 40 prosent i saker hvor skadelidte i stor grad har skyld i egen skade gjennom grovt uaktsom opptreden.

- Jeg tror ikke dommen skaper mye presedens, fordi Høyesterett avgjør saken på bevisvurderingen og ikke på jussen, sier Norseth.

- Betyr det at de samme stridsspørsmålene kan oppstå i likende saker i framtida?

- Ja, jeg er redd for det, sier Kjetil Norseth.

TrygVesta-advokaten sier selskapet nå vil sette seg ned med Kim Ronny Otterstad for å diskutere seg fram til størrelsen på erstatningsutbetalingen.

- Vi får håpe det er mulig å komme til enighet, uten nye runder i rettsapparatet, sier han.

I RULLESTOL: Kim Ronny Otterstad (24) er i dag 87 prosent invalid.
ENDELIG AVGJØRELSE: Lamme Kim Ronny Otterstad (24) har måttet tåle tre runder i rettsapparatet etter bilulykken han var med i som 18-åring. På bildet er han sammen med sin advokat Christian Lundin under rettsaken i Tønsberg tingrett i 2006.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media