Får millionerstatning

Tidligere oljearbeider Jan Terje Biktjørn får 1,5 millioner kroner etter forlik med Vesta Forsikring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no:) - Man må helt klart svelge noen kameler for å godta et forlik som dette. Det er ikke riktig at de skadde skal betale prisen selv, sier Biktjørn til Dagbladet.no.

Oljemarerittet

•Dagbladet og advokat Kjell Inge Ambjørndalen i Norman & co opplever en strøm av nye ofre som trolig er skadd av eksponering for ulike kjemikalier på oljeplattformer i Nordsjøen.

•De skadde har jobbet på ulike felter, for ulike selskaper offshore.

•Dagbladet har avslørt at ConocoPhillips ikke fulgte opp en sjokkmåling av benzen på Ekofisk-feltet i 2002.

•Dagbladet har avslørt at Statoil, Esso og ConocoPhillips nekter å delta i et benzen-prosjekt som ledes av Universitetet i Bergen.

•Dagbladet har avdekket at oljebransjen trenerte Kreftregisterets prosjekt om kreftfaren offshore i seks år.

•Kjemikalieeksponeringen var verst i de tidligere årene med oljeboring på norsk sokkel, men Dagbladet har avdekket at oljearbeidere i dag også blir utsatt for farlige mengder giftstoffer i arbeidet på oljeplattform.

•Universitetet i Bergen har funnet at oljearbeidere løper dobbelt så høy risiko for å utvikle blodkreft som normalbefolkningen.

•Dødelighetsberegninger gjort av Statistisk sentralbyrå viser at oljearbeidere offshore i snitt har vesentlig høyere dødelighet sammenliknet med andre yrkesgrupper.

Den skadde oljearbeideren viser til at dersom han ikke hadde blitt syk, ville han jobbet 17 nye år på Ekofisk før pensjon.


- Sånn sett er det egentlige økonomiske tapet på 2,3 millioner netto. Men 1,5 millioner kroner gjør stor forskjell for en økonomi som har vært anstrengt, sier Biktjørn.

Han reiste krav om 2,5 millioner kroner i erstatning. Forliket med Vesta innebærer at selskapet betaler ham 1,5 millioner kroner.

Knutepunkt

50 år gamle Jan Terje Biktjørn bor i Kvinesdal og er far til en datter på 21 og en sønn på 28 år. Han jobbet på Ekofisk-feltet fra 1978 til han ble sykemeldt i 2003.

I dag bruker han mesteparten av tida på å være et knutepunkt for en stor gruppe skadde kolleger. Mange har fått kreft. Mange har plager forenelige med kjemisk eksponering.

- En kollega sa til meg for ikke lenge siden: Du gjorde en viktig jobb her på Ekofisk, men den viktigste jobben er den du gjør nå, har Biktjørn tidligere uttalt til Dagbladet.

<b>SKADDE OLJEARBEIDERE:</b> Jan Terje Biktjørn (t.v), Harald Kristensen og Viggo Hortmann er blant mange tidligere oljearbeidere som nå reiser yrkesskadesak. Foto: Jan Dahl
SKADDE OLJEARBEIDERE: Jan Terje Biktjørn (t.v), Harald Kristensen og Viggo Hortmann er blant mange tidligere oljearbeidere som nå reiser yrkesskadesak. Foto: Jan Dahl Vis mer

Advokat Kjell Inge Ambjørndalen i Norman & co representerer rundt hundre tidligere oljearbeidere. Brorparten av disse har jobbet på det ConocoPhillips-opererte .

Allerede i 1997 fikk Biktjørn hudsykdommen sin godkjent som yrkesskade. I dag tåler han ikke en gang levere bilen på verksted, uten at huden begynner å sprekke.

- Legger, føtter og hæler ble også kraftig rammet. Det hjalp ikke at jeg sørget for at huden ikke var i kontakt med kjemikaliene. Etter hvert fikk jeg hudutslag bare ved å innånde kjemikalier. Det gjorde meg helt invalid i perioder.

- Jeg husker jeg lå med puter som skulle holde hendene fra madrassen, i håp om at jeg skulle få sove, forteller Jan Terje Biktjørn.

Spesialisterklæring

Yrkes- og miljømedisinsk avdeling ved Sykehuset Telemark har utarbeidet en spesialisterklæring for Biktjørn som ikke levner noen tvil om at han er ødelagt av kjemikaliene offshore:

«Det anslås at pasientens varige medisinske invaliditet som følge av en toksisk encefalopati (løsemiddelskade red, anm.) er 25 %, som i sin helhet vurderes å være yrkesrelatert», konkluderer sykehuset.

Forsikringsselskapets rådgivende leger har ikke vært enig i sykehusets vurderinger.

- Jan Terje Biktjørn har en presset økonomisk situasjon. Som følge av helsesituasjonen er inntekten betydelig lavere enn tidligere. Derfor så han seg nødt til å inngå forlik med Vesta, sier advokat Kjell Inge Ambjørndalen.

Utbetalingen på 1,5 millioner kroner er rundt én million kroner lavere enn Biktjørns beregnede økonomiske tap. Frykten for å sitte igjen med ingenting ble utslagsgivende.

Strid om sakkyndige

- Det er alltid en betydelig prosessrisiko i disse sakene, med stor usikkerhet knyttet til hva de ulike involverte legene mener. Vesta gjør bruk av en rådgivende internlege som er veldig mye mer tilbakeholden med å konstatere årsakssammenheng i slike saker enn det som er vanlig. Etter mitt syn burde forsikringsselskapet bruke annen type rådgivning, og er ikke på lengre sikt tjent med å bruke en lege som er meget omstridt, sier Ambjørndalen.

Vesta påpeker at et forlik er en avtale som «er det beste man kan oppnå, sett fra begge parters ståsted».

- For oss er det viktig å utbetale en riktig erstatning og er glade for dette forliket. Vi ønsker Biktjørn lykke til videre, og håper at han med dette kan legge en vanskelig økonomisk situasjon bak seg, sier informasjonsrådgiver Roald Stigum Olsen i Vesta Forsikring.

Vesta synes lite om at advokat Ambjørndalen problematiserer deres sakkyndigebruk i kjølvannet av et forlik.

- Vår rådgivende lege er blant landets mest kompetente på løsemiddelskader. Vi legger stor vekt på hva våre leger mener. At advokat Ambjørndalen angriper våre sakkyndige etter et forlik, synes vi er vanskelig å takle. Det er synd for Biktjørn at hans advokat framfører argumenter som svekker forliket og som kan forringe gleden ved den løsning Biktjørn har fått i denne saken, sier Stigum Olsen.

GIFTSKADD: Jan-Erik Tandberg mener han er yrkesskadd etter jobben på Ekofisk i Nordsjøen.
<B>BORING: Bildet viser boring på Ekofisk på 90-tallet.
FÅR ERSTATNING: Tidligere oljearbeider Jan Terje Biktjørn får 1,5 millioner kroner i erstatning etter forlik med Vesta Forsikring.
<B>KJEMISKADD: Jan Terje Biktjørn tåler ikke lenger å bli utsatt for kjemikalier etter et yrkesliv i Nordsjøen.
GRISEJOBB: Kildene til kjemisk eksponering er mange offshore.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer