Får møteplikt hos NAV

De nasjonale kravene for aktivitet for sosialhelpsmottakere skal tre i kraft til sommeren. Så lenge vil de ikke vente i Hamar.

AKTIVITETSKRAV: 1. juli 2016 trer de nasjonale kravene om aktivitet for sosialhjelpsmottakere i kraft. mange kommuner har allerede innført forkjellige former for aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
AKTIVITETSKRAV: 1. juli 2016 trer de nasjonale kravene om aktivitet for sosialhjelpsmottakere i kraft. mange kommuner har allerede innført forkjellige former for aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede fra i morgen, mandag 7. desember, stilles det aktivitetskrav til sosialhjelpsmottakere i Hamar kommune.

Det er sosialhjelpsmottakerne som er under 30 år som prioriteres først. Disse skal ut av døra, og gjøre oppgavene Nav har å tilby hver dag, skriver Hamar Arbeiderblad.

- Som et minimum krever vi aktivt oppmøte i jobbsenteret vårt i fire timer per dag, for å jobbe med CV-en og søke arbeid, sier Roy Skaug, leder for Nav Hamar.

De som ikke møter opp på aktivitetene Nav setter opp, får bistanden kuttet til et minimum, ifølge Nav-lederen.

Blant aktivitetene Nav har på blokka, er å skru sammen og kjøre ut møbler, ifølge Hamar Arbeiderblad.

Strengt i Drammen Dagbladet skrev tidligere i høst om Nav Drammen, som reduserte sosialhjelpsutgiftene med 17 millioner kroner etter at de høsten 2013 innførte oppmøteplikt klokka åtte hver morgen for sosialhjelpsmottakere mellom 18 og 25 år.

Antall unge som fikk utbetalt sosialhjelp ned fra 180 personer i snitt i måneden før det ble innført aktivitetskrav, til 105 i tida etter.

NAV har allerede mulighet til å stille krav om aktivitetsplikt, og mange kommuner har innført dette i større eller mindre grad.

Nasjonale krav om aktivitet for sosialhjelpsmottakere skal tre i kraft 1. juli 2016.

Økende tall I 2014 ble det utbetalt 5,6 milliarder kroner i sosialhjelp, 7 prosent mer enn året før.

Antallet mottakere av sosialhjelp økte med 4 prosent, til 125.400 personer i løpet av fjoråret. Det er det høyeste tallet siden 2005.

37 prosent av mottakerne er under 30 år gamle.

Arbeidsminister Robert Erikson har gjort aktivitetsplikt for unge sosialhjelpsmottakere til en fanesak.

Men ikke alle mener at Eriksons krav om å «stå opp om morran» er god medisin for de rundt 125.000 sosialhjelpsmottakerne her til lands.

«Det hjelper ikke å få folk uten jobb opp om morran om det ikke er nok jobber. Frp kan gjerne late som om problemet er at folk er late og ikke vil jobbe, men med økende arbeidsledighet er det et regnestykke som ikke går opp. Det blir som å leke stolleken, og fortelle folk at om de bare løper fortere, blir det nok stoler til alle», skrev leder i Rødt, Bjørnar Moxnes i Dagbladet i september.