Får naboens kloakk i hagen

Gina Tokstad og Roger Lerberg har blitt tvunget til å forlate huset sitt. Hagen stinker av naboens kloakk.

STINKER: Slik så det ut i Gina og Rogers hage etter at naboen spylte ut av renseanlegget sitt sommeren for to år siden. Foto: Privat
STINKER: Slik så det ut i Gina og Rogers hage etter at naboen spylte ut av renseanlegget sitt sommeren for to år siden. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Det lukter så ille til tider at en ikke kan bruke uteplassen som ligger ut mot hagen. Det lukter kloakk, sier paret til Romerikes Blad, som omtalte saken først.

Huset i Åsvegen i Nannestad er blitt helt ubeboelig på grunn av stanken, mener de.

I området har alle boligene hvert sitt minirenseanlegg. Avløpsvannet fra renseanleggene føres så ut i en felles rørgate som fører vannet vekk.

- Det har ikke naboen gjort – de har bare ført det rett inn i hagen vår, sier Roger Lerberg til Dagbladet.

FORTVILET: Gina Tokstad of Roger Lerberg fortviler over at nabotvisten ikke har latt seg løse på to år. Foto: Privat
FORTVILET: Gina Tokstad of Roger Lerberg fortviler over at nabotvisten ikke har latt seg løse på to år. Foto: Privat Vis mer

Planerte hagen

Paret kjøpte huset i Nannestad for litt over to år siden. Den våren, 2020, skulle de planere hagen, og måtte grave opp øverste laget.

Naboene hevder at årsaken til kloakk-problemene er at røret ble ødelagt da Roger og Gina gravde i hagen.

- Det er bare tull, det var gamle teglsteinsrør vi gravde opp da. Det er over 70 år siden slike rør ble brukt, sier Roger Lerberg.

Advokat Carl Fredrik Grindahl representerer naboen.

- Min klient forholder seg til at det var først da naboen hadde gravemaskin på sin egen eiendom og drev med gravearbeid der, at problemet oppsto. Det ble utført rørinspeksjon ved hjelp av kamera, hvor det ble påvist at rørbruddet har oppstått som følge av ytre påvirkning. Min klient mener derfor at det er naboen selv som har påført røret skade. Da er det naboen som må dekke kostnadene til utbedring, sier Grindahl til Dagbladet.

Han forklarer at renseanlegget var anlagt da hans klient kjøpte eiendom.

- Min klient gikk ut fra at alt var i orden da han kjøpte eiendommen, og alt har vært i orden – det har ikke vært noe problem med lukt eller avfall eller liknende før naboen hadde denne gravemaskinen på eiendommen sin. Det registrerer jeg at de også har uttalt, at det var først etter gravemaskinen var der at problemene oppsto, sier advokat Grindahl.

Tidligere avtale

Det skal visstnok eksistere en tidligere avtale om å føre avløpsvannet fra naboen og inn på Lerberg og Tokstads tomt.

- Naboen påstår at det finnes en avtale om at de kan føre vannet inn på vår eiendom, men det er ikke tinglyst noen slik avtale, og da vi kjøpte huset fikk vi ikke beskjed om noe slikt, sier Lerberg.

Det er også usikkert om man kan være bundet av en ikke-tinglyst avtale tidligere eier har inngått, særlig når det ikke finnes en skriftlig, signert avtale.

- Tidligere eier sier til oss at det ikke finnes en slik avtale. Ingen går vel med på en avtale om å lede spillvannet inn i egen hage, sukker Lerberg.

Tidligere eier av naboeiendommen har en annen historie.

Han forteller Dagbladet at han og en annen nabo betalte tidligere eier av huset til Lerberg og Tokstad for at han skulle fikse opp i rørene, som gikk gjennom hagen hans.

- Det har han visst ikke gjort, men bare tatt pengene og ikke gjort noe med det, sier mannen til Dagbladet.

Den tidligere eieren av Lerberg og Tokstads bolig, ønsker ikke å kommentere saken da Dagbladet ringer ham.

KOMMER UT: Her komer avløpsvannet ut av røret. - Det ser og lukter ikke som renset avløpsvann, forteller Roger og Gina. Foto: Privat.
KOMMER UT: Her komer avløpsvannet ut av røret. - Det ser og lukter ikke som renset avløpsvann, forteller Roger og Gina. Foto: Privat. Vis mer

- Stank

Gina Tokstad er skuffet over kommunen:

- Jeg synes kommunen er konfliktsky her, sier hun.

Nannestad kommune mener dette er en privatrettslig tvist, og således ikke noe de skal ta stilling til. Se utfyllende svar lenger ned i saken.

- Det er en forferdelig stank. Da de hadde en rens på anlegget og spylte det ut, hadde vi hagen full av kloakk. Du ser at det som kommer fra anlegget, er helt svart, tjukk kloakk, sier Roger Lerberg.

- Naboen saksøkte oss, og saken havnet i Forliksrådet, men de avviste saken, legger han til.

Saken ble innstilt av Forliksrådet, hvilket betyr at de ikke tok stilling til saken.

Huset i Nannestad kjøpte Lerberg og Tokstad for å ha et sted å bo mens de bygde nytt hus.

- Nå får vi ikke solgt huset på grunn av heftelsene. Vi hadde håpet kommunen kunne pålegge naboen å lage ordentlig renseanlegg og grave ned rørene, sier Lerberg.

- Fortvilet situasjon

Leiv Ommund Knutson er enhetsleder for vann og avløp i Nannestad kommune. Han forteller til Dagbladet at dette er en fortvilet situasjon, men kommunen anser det for å være en privatrettslig tvist. De ønsker derfor ikke å gå inn i situasjonen.

- Anlegget er godkjent og lovlig, det utføres service på anlegget og de oppfyller kravene til utslipp. Problemet er at det kommer ut på naboens eiendom, sier Knutson til Dagbladet.

- Paret forteller at det lukter kloakk, tyder ikke det på mangelfull rensing?

- Det er renset avløpsvann, men det vil alltid være noe lukt fra slike anlegg, svarer Knutson.

Han understreker at de ikke tar stilling til hvem som har rett i tvisten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer