Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får nedsatt karakter

Hedda (18) har ikke betalt 400 kroner i papir- og kopipenger til Ulsrud videregående skole. Derfor får hun nedsatt karakter, skriver Aftenposten. - Urettferdig, sier Hedda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hedda Boretti (18) går i tredje klasse på videregående og jobber hardt for vitnemålet. Men det hjelper lite hvilken innsats hun har gjort på skolen denne høsten: Karakteren blir dårlig likevel. Det vil Ulsrud videregående skole sørge for.

Pappa somler - datter straffes

Heddas pappa Svein Boretti har nemlig somlet med å betale inn 400 kroner i papirpenger til skolen. Dét skal Hedda straffes for. Ulsrud videregående truer med å sette ned karakterene i orden og oppførsel, skriver Aftenposten.

Arbeidsgivere tar gjerne en kikk på denne karakteren når de ansetter nye folk. Hedda frykter derfor at skolens straff skal ødelegge for henne fremover.

- Jeg synes det er ganske urettferdig siden jeg ellers ikke gjør noe galt. Jeg har helt fine karakterer ellers og klarer meg godt på skolen, men jeg skal få nedsatt fordi min far har somla med å betale, sier 18-åringen oppgitt til Dagbladet.no.

- I brevet står det også at de kan gå til inkasso. Men jeg eier ikke noe! sier hun.

- Jeg undrer meg på om ordningen er lovlig, sier Heddas pappa Svein Boretti. Han har selv personalansvar i Oslo kommune.

Han er ikke bekymret over beløpet på 400 kroner. Men han synes det er rart at datteren, som fylte 18 år i går, skal stilles til ansvar for at han ikke betalte regningen med én gang. I tillegg har skolen sendt trussel om inkasso til jenta, som ikke var myndig da hun fikk brevet.

LOVLIG?Hedda får nedsatt karakter og kanskje inkasso fordi pappa Svein Boretti somlet med å betale papirpengene til skolen. Skolen vet ikke om inkaso er lovlig.Foto:ØRN E. BORGEN/Aftenposten
LOVLIG?Hedda får nedsatt karakter og kanskje inkasso fordi pappa Svein Boretti somlet med å betale papirpengene til skolen. Skolen vet ikke om inkaso er lovlig.Foto:ØRN E. BORGEN/Aftenposten Vis mer

- Det er så uklart: Er det Hedda, som ikke eier stort annet enn bøkene sine og klær, som de skal hente ting hos? Hvis dette er foreldrenes ansvar, så blir det jo feil at Hedda skal straffes? Det trengs en opprydning, sier han til Dagbladet.no.

Ikke sjekket lovligheten

Det var i kveld ikke mulig å få tak i Oslso skolebyråd Kjell Veivåg for kommentar. Fungerende rektor Trond Lien på Ulsrud har selv vært med på å utarbeide skolens reglement:

- Elever som unnlater å betale, får varsel i disse dager. Jeg vet ikke hva andre skoler gjør, men jeg tror at de gjør det samme. Det er en antakelse, sier han til Dagbladet.no.

- Er det lovlig å true personer under 18 år med inkasso?

- Godt spørsmål, sier Lien etter å noen sekunders stillhet.

- Vi har ikke undersøkt dette. Men vi har heller ikke gått til inkasso mot noen, sier han. Lien tror heller ikke at elever virkelig har fått nedsatt karakter i orden og oppførsel bare fordi papirpengene ikke er betalt. Han avventer en oppklaring fra skolekontoret.

LOVLIG?Hedda får nedsatt karakter og kanskje inkasso fordi pappa Svein Boretti somlet med å betale papirpengene til skolen. Skolen vet ikke om inkaso er lovlig.Foto:ØRN E. BORGEN/Aftenposten

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!