Får ni millioner etter togbrann

Beboere og næringsdrivende i Lillestrøm får utbetalt om lag ni millioner kroner etter evakueringen ved togbrannen i april.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Til nå har vi beregnet erstatning på 8,7 millioner kroner, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i forsikringsselskapet If til Dagbladet.no.

- Så godt som alle privatpersoner har fått dekket det de har hatt av utlegg. Enkelte næringsdrivende gjenstår, og vi regner med at vi lander på omkring ni millioner i erstatning totalt.

Selv om mange familier i Lillestrøm og Rælingen valgte å overnatte hos familiemedlemmer og venner under den fire dager lange evakueringen, har de krav på å få dekket de ekstra kostnadene de har hatt med å bo utenfor hjemmene sine.

- Vi dekker det beboerne kan dokumentere, og har en anslagsmodell for hvordan vi dekker utgifter ved å bo hos venner og familie, sier Frostad i If. - Beboerne får en erstatning som tar utgangspunkt i markedsleie for boligen. For en villa i Lillestrøm kan dette dreie seg om 25oo kroner i evakueringsperioden. I tillegg dekker vi de kravene folk har i forbindelse med transport og ekstra innkjøp av klær, mat, bleier og annet. De fleste privatskadene er dekket med 6000 til 8000 kroner, og den største erstatningen til næringsdrivende er på 200.000 kroner.

Ifølge NTB har forsikringsselskapet If mottatt 211 erstatningskrav.

- De næringsdrivende hadde 48 timer egenandel før avbruddsforsikringen begynte å gjelde, deretter får de erstatning for tapt omsetning, sier Frostad.

If regner med at de fleste nå har kommet med erstatningskravene sine.

- Det er fortsatt mulig å komme med krav, sier Frostad. - I slike erstatningssaker er foreldesesfristen ett år etter at man ble kjent med skaden.

Evakueringen av Lillestrøm og deler av Rælingen ble satt i verk 5. april i år, etter at et godstog lastet med propan kolliderte og ble satt i brann. Brannmannskaper og gasseksperter fra Sverige jobbet med å tømme to godsvogner for propan fram til 9. april. Skedsmo kommune hadde kriseberedskap gjennom hele aksjonen.

DRAMATISK: En sikkerhetssone med radius på 700 meter ble innført i Lillestrøm etter at et godstog med propan ble satt i brann etter kollisjon i april.