- Får nok ikke husmorprisen

Finansminister Kristin Halvorsen har større kriser å tenke på enn skittentøyet hjemme på Grünerløkka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Stem på årets navn her
•
Se alle kandidatene


- Når jeg kommer hjem pleier jeg å slippe fra meg det jeg har i hendene og bare la skittentøyet ligge. Jeg får nok ikke husmorprisen på Grünerløkka denne høsten, akkurat. Jeg tror ikke min mann er den mest fornøyde, sier Kristin Halvorsen.

Finanskrise-ministeren

Det har vært hektisk i det siste for landets finansminister og SV-leder. Siden 1. august har hun kontinuerlig jobbet med én sak; finanskrisa.

- Vi kommer til å ha mange finanskriser, om ikke i samme styrke som dette, før vi er i 2030 og kan se resultatene av den virkelig store krisa; klimakrisa. Det er den vi kommer til å bli konfrontert med av barna våre. Det er den de vil arve av oss.

Halvorsen og resten av det mektige Finansdepartementet var i full gang med å legge siste hånd på 2009-budsjettet da finansmarkedet gikk fra uroligheter i USA og over til global finanskrise. 14. september gikk finansinstitusjonen Lehman Brothers over ende.

- En veldig krevende høst. Det har hele tida oppstått nye utfordringer som vi måtte løse fortløpende. Mye har dreid seg om å få bankene til å fungere igjen, å få pengene til å flyte i markedet og få renta, både styringsrenta og pengemarkedsrenta, ned, sier hun og legger til:

- Det ser jo ut til å virke, sier Halvorsen.

Ligger ikke våken

KRISEMINISTER: Hun har i store deler av 2008 drevet krisebegrensning på høyt plan. Nå er finansminister Kristin Halvorsen nominert til årets navn. Foto: Jacques Hvistendahl
KRISEMINISTER: Hun har i store deler av 2008 drevet krisebegrensning på høyt plan. Nå er finansminister Kristin Halvorsen nominert til årets navn. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Kristin Halvorsen er nominert til Årets navn i Dagbladet. Hun legger ikke skjul på at det å være finansminister i krisetid har vært en stor utfordring.

- Mye fordi det er så stor usikkerhet om hvordan virkningene kommer til å bli med tanke på folks arbeidsplasser, boliglån og folks gjeldssituasjon, sier hun.

- Har du noen gang ligget våken om natta og tenkt at «Åh Gud, hvordan kan jeg vite at dette går greit»?
-
Nei, altså. En del av krisehåndteringen er å sove nok til å tenke klart, sier Halvorsen og ler.

- Heldigvis har jeg mange drevne rådgivere rundt meg. Dessuten har vi mange flere virkemidler enn det mange andre land har. Det er usikkert, men det er ikke utrygt, selv om mange enkeltpersoner opplever det slik, sier Halvorsen.

- 2009 blir vanskelig

Finansministeren mener den norske velferdsstaten med gratis utdanning, folketrygd og gratis helsetjenester vil sørge for at Norge skal komme greit ut av krisa.

- Men 2009 blir et vanskelig år. Vi skal igjennom en betydelig omstilling. Det må stå i solidaritetens tegn. Det er folk som kommer til å havne i arbeidsløshet og vanskeligheter på grunn av nedgangstider. Det store flertallet, som ikke direkte berøres, må sette solidariteten i høysetet om vi skal få håndtert dette, sier hun.

I tillegg har finansministeren også penger på bok.

- Får nok ikke husmorprisen

- Vi har stilt oss slik at markedskreftene ikke kan herje så mye med oss som folk i samfunn som ikke har løst så mye i fellesskap. Det er vår forsikring. Det er ingen grunn til at høyresida skal få kloa i noe av det og gjennomføre det de ønsker seg av privatisering.

Får rørende e-post

Særlig de som ikke frykter for jobben og har solid økonomi kan godt bidra, mener Halvorsen.

- Jeg får rørende e-poster om borettslag som lenge har tenkt på å bytte og verandaene og at tida nå er inne for det. Folk driver fornuftig motkonjunkturpolitikk rundt omkring. Det er utrolig deilig å vite.

Og hva med finansministerens egen økonomi i krisetider, har hun hatt tid til å håndtere den?

- Nei, jeg driver ikke med dette av hensyn til min egen økonomi, for å si det sånn... Jeg er snart 50 år, fortsatt gift med samme mann og har ikke forstrukket meg på boligmarkedet, så det er ikke noe tema i disse krisetider.