Får norsk støtte

Den internasjonalt kjente opposisjonslederen Avdy Kuliev (70) møtte i dag norske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 2003 sa Turkmenistans diktator, Saparmurat Nijazov, at «det var på tide at Kuliev døde».

Men slik skulle det ikke gå. I går døde Turkmenistans diktator, «Turkmenbasji», trolig av hjertestans.

Opposisjonslederen Avdy Kuliev (70) lever fortsatt.


Nå leder den turkmenske opposisjonslederen Avdy Kuliev (70) Turkmenistans fløyelsrevolusjon fra Lambertseter. I dag møtte han Utenriksdepartementet.

- Støtter er demokratisk Turkmenistan

- Kuliev ba om politisk støtte til kravet om et demokratisk Turkmenistan. Det har vi gitt ham. På et generelt grunnlag deler vi den demokratiske opposisjonens krav om frie valg og et stabilt Turkmenistan, sier kommunikasjonsrådgiver ved Utenriksdepartementet Kaja Haldorsen til Dagbladet.no.

I dag ble det også klart at Turkmenistan kommer til å arrangere et nytt presidentvalg. Det melder Tukrmenistans fungerende president, Gurbungali Berdymukhamedov, ifølge Ap.

Men hvor fritt valget kommer til å bli, er det ennå tidlig å si noe om. Berdymukhamedov sier at valget vil være demokratisk slik som den siste diktatoren forsto det.

SLÅSS FOR DEMOKRATIET: Avdy Kuliev (70) er en stor stjerne i hjemlandet. Som landets første utenriksminister og i en årrekke en av de mest sentrale opposisjonspolitikerne - har han flere gang utfordret Nijazovs enevelde. Foreløpig fånyttes. Her sammen med kona Tatjana (50). Foto: KRISTIN SVORTE
SLÅSS FOR DEMOKRATIET: Avdy Kuliev (70) er en stor stjerne i hjemlandet. Som landets første utenriksminister og i en årrekke en av de mest sentrale opposisjonspolitikerne - har han flere gang utfordret Nijazovs enevelde. Foreløpig fånyttes. Her sammen med kona Tatjana (50). Foto: KRISTIN SVORTE Vis mer

En rekke analytikere mener nå at Kuliev er aktuell som landets neste president. Selv utelukker han ikke tanken.

En ny sjanse

- Jeg vil ikke peke på meg selv, men hvis folket vil at jeg skal stille - kommer jeg ikke til å si nei, sa Kuliev til Dagbladet.no i går.

For selv om nesten ingen vet hvem han er i Norge, er Kuliev en stor stjerne i hjemlandet. Som landets første utenriksminister og i en årrekke en av de mest sentrale opposisjonspolitikerne - har han flere gang utfordret Nijazovs enevelde. Foreløpig fånyttes.

Men nå mener Kuliev at man har en ny sjanse.

Vurdere å chartre fly

Sammen med de to opposisjonslederne Nurmukhammet Khanamov og Khudayberdy Orazov har han de siste dagene klart å samle nesten alt som er igjen av den turkmenske opposisjon. Khanamov var tidligere den turkmenske ambassadøren til Tyrkia og Orazov var tidligere henholdsvis visestatsminister og sentralbanksjef i Turkmenistan.

- Vi har en løpende kontakt med turkmenske og andre myndigheter for å komme oss inn landet. Vi vil vurdere å chartre et fly, sa Kuliev til Dagbladet.no i går.

Får norsk støtte

Les hele intervjuet med Kuliev her!

I går og i dag har presse fra hele verden ringt Kuliev for å vite hva han nå planelegger å gjøre.

Til Los Angeles Times sa han at han ønsker å komme tilbake til hjemlandet. Til det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass sa han at opposisjonen er sterk nok til å vinne.

Til Dagbladet.no sier Kuliev i dag at de ennå ikke har satt en dato for når de har tenkt til å reise til Turkmenistan, men at han håper å reise ned så fort som mulig. Kuliev frykter nå at Russlands president Vladimir Putin skal sette inn sin egen personlige rådgiver, Djahan Pollyeva, som ny president i Turkmenistan. Hun er turkmener og på den måten kunne Putin forsterket sitt grep rundt det gassrike landet.

Les mer om den avdøde diktatoren her!