Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Far og datter: - Vi skal finne denne gullåren

De drømmer om det store varpet, men de drar som oftest tomhendt og desillusjonert hjem. I dag finnes det rundt 200 000 gullgravere inne i Amazonas, som brenner, forurenser og ødelegger regnskogen.

HÅPER FORTSATT: En far og hans datter graver etter gull i Amazonas. De fleste drar hjem fattigere enn da de kom. Foto: Arne Halvorsen
HÅPER FORTSATT: En far og hans datter graver etter gull i Amazonas. De fleste drar hjem fattigere enn da de kom. Foto: Arne Halvorsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALTAMIRA/PARA (Dagbladet.no): Han ser mest av alt ut som en gammel og hyggelig bestefar, men det er neppe barnebarna han har i tankene, men gull og en trygg alderdom.  Fernando da Silva (63) sitter i en søledam med begge hendene roterende i det runde blikkfatet, som er full av sand og gjørme. Han dreier det rundt, vasker ut sanden, stirrer intens ned i fatet som for å tvinge frem noen små gullkorn:

- Slik sitter jeg opp til 10 timer i strekk. Hver dag lever jeg i håpet om å gjøre det store funnet. Men når kvelden kommer drar jeg like skuffet og tomhendt opp i leiren, sier han til Dagbladet.

Vi er i en liten gullgraverleir, rundt 150 km fra Altamira mellom elvene Xingu og Tapajos.

Jobber i lag

Selv om regnskogen skjuler for solen, er varmen og fuktighet uhyre plagsom. Bedre blir det heller ikke av moskitoen som surrer rundt og angripe hvert eneste sted på kroppen, som ikke er tildekket eller innsmurt med myggolje. Langs stiene som fører inn til de ulike gullminene har gullgraverne ryddet skog og satt opp små provisoriske trehytter tildekket med svart plastikk. Ofte er det fire til fem gullgravere som deler en hytte. De kommer som regel fra samme sted, og føler en viss trygghet med bofellesskap:

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

Få tilgang på egne premiumartikler, videodokumentarer, eAvisa og Magasinet.

1 UKE

PRØV PLUSS

1 kr*

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 1 kr* uke. Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr måned. Fornyes automatisk til 99,-/måned

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE- BETAL MINDRE

66 kr/mnd**

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 66 kr/mnd** i 12 måneder. Fornyes automatisk til 99,-/måned

Abonnementet har 12 måneder avtaleperiode og du betaler 66,-/mnd. Deretter fornyes abonnementet løpende til ordinær pris måned 99 kr. Du kan si opp når som helst, men abonnementet løper ut avtaleperioden. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (55,-/uke). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet har 12 måneder avtaleperiode og du betaler 66,-/måned. Deretter fornyes abonnementet løpende til ordinær pris måned (99,-). Du kan si opp når som helst, men abonnementet løper ut avtaleperioden.
  • Øvrige abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?