HÅPER FORTSATT: En far og hans datter graver etter gull i Amazonas. De fleste drar hjem fattigere enn da de kom. Foto: Arne Halvorsen
HÅPER FORTSATT: En far og hans datter graver etter gull i Amazonas. De fleste drar hjem fattigere enn da de kom. Foto: Arne HalvorsenVis mer

Far og datter: - Vi skal finne denne gullåren

De drømmer om det store varpet, men de drar som oftest tomhendt og desillusjonert hjem. I dag finnes det rundt 200 000 gullgravere inne i Amazonas, som brenner, forurenser og ødelegger regnskogen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

ALTAMIRA/PARA (Dagbladet.no): Han ser mest av alt ut som en gammel og hyggelig bestefar, men det er neppe barnebarna han har i tankene, men gull og en trygg alderdom.  Fernando da Silva (63) sitter i en søledam med begge hendene roterende i det runde blikkfatet, som er full av sand og gjørme. Han dreier det rundt, vasker ut sanden, stirrer intens ned i fatet som for å tvinge frem noen små gullkorn:

- Slik sitter jeg opp til 10 timer i strekk. Hver dag lever jeg i håpet om å gjøre det store funnet. Men når kvelden kommer drar jeg like skuffet og tomhendt opp i leiren, sier han til Dagbladet.

Vi er i en liten gullgraverleir, rundt 150 km fra Altamira mellom elvene Xingu og Tapajos.

Jobber i lag

Selv om regnskogen skjuler for solen, er varmen og fuktighet uhyre plagsom. Bedre blir det heller ikke av moskitoen som surrer rundt og angripe hvert eneste sted på kroppen, som ikke er tildekket eller innsmurt med myggolje. Langs stiene som fører inn til de ulike gullminene har gullgraverne ryddet skog og satt opp små provisoriske trehytter tildekket med svart plastikk. Ofte er det fire til fem gullgravere som deler en hytte. De kommer som regel fra samme sted, og føler en viss trygghet med bofellesskap:

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn