Ville søke asyl i USA

Far og datter (2) druknet ved grensa

Nå har også USA fått drukningsbildet som viser flyktningkrisa som pågår for fullt: En far og hans snart to år gamle datter ble tatt av strømmen og druknet på vei til Texas.

FAR OG DATTER FUNNET DØDE: Oscar Martinez Ramirez og hans datter ble funnet druknet. De forsøkte å krysse elva Rio Grande på vei til USA. Foto: STR / AFP / NTB scanpix
FAR OG DATTER FUNNET DØDE: Oscar Martinez Ramirez og hans datter ble funnet druknet. De forsøkte å krysse elva Rio Grande på vei til USA. Foto: STR / AFP / NTB scanpixVis mer

Med ansiktene vendt ned i grunt, gjørmete vann, ble 26 år gamle Oscar Alberto Martinez Ramirez og hans 23 måneder gamle datter Valeria funnet døde mandag.

Ved Rio Grandes bredder, ved den meksikansk-amerikanske grensa, lå babyen med armen fremdeles rundt nakken til faren.

De var på vei til USA for å søke asyl, men familien fra det voldelige mellomamerikanske landet El Salvador nådde aldri fram.

Nå sjokkerer bildene av faren og dattera USA og en hel verden, og maler et tragisk bilde av den pågående asylstrømmen til USA.

Kona var til stede

Det var journalisten Julia Le Duc som tok de hjerteskjærende bildene. De ble først publisert i den meksikanske avisa La Jornada, ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Bildene blir i meksikanske medier sammenliknet med fotografiene av tre år gamle Aylan fra Syria, som druknet på ferden over Middelhavet.

Da Le Duc kom til stedet, nær Matamoros i Mexico, var også mora til 23 måneder gamle Valeria, Vanessa Avalos, der og ga politiet en beskrivelse av hva som hadde skjedd.

Hun fortalte meksikansk politi at hennes mann Oscar først skal ha svømt over elva, som ligger en kilometer unna ei bru mellom USA og Mexico, med dattera Valeria. Faren skal så ha satt henne i land på den andre siden av elva, og lagt på svøm tilbake igjen for å hjelpe kona.

Da skal den lille jenta ha kastet seg ut i vannet mot faren. Da svømte han tilbake mot dattera, men da skal strømmen ha vært så sterk at de to ble dratt av gårde, skriver AP.

Den lille familien kom til Matamoros søndag med håp om å søke asyl i USA.

SORG: Rosa Ramirez gråter mens hun viser fra leker som tilhørte barnebarnet Valeria. Foto: Antonio Valladares / AP / NTB Scanpix
SORG: Rosa Ramirez gråter mens hun viser fra leker som tilhørte barnebarnet Valeria. Foto: Antonio Valladares / AP / NTB Scanpix Vis mer

Lang ventetid

Men i Matamoros var det lang ventetid. Familien skal ha blitt fortalt at det kunne gå lang tid før de i det hele tatt kunne begynne på asylprosessen.

Det var da faren i familien bestemte seg for at de kunne svømme over elva, for å nå USA på egen hånd og søke om asyl da de kom seg dit.

President Donald Trump har nemlig besluttet at asylsøkere, som ikke befinner seg i USA og søker om asyl ved grensa, må vente i Mexico mens asylsøknadene blir behandlet, ifølge The Guardian.

TÅREGASS: CNN Videoen viser øyeblikket da rundt 500 migranter forsøkte å kommer over til den amerikanske siden på grensa mellom USA og Mexico. Video: CNN Vis mer

Den prosessen kan ta flere år.

Derfor velger flere migranter å velge andre ruter, ofte mer risikable, for å komme seg til USA, ifølge The Guardian.

- Det er forferdelig at dette skjer. Vi har påpekt at jo flere ganger USA sier nei til å ta imot folk, jo flere mennesker vil dø i ørkenen eller i et forsøk på å krysse elva, sa Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador tirsdag, etter å ha fått sett bildet av de druknede far og datter.

TRIST FUNN: Representanter for meksikanske myndigheter står ved elvebredden der en far og en datter ble funnet druknet i går tidlig. Målet var å komme seg til USA. Foto: Julia Le Duc / Ap / Scanpix
TRIST FUNN: Representanter for meksikanske myndigheter står ved elvebredden der en far og en datter ble funnet druknet i går tidlig. Målet var å komme seg til USA. Foto: Julia Le Duc / Ap / Scanpix Vis mer

Bebreider Trump

Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, reagerer kraftig på bildene fra grenseområdet, et område han selv besøkte tidligere i år.

Da var ikke asylstrømmen til USA like kraftig som nå, forteller Egenæs, men systemet som tar migrantene imot, har ikke forandret seg. Han bebreider Trumps politikk og systemet for å ta imot migrantene for dødsfallene.

- Denne drukningen er et resultat av den knallharde asyl- og flyktningpolitikken Trumps administrasjon gjennomfører, sier Egenæs til Dagbladet.

- Flere groteske tragedier

Og den politikken er feilslått, mener Egenæs. Amnestys generalsekretær mener politikken bevisst går inn for å avskrekke migranter, asylsøkere og flyktninger fra å komme.

- De ønsker å skape en situasjon som vil forhindre mennesker fra å komme. De ønsker å gjøre det så brutalt som mulig, at de heller ønsker å bli hjemme, sier Egenæs.

Det har ikke fungert, forklarer generalsekretæren.

- Problemet er at det ikke bremser folks dragning nordover. Istedenfor å sende soldater til grensa, bør Trump sende flere saksbehandlere slik at man kunne håndtert dette annerledes. Stadig flere kommer, og det kommer til å føre til flere groteske tragedier som denne, sier Egenæs.

Forlot i april

Den lille familien skal ifølge The Guardian ha forlatt deres hjem i San Martin i El Salvador i april.

De skal raskt ha kommet seg til den sørlige byen Tapachula i Mexico, men bestemte seg for å dra videre nordover.

- De sa at de var redde som følge av hvordan migranter ble behandlet, etter presset fra Trump. Derfor bestemte de seg for å krysse elva. Planen deres var å melde seg for amerikanske myndigheter etter at de kom over, sier søstera til faren i den lille familien, ifølge The Guardian.

Skandalemottaket i Texas

Rundt 250 migrantbarn ble tidligere i uka hentet ut av et overfylt mottak i Texas, der de ifølge advokater har vært holdt innesperret under forferdelige forhold.

En av advokatene som fikk tilgang til barna på mottaket i Clint, en halvtimes kjøretur sørøst for El Paso, forteller til BBC at han fant dem «innesperret i forferdelige celler med et åpent toalett midt i rommet». Der måtte barna både sove og spise.

Andre bekrefter beskrivelsen og slår fast at barna, de fleste av dem fra Mellom-Amerika og skilt fra foreldrene i 2018, ble holdt innesperret under helt uholdbare forhold.

Avsløringen har vakt kraftige reaksjoner i USA, og tirsdag kunngjorde John Sanders, den fungerende sjefen for den amerikanske grenseetaten som har ansvaret for mottaket, at han går av etter få måneder i jobben.