Far og hans to små sønner smittet av giardia i Oslo

Prøvene over to uker gamle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 43 år gammel mann og hans gutter på ett og tre år er smittet av giardia-parasitten, melder Aftenposten.no.

Prøvene ble levert 3. oktober i år, og smittevernoverlege Dag Berild ved Aker Universitetssykehus sier at det er første gang de har opplevd at en hel familie er smittet.

- Jeg vet ikke om de er smittet i Norge eller i utlandet, eller om det er Oslo beboere eller fra Follo, sier Berild til Dagbladet.no.

Han sier han ikke kjenner til helsetilstanden for familien, men de ikke er så syke at de er innlagt ved sykehuset.

- De fleste pasientene slipper vi heldigvis innleggelse.

- Hvor lenge varer sykdommen?

- Det er veldig individuelt. Den kan vare i ukesvis. Det er en veldig vanskelig sykdom å behandle. Jeg har hatt pasienter hvor vi fant parasitten på tiende prøven. Hvis vi finner giardia behandler vi med antibiotika, og da responderer de fleste pasienter raskt. De eneste det kan være fare for, er eldre mennesker og pasienter med svekket immunforsvar, sier Berild .

Det er uklart om de tre har fått i seg smitten etter et utenlandsopphold, eller om de er smittet via drikkevannet i Oslo.

FRYKTER DRIKKEVANNET ER KILDEN: Maridalsvannet, nord i Oslo, forsyner nesten hele Oslos befolkning med drikkevann. Frykten er at giardia-parasittene som er funnet noen kilometer lenger sør, ved Storo i Oslo, stammer herfra. Foto: SCANPIX
FRYKTER DRIKKEVANNET ER KILDEN: Maridalsvannet, nord i Oslo, forsyner nesten hele Oslos befolkning med drikkevann. Frykten er at giardia-parasittene som er funnet noen kilometer lenger sør, ved Storo i Oslo, stammer herfra. Foto: SCANPIX Vis mer

I går gikk helsemyndighetene ut og ba alle i Oslo om å koke alt vann i minst tre minutter, etter funn av giardia-parasitten.

Ifølge Aftenposten er det registrert 53 tilfeller av giardia-smitte i Oslo hittil i år, de aller fleste etter utenlandsopphold.

Ytterligere to personer i 20-årene kan være smittet av giardia-parasitten. De oppsøkte Oslo legevakt i natt med kraftig diare. De er ikke lagt inn på sykehus, melder Aftenposten.