Far og sønn (17) øvelseskjørte i 50 km/t over fartsgrensen

- Graverende, sier UP-sjef.

SJOKKERT: UP-sjef Geir Marthinsen ble sjokkert da det viste seg at det satt en 17-åring bak rattet på den råkjørende bilen. Foto: Yngve Olsen Sæbbe/Nordlys
SJOKKERT: UP-sjef Geir Marthinsen ble sjokkert da det viste seg at det satt en 17-åring bak rattet på den råkjørende bilen. Foto: Yngve Olsen Sæbbe/NordlysVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utrykningspolitiet var onsdag ute på patrulje på E8 ved Laksvatn utenfor Tromsø da de påtraff en tung amerikansk bil som holdt stor fart.

Bilen utmerket seg også med risikabel kjøring og farlige forbikjøringer.
 
Overrasket Da UP-patruljen til slutt fikk stoppet bilen fikk de seg en overraskelse.

Bak rattet satt en 17 år gammel gutt. Faren satt i passasjersetet, og forklaringen de gav var at de var ute og øvelseskjørte.

- En «snill» snittmåling vi gjorde tilsier at bilen kjørte i 126,85 kilometer i timen i en 90-sone. Mest sannsynlig hadde den høyere fart før den traff på oss, forteller UP-sjef Geir Marthinsen til Nordlys.

- Dette er en skikkelig graverende sak, sier UP-sjefen.

50 km/t over Det er nemlig ikke bare farten og forbikjøringene som veier inn.

Bilen de kjørte veide godt over 3 500 kilo. Dermed har ikke 17-åringen lov til å øvelseskjøre i den.

I tillegg skal bilens hastighet aldri overstige 80 kilometer i timen, uansett fartssone.

- Dermed var farten altså egentlig 46,85 km/t over det som er tillatt, sier Marthinsen.

- Veldig feil Styreleder Tor Inge Soma i Autoriserte trafikkskolers landsforbund (ATL) sier at de i utgangspunktet ønsker at foreldre øvelseskjører mer med barna sine.

- Forutsetningen er jo at ledsagerne er gode forbilder, sier han.

- Men hvis de i dette tilfellet både har kjørt for fort og bilen har vært for tung ledsageren neppe være et godt forbilde, sier Soma.

UP-sjef Marthinsen sier de har vært ute for øvelseskjøring som har kjørt over fartsgrensen tidligere. Men aldri en sak hvor såpass mye annet spiller inn.

- Heldigvis ble ingen skadd. Men det er ingen tvil om at dette er veldig feil. Her har faren ikke bare et ansvar, men han skal også være et forbilde for sønnen i en øvelseskjøringssituasjon, sier Marthinsen.

Mistet førerkortet Faren hadde prikker på førerkortet fra før, og kan se langt etter førerkortet på en stund.

- Han vil få en lang sperrefrist før han kan ta førerkortet på nytt. Sønnen blir også ilagt en sperrefrist, sier UP-sjefen.