Sjarktragedien i Finnmark:

Far og sønn forliste

Reidar Nilsen var leder i Norges Fiskarlag i 12 år.

FORSVANT PÅ HAVET: Reidar Nilsen (74) var leder i Norges Fiskarlag fra 2001 til 2013. Foto: Jan-Erik Indrestrand / Norges Fiskarlag.
FORSVANT PÅ HAVET: Reidar Nilsen (74) var leder i Norges Fiskarlag fra 2001 til 2013. Foto: Jan-Erik Indrestrand / Norges Fiskarlag. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var Remi Andre Nilsen (43) fra Hasvik kommune i Finnmark som omkom i fiskebåtulykken utenfor kysten av Gamvik søndag. Faren Reidar Nilsen (74) er forsatt savnet og antatt omkommet.

Reidar Nilsen var leder i Norges Fiskarlag i 12 år fra 2001 til 2013.

Han er i landsstyret for Norges Pensjonistforbund, og har i fem perioder vært i kommunestyret for Arbeiderpartiet i hjemkommunen Hasvik.

Hovedredningssentralen Nord-Norge fikk en bekymringsmelding klokka 09.28 søndag.

Den havarerte sjarken, som var på vei til kongekrabbefiske, drev på land mellom Slettnes fyr og tettstedet Gamvik.

Bekymring fra lokalkjent

Båten ble observert klokka 11.23 fra Sea King-helikopteret til Hovedredningssentralen.

Sønnen Remi Andre Nilsen ble funnet omkommet søndag. Mandag fortsetter letingen etter Reidar Nilsen.

DREV I LAND: Her ble den havarerte fiskebåten funnet søndag ettermiddag, om lag 2,7 kilometer nord for tettstedet Gamvik på Nordkyn-halvøya. Foto; Hovedredningssentralen Nord-Norge.
DREV I LAND: Her ble den havarerte fiskebåten funnet søndag ettermiddag, om lag 2,7 kilometer nord for tettstedet Gamvik på Nordkyn-halvøya. Foto; Hovedredningssentralen Nord-Norge. Vis mer

Bekymringsmeldingen til Hovedredningssentralen kom ikke fra sjarken, men fra en lokalkjent som trodde at noe kunne være galt.

Den lokalkjente fulgte skipstrafikk-sporingen Marine Traffic. Det var et «unaturlig område» der sjarken hadde ligget stille siden før klokka 04 samme natt. Det var 2,7 kilometer nord av tetstedet Gamvik på Nordkyn-halvøya.

Hovedredningssentralen hadde ingen direktekontakt med sjarken med far og sønn om bord. Kystradio Nord fikk ikke kontakt med båten, og redningsskøyta «Peter Henry von Koss» dro ut fra Mehamn.

Det blåste om mot 20 sekundmeter vind i området med mange skjær.

Det søkes nå med rundt 40 frivillige fra Røde Kors, Nordkyn kraftlag og brannvesen - i tillegg til frivillige i strandlinja samt politiets mannskaper.

TROMSØ 2012: Reidar Nilsen, da leder i Norges Fiskarlag, orienterer daværende kyst- og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen og daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre om kyst- og havportalen BarentsWatch. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB
TROMSØ 2012: Reidar Nilsen, da leder i Norges Fiskarlag, orienterer daværende kyst- og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen og daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre om kyst- og havportalen BarentsWatch. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Vis mer

Pådriver Norge - Russland

Reidar Nilsen var en av pådriverne for økt samarbeid og kontakt mellom norske og russiske fiskere og sentral da det ble innledet et samarbeid mellom Fiskarlaget og to organisasjoner, som dekker denne siden av Russland (nord-vest), med sete i Murmansk midt på 2000-tallet.

Dette samarbeidet pågår og fungerer fremdeles, og regnes som en svært viktig samarbeidskanal mellom næringene i begge land.

Samarbeidet har også stor betydning for samarbeidet mellom fiskere og myndighetene i begge land, skriver Norges Fiskarlag i en oppsummering av den tidligere lederens betydning.

Grunt farvann og høye bølger

- Vi har også bistand av Sea King redningshelikopter som søker fra luft i et større område for å identifisere objekter og steder som krever nærmere gjennom søking av personell på bakken, opplyser jourhavende stabssjef Stein Kristian Hansen i pressemeldingen.

- Søket vil pågå så lenge det er lyst og forsvarlig for mannskapene å søke. Det er et utfordrende område å søke i med båt på grunn av grunt farvann og høye bølger, sier Hansen.

Han informerer om at det gjøres en enorm innsats i håp om å finne den savnede fiskeren.

DEN HAVARERTE SJARKEN drev i land helt nordøst i Gamvik kommune - mellom Slettnes fyr og tetstedet Gamvik. Kartgrafikk: Hovedredningssentralen Nord-Norge.
DEN HAVARERTE SJARKEN drev i land helt nordøst i Gamvik kommune - mellom Slettnes fyr og tetstedet Gamvik. Kartgrafikk: Hovedredningssentralen Nord-Norge. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer