Far og sønn mistenkt for terrorisme

Kan ha planlagt angrep mot sykehus i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FBI har arrestert en far og sønnen hans fordi sønnen skal ha deltatt på al Qaida-treningsleir i Pakistan, melder Los Angeles Times. Både far og sønn er amerikanske statsborgere. Faren er arrestert fordi han var med på å betale for sønnens flytur og opphold.

Ifølge FBI fikk deltakere på treningsleiren opplæring i «hvordan drepe amerikanere».

De arresterte er Hamid Hayat (23), som jobber på en fruktfabrikk, og faren Umer (47), som kjører isbil. Begge ble pågrepet på søndag.

Ifølge LA Times er arrestasjonene resultat av lang tids etterforksning. To andre personer er også arrestert, ifølge CNN. De to skal være muslimske ledere i den lokale moskeen, og én av dem gikk ut etter 11. september og fordømte terrorangrepene mot World Trade Center.

Kunne angripe sykehus

Myndighetene sier at de fortsatt jobber med å finne ut om de to mennene var alene om al Qaida-sympatiene sine, eller om de tilhører et al Qaida-nettverk. De to kommer fra den lille jordbruksbyen Lodi sør for Sacramento i USA

I forrige uke ble Hamid Hayat oppdaget om bord på et fly som skulle til San Fransisco, til tross for at han er oppført på en liste over personer som ikke har lov til å fly. Han hadde da vært i Pakistan.

I avhør har han fortalt at han har deltatt på treningsleirer med al Qaida både i fjor og i forfjor. Han fikk deretter komme med forslag om hvor han skulle gjennomføre et terroroppdrag, skriver LA Times.

ETTERFORSKER: FBI undersøker om de arresterte har forbindelser med al Qaida. Foto: SCANPIX
ETTERFORSKER: FBI undersøker om de arresterte har forbindelser med al Qaida. Foto: SCANPIX Vis mer

Hayat skal da ha bedt spesielt om å få reise tilbake til USA for å gjennomføre en terroristisk handling, ifølge FBI. Blant mulige mål var både sykehus og store butikker.

Avviser terror

Familien avviser imidlertid fullstendig at de to mennene er involvert i terrorisme. En kusine av Hamid Hayat sier at anklagene er falske og at den siste turen til Pakistan ikke har noe å gjøre med terrorisme. Han reiste sammen med sin mor for å arrangere ekteskap og besøke slektninger, ifølge familien.

Hayat er den eldste av fire søsken. Som niåring dro han til Pakistan og lærte Koranen utenat.

FBI har vært hjemme hos familien og beslaglagt bilder, videoer, en faksmaskin, bønnebøker og flere andre gjenstander.

- Etterforskningen fortsetter, sier John Cauthen for FBI i Sacramento.

AL Qaida-leir: Disse bildene ble offentliggjort av pakistanske myndigheter i juni i fjor. De viser satelittbilder av det som antas å være treningsleirer for al Qaida-medlemmer. Foto: SCANPIX
AL Qaida-leir: Disse bildene ble offentliggjort av pakistanske myndigheter i juni i fjor. De viser satelittbilder av det som antas å være treningsleirer for al Qaida-medlemmer. Foto: SCANPIX Vis mer
BOLIG:</B> Politiet har gjennomsøkt huset der far og sønn bor sammen.