Far og sønn tjente 38 millioner i måneden

Trond Mohn og sønnen Frederik tjente best i Norge.

TJENTE MEST: Trond Mohn (t.h) og sønnen Frederik Mohn (t.v) tjente henholdsvis 323 millioner og 142 millioner og topper lista for inntektsåret 2012.  
Foto: Helge Hansen/Dagbladet
TJENTE MEST: Trond Mohn (t.h) og sønnen Frederik Mohn (t.v) tjente henholdsvis 323 millioner og 142 millioner og topper lista for inntektsåret 2012. Foto: Helge Hansen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ingen tvil om at fjoråret ble solid for eierne av Frank Mohn-konsernet. Trond Mohn er Bergens største private arbeidsgiver, og er i tillegg en stor bidragsyter til norsk idrettsliv og forskning og har en rekke tillitsverv.

Hans donasjoner og gaver nærmer seg en milliard kroner. Han har blant annet gitt millionbeløp til Tromsø IL, Brann, Universitetet i Tromsø, St. Olavs Hospital i Trondheim og opprettet Bergens forskningsstiftelse gjennom en donasjon  på 250 millioner.

Trond Mohn og sønnen Frederik tjente i fjor mest av alle i hele Norge i 2012. Mens far tjente 323 millioner kroner, tjente sønnen 142 millioner kroner. Det gir dem en sammenlagt månedslønn på 38 millioner kroner.

Tar igjen faren Begge har økt sine inntekter fra året før: Mens Trond Mohn hadde 311 millioner i inntekt, hadde sønnen ingen oppført inntekt for inntektsåret 2011. Senior toppet også inntektslistene i fjor.

Men formuen til Mohn senior krymper. Han hadde nemlig en formue på 4,2 milliarder kroner i 2011, mens han har oppført 3,9 milliarder i fjor.

Junior ser ut til å være på vei til å ta han igjen - med sin formue på 3,5 milliarder kroner, som er en økning på rundt 400 millioner kroner.

Anmeldt til Økokrim Tilsynelatende tjente junior så mye penger at norske myndigheter reagerte.

Han ble nemlig anmeldt til Økokrim av Finanstilsynet på slutten av fjoråret, mistenkt for brudd på verdipapirloven. BT skriver at spørsmålene har dreid seg om hvorvidt han hadde vært kjent med informasjon som aksjemarkedet for øvrig ikke visste noe om, da han gjennom sitt investeringsselskap kjøpte aksjer for 12 millioner kroner i riggselskapet Songa Offshore.

I vår konkluderte Økokrim imidlertid med at det ikke var grunnlag for å straffeforfølge Mohn, og henla saken på grunn av bevisets stilling.

Nummer tre på lista tjener langt mindre enn Mohn senior og junior.

Oslo-mannen Espen Nordhus har tjent 104,4 millioner gjennom selskapet Nordpolen Holding. Nummer fire er næringslivsmannen Alf Christian Thorkildsen. Han hadde en inntekt på 102,2 millioner kroner. Eiendomsmagnat Peter Groth tjente 96 millioner, mens hotellkonge Petter Stordalen tjente 88,2 millioner kroner.

Andre å merke seg på lista er blant annet 20 år gamle Gustav Magnar Witzøe, som hadde en inntekt på 61,6 millioner kroner. 20-åringen har hele 2,4 milliarder i formue. De enorme verdiene kommer fra at han har arvet majoriteten av aksjene i det svært lønnsomme oppdrettsselskapet Salmar gjennom investeringsselskapet Kverva.