Får omstridt pris: Her lander privatflyet

Her lander privatflyet til Muslim World Leagues leder i Norge. Saudi-Arabias ambassade og tyske livvaktbiler sto klare til å ta ham imot. I Oslo ventet Høyre-profilen Aamir J. Sheikh.

HENTET PÅ FLYSTRIPA: Tyske livvaktbiler og en bil fra den saudiarabiske ambassaden sto klare for å ta ham imot, da Muslim World League-leder Mohammed al-Issa landet i Norge seint torsdag kveld. Foto: Frank Karlsen
HENTET PÅ FLYSTRIPA: Tyske livvaktbiler og en bil fra den saudiarabiske ambassaden sto klare for å ta ham imot, da Muslim World League-leder Mohammed al-Issa landet i Norge seint torsdag kveld. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Publisert

GARDERMOEN, NATT TIL FREDAG: Klokka nærmer seg midnatt. VIP-terminalen på Gardermoen er dekket av tykk tåke. Utenfor hovedinngangen på terminalbygget står en svart Mercedes S-klasse, tilhørende Saudi-Arabias ambassade i Oslo.

Gjennom tåka skjærer først de skarpe frontlysene til to tyskregistrerte, svarte Mercedeser. Bilene har kjørt fra Tyskland til Norge. Nå ruller de rolig ut på flystripa.

Den kraftige motoren til et Bombardier 5000 privatfly bryter stillheten. Flyet lander raskt, og Mercedesene ruller opp i posisjon.

Ut stiger Mohammed al-Issa – nå leder for den religiøse organisasjonen Muslim World League, tidligere justisminister i Saudi-Arabia og verdig benevnelsen His Excellency i hjemlandet. Noen måneder forsinket på grunn av coronapandemien, har Mohammed al-Issa nå ankommet Norge for å motta «Brobyggerprisen».

STATUETTEN: Her er brobygger-statuetten som ventet på Mohammed al-Issa i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog
STATUETTEN: Her er brobygger-statuetten som ventet på Mohammed al-Issa i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Millionoverføringene

Prisen deles ut av Høyre-politiker Aamir J. Sheikh og organisasjonen «14. Augustkomiteen» hvert år. Årets utdeling, som fant sted i Operaen i Bjørvika i Oslo mandag kveld, er omstridt:

I begrunnelsen for hvorfor al-Issa blir tildelt «Brobyggerprisen» heter det at juryen mener al-Issa er en ledende global stemme for moderat islam og en nøkkelperson i å bekjempe ekstremistisk ideologi.

Dagbladet har avslørt at Sheikh, hans samarbeidspartner Kjell Magne Bondevik og deres respektive organisasjoner skal ha fått nesten 13 millioner fra Muslim World League – før Sheikhs organisasjon 14. Augustkomiteen utropte al-Issa til vinner av «Brobyggerprisen», sammen med en kristen og en jødisk leder. Avsløringen utløste kraftig kritikk.

Proffbokser Cecilia Brækhus, som var juryleder i «Brobyggerprisen», reagerte kraftig på avsløringen: Hun trakk seg etter at Dagbladet tok kontakt.

FIKK PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte skal ha fått millioner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Avviste

MWL har avvist «enhver antydning om gjentjenester som følge av å ha blitt tildelt en pris som en norsk institusjon står bak».Sheikh på sin side har overfor Dagbladet vært tydelig på at ingen kan «kjøpe seg» til å få «Brobyggerprisen»:

- Ingen kan eller har noen gang «bestilt» prisen. Det har alltid vært verdige prisvinnere, har han skrevet i en e-post.

Aamir J. Sheikh ønsker ikke å kommentere denne saken videre nå:

- Som jeg har sagt til Dagbladet tidligere, vil jeg ikke svare på flere av avisas spørsmål i disse sakene fordi dere er ute etter å skade mitt dialogarbeid, skriver han i en e-post.

TRAKK SEG: Cecilia Brækhus. Foto: Terje Bendiksby / NTB
TRAKK SEG: Cecilia Brækhus. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Som Sheikh, vil heller ikke Bondevik gi kommentarer:

- Med den erfaring jeg har med Dagbladets journalister i disse sakene, hvor jeg blir presentert for uetterretteligheter og en forutinntatt agenda, kommer jeg ikke til å svare på flere spørsmål. Flere av dem bygger på feil premisser og er uakseptabelt mistenkeliggjørende.

Mot Oslo

På Gardermoen er al-Issa snart fraktet ut av flyplassområdet. Køer, bagasjelogistikk og venting eksisterer ikke i VIP-enes verden.

Selv om det ikke er en bil på veien, i det øde flyplassområdet midt på natta, kjører den fremste Mercedesen med nødblinklysene på.

Verken Saudi-Arabias ambassade eller Muslim World Leagues pressetalsmann har besvart Dagbladets henvendelser. Men MWL har tidligere gått hardt ut mot Dagbladets journalistikk i kronikkform.

VENTER: Aamir J. Sheikh i dialog med Muslim World Leagues pressetalsmann utenfor Hotel Continental. Foto: Hans Arne Vedlog
VENTER: Aamir J. Sheikh i dialog med Muslim World Leagues pressetalsmann utenfor Hotel Continental. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Hotellet

Vi går snaue tre timer tilbake i tid. Og flytter oss til fasjonable Hotel Continental i Oslo sentrum.

Utenfor hotellet står de tyske sikkerhetsvaktene, og den saudiarabiske ambassadebilen med sjåfør. Der står også Høyre-politiker Aamir J. Sheikh. Og Muslim World Leagues pressekontakt Abdulwahab al-Sheri.

Sheikh samtaler engasjert – delvis med Muslim World Leagues mann, delvis med de langreiste sikkerhetsfolkene og sjåføren fra Saudi-Arabias ambassade.

Sjåførene kjører noen rolige runder rundt kvartalet. Som et skoleeksempel i såkalt «taktisk kjøring», plasserer de bilene smidig tilbake i posisjon.

Etter noen minutter til med venting, forsvinner først bilen fra Saudi-Arabias ambassade, og så de tyske livvaktbilene. I retning et tåkelagt Gardermoen.

I en e-post skriver Sheikh:

- Jeg vil vil bare gjøre dere oppmerksomme på at møte på Hotel Continental torsdag 18.11 var et miniseminar om kampen mot ekstremisme med cirka 25 deltagere, av dem flere ambassadører, også den saudiarabiske.

LANGREIST: En av de tyske livvaktbilene venter på fotgjengere utenfor Nationaltheatret. Foto: Hans Arne Vedlog
LANGREIST: En av de tyske livvaktbilene venter på fotgjengere utenfor Nationaltheatret. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Kalt inn

Samtidig som al-Issa omsider kunne komme til Norge for å motta prisen sin, har Aamir J. Sheikh blitt kalt inn til møte med Høyre for å forklare seg for partiet sitt etter Dagbladets avsløringer.

Høyre kalte Sheikh inn på teppet etter Dagbladets avsløringer, men ville lenge ikke si hva som har kommet ut av møtet.

Angående møtet med Høyre var Dagbladet i kontakt med Sheikh på telefon ved 14.15-tida torsdag. Han bekreftet da at han har forklart seg for partiet over Zoom.

- Har du fått noen reaksjoner fra Høyre etter det møtet som du ble innkalt på?

- All kommunikasjon går via meg og Høyre. Jeg vil ikke kommunisere via Dagbladet.

- Hva slags reaksjon har du fått så langt?

- Det må jo Dagbladet vite. Dere vet jo alt. Så det er bare å grave det.

PÅ SCENA: Kjell Magne Bondevik (t.v.) og Aamir J. Sheikh (t.h.) på scena under Muslim World League-konferanse i Genève. Foto: Lars Eivind Bones
PÅ SCENA: Kjell Magne Bondevik (t.v.) og Aamir J. Sheikh (t.h.) på scena under Muslim World League-konferanse i Genève. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Skaffet Erna-kontakt

Utover millionene fra den Saudi-tilknyttede organisasjonen, har Dagbladet avslørt at:

PÅ OPERAEN: Høyrepolitiker Aamir J. Sheikh ønsket den fungerende lederen for Kirkenes Verdensråd, Dr Ioan Sauca, velkommen til prisutdelingen på operaen. Foto: Hans Arne Vedlog
PÅ OPERAEN: Høyrepolitiker Aamir J. Sheikh ønsket den fungerende lederen for Kirkenes Verdensråd, Dr Ioan Sauca, velkommen til prisutdelingen på operaen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Delte ut prisen

Operaen, mandag kveld: Høye hæler klikker mot hvit, blankpolert marmor. Sheikhs 14. Augustkomiteen har leid foajeen i selveste Operaen til Brobryggerprisutdelingen, som komiteen har delt ut årlig siden 2003.

Runde bord er dekket med sirlige oppsatte blomster. Et kor på 25 sangere fra et katolsk universitet er fløyet inn fra Milano. Den britiske artisten Ben Adams fra A1 fra boybandet A1 skal runde av kvelden for de inviterte gjestene.

I døra står Høyre-politiker Aamir J. Sheikh og ønsker velkommen. Han ønsker ikke å snakke om kritikken mot prisen. Men håper Dagbladet skriver om «det vi faktisk gjør».

- Det er viktig å ha respekt for ulikhet, dele kjærlighet, ha toleranse for hverandre, sier Sheikh.

To av prisvinnerne, den jødiske rabbien Michael Melchior og den fungerende lederen for Kirkenes Verdensråd, Dr Ioan Sauca, er kommet. Så kjører en svart Mercedes opp foran operaen, ut av den stiger MWL-leder al-Issa. Prisutdelingen kan starte. Alle reiser seg opp mens «Ja, vi elsker» spilles over høyttalerne.

- Dear friends of peace, begynner Sheikh.

Han forteller at akkurat som Martin Luther King, har han en drøm. Om at alle er der for hverandre, uavhengig av hva man tror på. En drøm om respekt, dialog og toleranse. Hvor man står sammen og bygger broer. Kjemper mot islamhat og religiøse konflikter.

DELTE KAKA: De tre prisvinnerne, representanter for hver sin religion, delte kake. Fra venstre: Kjell Magne Bondevik, Dr Ioan Sauca fra Kirkenes Verdensråd, MWL-leder Mohammed al-Issa, rabbi Michael Melchior og høyrepolitiker Aamir J. Sheikh. Foto: Hans Arne Vedlog
DELTE KAKA: De tre prisvinnerne, representanter for hver sin religion, delte kake. Fra venstre: Kjell Magne Bondevik, Dr Ioan Sauca fra Kirkenes Verdensråd, MWL-leder Mohammed al-Issa, rabbi Michael Melchior og høyrepolitiker Aamir J. Sheikh. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Sheikh gir ordet til Norges tidligere statsminister, Kjell Magne Bondevik, som leder programmet. Bondevik sier det er en stor ære. Han snakker om religion som en kilde til fred, men at det også kan føre til krig. Og derfor er interreligiøs dialog så viktig.

Både doktor Sauca og rabbi Michael Melchior holder taler og mottar prisen. Fra WHOs generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus kommer en Twitter-melding der han gratulerer vinnerne. Selv fikk han Brobyggerprisen i fjor.

Til sist mottar MWL-leder al-Issa prisen. Bondevik introduserer ham som en «ledende global stemme for moderat islam.» Al-Issa holder tale på arabisk. Han sier blant annet at religiøs, politisk og kulturell bevissthet skal hjelpe oss å krysse broer. Slik kan vi finne trygghet, fred, harmoni og kjærlighet, ifølge oversettelsen.

ØNSKET VELKOMMEN: Bondevik introduserte Mohammed al-Issa som en ledende stemme for islam. Foto: Hans Arne Vedlog
ØNSKET VELKOMMEN: Bondevik introduserte Mohammed al-Issa som en ledende stemme for islam. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Kritiske til dekningen

Både Bondevik og Sheikh har overfor Dagbladet vært klare på at MWL har opplyst til dem at det er en uavhengig organisasjon. En rekke av verdens ledende eksperter på området har vært tydelige på at organisasjonen sterkt tilknyttet det saudiarabiske regimet, og at den inngår i regimets hvitvasking av eget rykte.

Kjell Magne Bondevik skriver i en e-post til Dagbladet:

INTERVJU: Kjell Magne Bondevik har vært tydelig på at MWL har opplyst til ham at de opererer uavhengig. Foto: Lars Eivind Bones
INTERVJU: Kjell Magne Bondevik har vært tydelig på at MWL har opplyst til ham at de opererer uavhengig. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Jeg kan for øvrig opplyse følgende: Muslim World League, som er en seriøs internasjonal organisasjon, støtter økonomisk flere andre anerkjente internasjonale organisasjoner og institusjoner. Så de bidrar vel til «hvitvasking» av regimet i Saudi-Arabia de også da, skal vi tro Dagbladet …

Aamir Sheikh har i en tidligere e-post:

- Norges myndigheter har dialog med Saudi-Arabia, som vi er positive til. Vi mener at isolasjon og boikott ikke er den rette veien å gå. Det er viktig å bruke disse anledninger til å ta opp viktige temaer for å finne gode løsninger på konflikter og vanskelige forhold. Vi har derfor et åpent forhold til Saudi-Arabia, slik vi har med andre land og aktører. Formålet med kontakt er også å sette kritikkverdige forhold på dagsordenen og bidra til dialog, toleranse, forsoning og fred sammen.

MWL-leder Mohammad al-Issa forklarte sammenhengen slik i møte med Dagbladet i august:

- MWL er en internasjonal organisasjon, som for eksempel Den arabiske liga eller FN. I begynnelsen ble MWL finansiert av flere islamske land, ikke bare Saudi-Arabia. Men ikke etter at jeg tok over som generalsekretær for fem år siden.

Al-Issa har fortalt at MWL er en uavhengig organisasjon, som ikke engasjerer seg i politikk, og som samarbeider med rundt 100 organisasjoner i flere land.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer