Får oppreisning

Alle skadde Nordsjø-dykkere får mulighet til å gjenoppta avslåtte søknader etter ny medisinsk vurdering. Staten betaler ut inntil 200000 kroner til offshoredykkere med varig helsesvikt og til etterlatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Regjeringen sa i går ja til sosialminister Magnhild Meltveit Kleppas forslag om kompensasjon til tidligere Nordsjø-dykkere som har fått men etter arbeidet på dypet. Etter en rask høringsrunde skal saken legges fram i revidert budsjett i mai. Fra 1. juli skal kompensasjonsordningen for dykkerne og deres etterlatte tre i kraft.

Sosialministeren var godt fornøyd da hun presenterte framlegget i går kveld.

- Departementsråder fra tre departementer har på rekordtid lagt fram et forslag som regjeringen har sluttet seg til. Jeg er fornøyd med at vi nå har klart å finne en løsning, sa hun.

Fullt så fornøyd var ikke pionerdykkernes talsmann, Tom Engh:

- Hvor stort er overskuddet på statsbudsjettet takket være oljen? 100 milliarder? Da blir det kanskje snaut med et par hundre tusen for et ødelagt liv?

Får honnør

Forbundssekretær Leif Johansen i oljearbeiderorganisasjonen NOPEF varslet flere endringsforslag under møtet.

- Men jeg vil også gi honnør for at dere har grepet fatt i en sak som har ligget der urørt i mange år. Forslaget er et kraftig signal om at staten tar ansvar og innser at offshoredykkingen har hatt helseskadelig effekt, kommenterer Leif Johansen.

Statsråd Kleppa understreker at pionerdykkerne skal slippe å møte en byråkratisk vegg. De som ønsker å få prøvd sin sak på nytt, skal få helsetilstanden sin vurdert av den dykkermedisinske ekspertisen ved Haukeland sykehus. Fylkestrygdekontoret i Rogaland får heretter spesialansvar for dykkersakene.

Tidligere Nordsjø-dykker Tor Gudmestad hadde håpet at sosialministeren hadde mer å by på.

- I forhold til skadene våre og arbeidet vi har utført, oppfatter jeg dette som en fornærmelse, sier Gudmestad.

200000 latterlig

Offshoredykkerkollega Rolf Guttorm Engebrethsen er enig.

- 200000 kroner for en død eller skadd person er latterlig. Jeg er veldig forundret over at de ikke har tatt oss dykkerne med på råd underveis, sier Engebrethsen.

Men legger til:

- Hvis trygdevesenet nå tvinges til å lytte mer til den dykkermedisinske ekspertisen, kan i hvert fall flere av våre gutter få en mer rettferdig uføretrygd.

Grazyna Sørmarken ble alene om ansvaret for sønnen da mannen hennes tok livet sitt fordi han ikke orket å leve med seinskadene fra dypdykkingen.

- Jeg forstår ikke helt hvordan de regner, hvis de mener 200000 kroner skal erstatte tapet av en far. Men jeg hadde gitt opp for lenge siden, og synes det er flott at staten nå tar på seg ansvaret for dykkerne som gjorde Norge til et rikt oljeland. Aller viktigst er likevel at jeg en gang kan forklare sønnen min at den norske staten ikke har glemt hvorfor pappaen hans ble skadd, sier Grazyna Sørmarken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer