JURIDISK JULEGAVE: Mye tyder på at Audun Lysbakken kommer med en formell julegave til norske surrogatbarn i morgen. Her fra da barne- og likestillingsministeren la fram ny handlingsplan med navnet Likestilling 2014 tidligere i vinter. Foto: Espen Røst / Dagbladet
JURIDISK JULEGAVE: Mye tyder på at Audun Lysbakken kommer med en formell julegave til norske surrogatbarn i morgen. Her fra da barne- og likestillingsministeren la fram ny handlingsplan med navnet Likestilling 2014 tidligere i vinter. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Får pappa tilbake i julegave

Audun Lysbakken vil gjøre det lettere å godkjenne farskap til norske surrogatbarn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter det Dagbladet forstår vil barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken i morgen legge fram nye virkemidler som gjør at de biologiske fedrene til norske surrogatbarn lettere vil bli anerkjent som også de juridiske fedrene.

Dermed kan mange av de surrogatbarna som i sommer «mistet» sine fedre, få pappa formelt sett tilbake i julegave.

«Mistet» foreldrene
Problemstillingen rundt surrogati kom for alvor opp i sommer da en rekke norske foreldre fikk brev fra Skattedirektoratet hvor de formelt sett mistet foreldreskapet til sine barn gjennom surrogati.

Etter dette varslet Lysbakken endring og sendte ut nye retningslinjer som skulle gjøre stebarnsadopsjon enklere for de mange heterofile, homofile og lesbiske parene i dag som benytter seg av surrogati.

- Det vil innebære en raskere behandling av adopsjonssakene. En overgangsordning vil kreve hjemmel i lov, og kan tidligst behandles av Stortinget våren 2012, sa Lysbakken til Dagbladet 8. oktober i år.

Til barnas beste
Det er uvisst hvor mange barn i Norge som er resultat av surrogati. Blant annet fordi mange holder skjult at de er foreldre gjennom en ulovlig ordning i Norge.

Likevel har norske myndigheter klare forpliktelser overfor surrogatbarn, blant annet gjennom FNs menneskerettigheter. Etter det Dagbladet forstår er det på bakgrunn av disse forpliktelsene og barnas beste at forskriftene nå blir endret.

Ulovlig i Norge
Felles for surrogatbarna er at de ifølge norsk lov er født av en utenlandsk mor. Dermed må en norsk kvinne som likevel er barnets biologiske mor, bli juridisk mor gjennom adopsjon.

For de biologiske fedrene kan veien til å bli juridisk far være kronglete. Dersom surrogatmoren er gift, er ektefellen barnet juridiske far.

Dermed får mange av foreldrene i Norge ikke de rettighetene som ellers følger av foreldreskap her hjemme. Konsekvensene kan være manglende utbetalt barnetrygd, gratis legehjelp og at man mister retten til foreldrepermisjon.

Slipper DNA-test
Etter det Dagbladet forstår er det snakk om at de biologiske fedrene nå kan bli anerkjent som fedre i Norge ved at dokumenter fra land hvor surrogati er lov, bli anerkjent som bekreftelse på farskap.

Etter hvert kan det også bli snakk om en helt ny lov.

UD har laget egne retningslinjer for hvordan man kan gå fram for å bekrefte farskap ved surrogati. Les retningslinjene her.