Doble godtgjørelser:

Får penger han ikke vil ha

Forgjeves har MDG-politiker Rauand Ismail forsøkt å unngå å få dobbelt opp med faste godtgjørelser fra Oslo kommune og Stortinget. Han mener at man burde ha ryddet opp i ordningen med doble godtgjørelser for lenge siden.

DOBLE GODTGJØRELSER: Bystyrerepresentant Rauand Ismail (MDG) i Oslo forsøkte forgjeves å unngå å motta dobbelt opp med faste godtgjørelser. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DOBLE GODTGJØRELSER: Bystyrerepresentant Rauand Ismail (MDG) i Oslo forsøkte forgjeves å unngå å motta dobbelt opp med faste godtgjørelser. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Representant Rauand Ismail (MDG) i Oslo bystyre forteller at han har jobbet beinhardt for å unngå å få dobbelt opp med faste godtgjørelser fra Oslo kommune og Stortinget, men får det likevel. Overfor Dagbladet tar han et oppgjør med politikeres doble godtgjørelser.

- Det er så frustrerende at jeg ender opp med å få dobbelt betalt selv om jeg jobbet beinhardt for å unngå det. Det synes jeg at er feil, sier Ismail til Dagbladet om pengene som han får i juni.

- Systemet er sånn at man får doble godtgjørelser med mindre man gjør noe med det.

Doble godtgjørelser

Det var i fjor høst at Ismail plutselig måtte møte på Stortinget som vararepresentant for MDG-profilen Lan Marie Berg, som var sykmeldt på ubestemt tid. Han forklarer at ettersom han ikke visste hvor lenge han skulle møte, var det ikke naturlig for ham å søke permisjon fra sitt verv som bystyrerepresentant.

Han forsto raskt at han ville motta faste godtgjørelser fra både Oslo kommune og Stortinget.

- Derfor tok jeg kontakt med administrasjonen på Rådhuset for å si ifra om at jeg ikke ville ha dobbelt betalt av den faste årlige godtgjørelsen til bystyrerepresentanter. Da fikk jeg beskjed om at Rådhuset ikke avkorter den årlige godtgjørelsen til bystyrerepresentanter som møter på Stortinget.

RÅDHUSET TIL STORTINGET: Ismail havnet plutselig på Stortinget da MDG-politikeren Lan Marie Berg ble sykmeldt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RÅDHUSET TIL STORTINGET: Ismail havnet plutselig på Stortinget da MDG-politikeren Lan Marie Berg ble sykmeldt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Donerer penger

Ismail sier at siden oppholdet hans på Stortinget ble langt, tok han kontakt med Rådhuset igjen noen måneder seinere og foreslo en rekke løsninger – uten at det førte fram. Da bestemte han seg for at han vil donere dobbeltgodtgjørelsen på omkring 9000 kroner til Natur og Ungdom når pengene utbetales av Oslo kommune i juni.

- Jeg har måttet undersøke hva den årlige godtgjørelsen for bystyret er, dele beløpet på 365 dager og deretter gange dagsbeløpet med antall dager som jeg har vært på Stortinget. Slik har jeg funnet ut av hvilket beløp jeg nå skal donere til Natur og Ungdom, sier han og fortsetter:

- Jeg tror at alle som leser dette vil forstå hvor dumt det er at det er dette jeg må gjøre for å unngå å få dobbelt betalt.

MDG-politikeren mener at det på den ene siden er prinsipielt feil at han skal donere disse pengene til Natur og Ungdom, ettersom det er skattebetalernes penger som egentlig ikke skal gå til veldedighet. På den andre siden synes han at det er fint å kunne donere penger til aksjonistene som har drevet sivil ulydighet for å stanse dumpingen av gruveavfall i Førdefjorden

- Men aller helst skulle jeg ikke ha fått de pengene i utgangspunktet, og det er det som er hovedpoenget mitt.

STORTINGSLØNN: Stortingsrepresentanter tjener 987 997 kroner i året. Det synes Ismail at er for mye. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STORTINGSLØNN: Stortingsrepresentanter tjener 987 997 kroner i året. Det synes Ismail at er for mye. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Rapport

Ismail er helt klar på at han mener at det ikke er nødvendig med doble faste godtgjørelser.

- Stortingslønna er så høy at den skal kompensere for at representantene jobber både utover natta og tidlig på morgenen. Jeg synes at det er feil at stortingslønna skal legges oppå bystyrelønna i perioder hvor jeg er både bystyre- og stortingsrepresentant.

- Det er ingen gode grunner til at noen folkevalgte på begge nivåer skal få en større godtgjørelse enn den man får på Stortinget.

I januar 2021 leverte det såkalte Godtgjøringsutvalget sin rapport til Stortinget. Blant annet anbefalte de at «godtgjørelser til folkevalgte som har folkevalgte verv på flere nivå bør samordnes slik at det samlede nivået ikke blir oppfattet som urimelig høyt». De anbefalte imidlertid ikke å innføre konkrete retningslinjer for å forhindre doble godtgjørelser.

Stortingets oppfordring

Stortingets administrasjon vil ikke uttale seg om doble godtgjørelser overfor Dagbladet utover å vise til sin egen innstilling til Stortinget etter å ha mottatt rapporten fra Godtgjøringsutvalget.

«Presidentskapet har merket seg anbefalingen fra utvalget om at godtgjøringer til folkevalgte som har verv på flere nivåer bør samordnes, slik at det samlede nivået ikke blir oppfattet som urimelig høyt. Presidentskapet vil oppfordre til at stortingsrepresentanter ikke tar imot godtgjøringer for kommunale og fylkeskommunale folkevalgte verv.»

- Hva tenker du om at Stortinget ikke har ryddet opp i denne problemstillingen selv?

- Jeg synes at det er dumt. De skulle ha gjort det for lenge siden.

- Det jeg synes er mest oppsiktsvekkende, er at disse ordningene må komme i medienes søkelys for at noe skal skje. Det virker nesten som at godene til de folkevalgte er urørlige med mindre en statsråd må gå av. Det er en sak at ordningene ikke har vært like kjente før, og derfor ikke blitt oppfattet som urimelige. Men nå stilles det nye krav. Når vi nå er enige om at ordningene er dumme, bør det ikke være noen tvil om at de bør forandres.

BEKYMRET: 22-åringen er bekymret for folks tillit til politikerne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEKYMRET: 22-åringen er bekymret for folks tillit til politikerne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Bekymret

Nå er Ismail bekymret for folks tillit til politikerne.

- Om du legger denne saken oppå alle de andre sakene – doble feriepenger, pendlerboliger, skatt og seksuell trakassering – tror jeg at det i sum bidrar til å svekke tilliten til de folkevalgte, sier han og fortsetter:

- Vi så at tilliten raste etter pendlerboligsakene, og det er kjempefarlig. Det bør få alle folkevalgte til å forstå at den skaden de påfører tilliten til demokratiet, påfører de seg selv også.

22-åringen forteller at saker som bidrar til å svekke tilliten til politikere ofte blir samtaleemne når man snakker med venner om hva politikere gjør i jobbene sine. Det sier han at frustrerer mange folkevalgte på hans alder.

- Jeg opplever at det er en generasjon med politikere som frustrerer seg over at vi skjæres over samme kam som personer som har begått feil.

TO LØNNINGER: Nåværende forsvarsminister Bjørn Arild Gram tok imot lønn fra Steinkjer kommune og Stortinget samtidig i 2018 og 2019. Foto: Kristin Svorte
TO LØNNINGER: Nåværende forsvarsminister Bjørn Arild Gram tok imot lønn fra Steinkjer kommune og Stortinget samtidig i 2018 og 2019. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Avsløring

Mandag avslørte Dagbladet at forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) tok imot omkring 70 000 kroner i 2018 og 2019 samtidig som han fikk full lønn fra Steinkjer kommune for sitt virke som ordfører.

Gram uttalte til Dagbladet at han mener at han har fulgt alle regler, men at han likevel har valgt å tilbakebetale penger til Steinkjer kommune etter at Dagbladet tok kontakt. Dette for å unngå at det sås tvil om hans troverdighet.

- Jeg synes at det er bra at Gram tilbakebetalte pengene, men det var også en selvfølge at han skulle gjøre det. Mitt hovedpoeng er at vi ikke kan være avhengig av at folk gjør som Gram gjorde – etter at Dagbladet avslørte det, sier Ismail og avslutter:

- Vi må ha systemer som sikrer at man ikke får doble godtgjørelser og andre urimelige ordninger. Men så lenge vi ikke har det på plass, må Dagbladet og andre medier avdekke slike saker for at folkevalgte skal betale tilbake.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer