Helseminister Bent Høie:

Får pepper for FHI-melding

Opposisjonen reagerer kraftig på uttalelser fra helseminister Bent Høie (H) om at budsjettkutt kan ha gitt FHI bedre kapasitet. - Står ikke til troende, mener SV-nestleder Fylkesnes.

NYE TILTAK: Bent Høie håper de nye tiltakene i 15 nye kommuner skal være med på å gi regjeringen bedre oversikt over smittesituasjonen. Reporter: Marthe S. Lien. Video: Christian Roth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I flere intervjuer mandag har Bent Høie forsvart kuttene i Folkehelseinstituttet (FHI,) som bidro til en nedbemanning av rundt 200 ansatte i åra før corona-pandemien satte inn.

– Noen av kravene til effektivisering som FHI har hatt, har nettopp bidratt til at FHI i 2019 la om sin laboratorieaktivitet og gjorde den mye mer automatisert, som har bidratt til å ha en betydelig høyere kapasitet på laboratoriene der enn tidligere, sa Høie da han gjestet Politisk Kvarter på NRK mandag morgen.

Høie ble konfrontert med en uttalelse FHI-direktør Camilla Stoltenberg ga til VG søndag, der hun antydet at kutt i budsjettene mellom 2015 og 2019 kunne være noe av forklaringen på hvorfor Danmark tester flere koronaprøver for mutasjoner enn Norge.

Høie avviste forklaringen.

– Poenget er at i Danmark så har den danske søsterorganisasjonen til FHI fått ganske betydelige bidrag fra eksterne fond, nettopp for å ha kapasitet på dette området – av helt andre årsaker enn pandemiovervåking, hevdet Høie.

- Står ikke til troende

Uttalelsen får både Senterpartiet og SV til å reagere kraftig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer