Får promille av stress

En lokalpolitiker i Tromsø som er dømt for promillekjøring, hevder kroppen hans produsererer alkohol når han blir stresset eller skremt. Han bedyrer sin uskyld for forholdet han er dømt for, men mannens egen lege og andre eksperter har aldri hørt om et alkoholproduserende menneske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som er i 50-åra er dømt til 21 dagers betinget fengsel og en bot på 35 000 kroner for å ha kjørt i fylla. Mannen skulle hente sin datter og to venninner i tenårene på Folkets Hus i Tromsø da han støtte sammen med en annen bil. Politikeren nektet å fylle ut skademelding og politiet ble derfor tilkalt. Da mannen blåste i måleren ga den utslag på nesten en promille. En blodprøve noe senere viste en promilleverdi på 0,79.

Ukjent sykdom

Både mannens egen lege og Rettstoksikologisk institutt mener mannens forklaring ikke holder mål. Politikeren hevder at han lider av en sjelden form for sukkersyke som oppsto da mannen ble smittet av kyssesyken som 18-åring.

Medisinske eksperter ved Statens rettstoksikologisk institutt har undersøkt saken, i tillegg til mannens egen lege. Ingen medisinsk litteratur støtter lokalpolitikerens påstand, og blodprøver tatt av ham har ikke påvist alkohol i blodet.

Produserer alkohol

Mannen mener blodsukkeret hans kommer i ubalanse med adrenalinet dersom han blir skremt eller stresset. På den måten produserer kroppen hans alkohol. I retten forklarte den dømte at han for to år siden fikk «blackout» og 1,1 i promille uten at han hadde rørt alkohol. I en rapport, som er godkjent av Den rettsmedisinske kommisjon, avvises det som en reell mulighet at kroppslige egenskaper kan forklare alkoholkonsentrasjonen i mannens blod.

I retten hevdet mannen at han kun hadde drukket en lettøl kvelden før han ble pågrepet. Dette fant retten ikke grunn til å tro på. Lokalpolitikeren har foreløpig ikke bestemt seg for om han skal anke saken eller ikke.