UENIGE: I en frisørsalong på Grønland er det stor uenighet om man har behov for sharialoven i Norge. - I familiesaker kunne det kanskje ha vært fint med en slags shariadomstol, sier Nawab Ander (19) (nummer to fra venstre) Foto: Espen Røst/Dagbladet
UENIGE: I en frisørsalong på Grønland er det stor uenighet om man har behov for sharialoven i Norge. - I familiesaker kunne det kanskje ha vært fint med en slags shariadomstol, sier Nawab Ander (19) (nummer to fra venstre) Foto: Espen Røst/DagbladetVis mer

- Får råd av ekstreme imamer som ikke følger norsk lov

Leder for det islamske konfliktrådet Minhaj er bekymret over saker der muslimer ber om hjelp fra ekstreme imamer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Debatten om sharialovens innflytelse er en pågående debatt i mange europeiske land. I Danmark hevdet integrasjonsrådgiveren Mohammad Rafiq overfor Ekstra Bladet at sharialoven lever side om side med dansk lov i enkelte bydeler.

I Storbritannia har man fått et system med såkalte shariaråd og shariatribunaler. Førstnevnte dreier seg om frivillig konfliktløsning, sistnevnte fatter avgjørelser som er juridisk bindende, også i henhold til britisk lov.

- Må innføre hele loven På en frisørsalong på Grønland er det stor uenighet blant muslimene om man bør føre inn denne type praksis i Norge.

- Om man skulle ha innført noen sharialov, så måtte man ha innført hele loven. Det blir bare feil å innføre deler av den, sier Bensada Moad (29) til Dagbladet. Han synes det norske straffeloven er altfor mild.

I Norge har vi siden 2004 hatt konfliktråd for muslimer. De tar særlig for seg familierett, men også mindre konflikter og ungdomskriminalitet.

- Noen ganger fungerer det, andre ganger ikke. Det kunne kanskje vært bra å ha en form for domstol i familiesaker, sier Nawab Ander (19).

- Mange er ikke-troende Maroane Temsamani Dailal (24) har bodd i Norge hele sitt liv. Han synes ikke det er noe poeng i å innføre noen form for shariatribunal eller sharialovgivning i Norge.

- Det er mange muslimer som er ikke-troende. Norsk lov fungerer uansett bra nok, sier han.

Leder for det islamske konfliktrådet Minhaj, Ejaz Ahmed, ser heller ikke noen grunn til at man skulle ha innført sharialov i Norge. Konfliktrådet forholder seg til norsk lov, og jobber med religiøse spørsmål eller småkonflikter, og de er underlagt norsk lov.

- Min påstand er at det ikke er noe behov for sharialovgivning i Norge. Det er ikke noe galt med norsk lov. Hvis man i det hele tatt skal uttale seg om det, bør man ha satt seg inn i hva norsk lovgivning innebærer, sier Ahmed til Dagbladet. 

- Følger ikke norsk lov Minhaj har et tett samarbeid med myndighetene og politiet. I flere saker er det politiet som henvender seg til dem. Konfliktrådet har blant annet hjulpet til med å få personer i gjengmiljøet i Oslo i dialog.

Ahmed mener norsk lov er god nok for å kunne håndtere den typen konflikter de behandler. Om de mottar saker som har elementer av vold eller trusler, videresendes disse til politiet, opplyser Ahmed.

- NORSK LOV ER GOD NOK:  Leder for Minhaj konfliktråd, Ejaz Ahmed, sier han ikke forstår hvorfor noen skulle ønske sharialov i Norge. - Når de ikke hadde det i hjemlandet sitt, så skjønner jeg ikke hvorfor de skulle ønske å ha det her, sier Ahmed. Foto: Espen Røst / Dagbladet
- NORSK LOV ER GOD NOK: Leder for Minhaj konfliktråd, Ejaz Ahmed, sier han ikke forstår hvorfor noen skulle ønske sharialov i Norge. - Når de ikke hadde det i hjemlandet sitt, så skjønner jeg ikke hvorfor de skulle ønske å ha det her, sier Ahmed. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Men Ahmed mener det kan være et problem at mange henvender seg til imamer for å løse konflikter eller større saker.

- I enkelte tilfeller kommer det folk til en imam eller en moské som ikke følger norsk lov. Så kan de få beskjed om at noe ikke er lov i forhold til sharialoven, som for dem er den hellige lov, sier Ahmed.

- Kjenner ikke shariloven Han mener det største problemet er manglende kunnskap blant innvandrere om norsk lovgivning, men også om hva sharialoven faktisk er.

- Det beste vi kan gjøre er å spre kunnskap slik at folk ikke havner hos mennesker som er ekstreme. Sharia sier at du skal respektere loven i det landet du bor i, sier Ahmed.

Han kan heller ikke forstå personer som sier de ønsker sharialoven i Norge.

- Hva mener man egentlig med det? Per dags dato er det ikke et eneste land som har ren sharialov. Når de ikke hadde det i hjemlandet sitt, så skjønner jeg ikke at de vil ha det her, sier Ahmed.

Vil ikke ha noe alternativt rettssystem NRK meldte mandag at leder for domstoladministrasjonen, Tor Langbach, åpnet opp for å innføre shariadomstol i Norge. Dette mener Langbach er feil.

- Det lille utdraget av et lengre intervju som ble sendt på NRK mandag, kunne gi inntrykk av at jeg ønsker å innføre shariadomstoler i Norge. Slik er det selvsagt ikke. Vi skal ikke ha noe alternativt rettssystem i Norge, sier Langbach til Dagbladet.

Han sier han imidlertid mente at man burde ha en offentlighet omkring den rådgivning og mekling som praktiseres.

- Hvem som helst kan tilby seg å hjelpe folk som er i konflikt med å finne en løsning, også i Norge. Vi regner med at folk i det muslimske miljøet i Norge også gjør dette. Mitt poeng er at i den grad dette skjer, er det en fordel at denne virksomheten er synlig i det offentlige rom, og ikke skjer fordekt. Religiøs autoritet kan erfaringsmessig lett misbrukes, sier Langbach.

- Men hvordan ser du for deg at dette skal skje?

VIL IKKE HA SHARIADOMSTOL.  Leder for domstoladministrasjonen, Tor Langbach, sier han aldri har ment at vi skal ha et alternativt rettssystem i Norge. Men han mener konfliktløsning blant muslimer bør foregå i det offentlige rom. Foto: Ned Alley/Scanpix
VIL IKKE HA SHARIADOMSTOL. Leder for domstoladministrasjonen, Tor Langbach, sier han aldri har ment at vi skal ha et alternativt rettssystem i Norge. Men han mener konfliktløsning blant muslimer bør foregå i det offentlige rom. Foto: Ned Alley/Scanpix Vis mer

- Det vet jeg ikke. Den delen har jeg ikke tenkt på, sier Langbach.

Fordel med kontroll Shoaib Sultan ved antirasistisk senter har tidligere være generalsekretær i Islamsk råd. Han sier han ikke kjenner til imamer som ikke følger norsk lov.

- Det at folk oppsøker imamer som rådgivere skjer nok både titt og ofte. Jeg tror kjenner ikke til at noen lar være å følge norsk lov. Men endel er kanskje ikke godt nok orientert om norsk lovgivning, og slikt sett er det svært nyttig med kurset Teologisk fakultet på Blindern for religiøse ledere hvor man blant annet går gjennom norsk lovgivning og rollen man har som religiøs leder i Norge, sier Sultan.

Han mener det helt klart kan være en fordel om man får til en offentlig kontroll av rådgivningen for å sikre at norsk lov følges.

- Dette kan for eksempel skje ved innrapportering ved jevne mellomrom. På den andre siden er det viktig at man er klar og tydelig på hva konfliktløsningen og rådgivningen er, og ikke minst hva det ikke er. Det er ikke, og skal ikke være, noe slags domstol, sier Sultan.

BØR KONTROLLERES:  Tidligere generalsekretær i Islams råd, Shoaib Sultan, mener det med fordel kan innføres kontroll av konfliktløsning og rådgivning i muslimske miljøer, for eksempel ved innrapportering. Foto: Berit Roald / SCANPIX
BØR KONTROLLERES: Tidligere generalsekretær i Islams råd, Shoaib Sultan, mener det med fordel kan innføres kontroll av konfliktløsning og rådgivning i muslimske miljøer, for eksempel ved innrapportering. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer