Får råd fra klimabøller

Frp støtter seg på klimaforskere tilknyttet oljegiganten ExxonMobil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forrige helg sa Frp\'s landsstyre nei til at Norge skal følge Kyoto-avtalen. Begrunnelsen var at «kritiske røster ikke tas tilstrekkelig på alvor» av FNs klimapanel.

Dagbladet har fått tilgang til et notat med forskere Frp mener ikke er hørt av klimapanelet. En kryssjekk Dagbladet har gjort av Frp\'s forskerliste og Greenpeace sitt register over forskere som kan knyttes til Exxon, viser at 43 av forskerne på lista er tilknyttet forskningsinstitusjoner som er sponset av Exxon.

Den amerikanske oljegiganten ExxonMobil omtales av miljøvernorganisasjoner som verdens største klimabølle og jobber aktivt mot tiltak som skal redusere utslipp av klimagasser. Ifølge den amerikanske forskningsorganisasjonen Union of Concerned Scientist, har Exxon brukt over 100 millioner dollar på å finansiere klimaskeptikere siden 1998.

Frp\'s energipolitiske talsmann, Kjetil Solvik Olsen har skrevet notatet, men sier han ikke sjekket bakgrunnen til forskerne han viste til. -

 Lista er en rask liste med noen navn vi har observert er kritiske til klimapanelet. Vi bruker dem ikke som sannhetsvitner, men for å vise at det fins en større debatt utenfor Norge, sier Solvik Olsen til Dagbladet.

Frp har også mottatt direkte råd fra flere av forskerne på listen. Kjetil Solvik Olsen møtte tre amerikanske klimaskeptikere på en reise i Washington DC tidligere i vinter: Patrick J. Michaels, Ben Lieberman og S. Fred Singer.

Økt kunnskap

Solvik Olsen beskriver møtene som svært forskjellige.

<strong><B>FLERE AGENDAER:</strong></B> Mange av forskerne på lista FrP slår i bordet med for å så tvil om global oppvarming har fått penger fra ExxonMobil. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
FLERE AGENDAER: Mange av forskerne på lista FrP slår i bordet med for å så tvil om global oppvarming har fått penger fra ExxonMobil. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

-  Singer er en framtredende skeptiker som har vært helt avvisende til klimaendringene før. Lieberman følte jeg var en lettvekter som la for mye vekt på at klimaendringene var en kommunistisk konspirasjonsteori. Michaels var det en mer ideologisk grunn til at jeg møtte, sier Solvik Olsen.

-  Hva sier det om forskernes troverdighet at de er sponset av Exxon?

-  Når Exxon går ut og betaler for en konklusjon, så mister forskerne troverdigheten. Men når de sponser forskere for å få økt kunnskap om et tema, er det greit, sier Solvik Olsen.

Notatet som er fra februar 2005 skal vise hvorfor Frp er mot Kyoto-avtalen. Hele Frp\'s stortingsgruppe stemte før forrige helg for et opprinnelig forslag hvor Frp godkjente kravene i Kyoto-avtalen ved å si at siden Norge likevel undertegnet avtalen, bør forpliktelsene innfris.

Bekymret - ikke hysterisk

Hadde dette forslaget blitt vedtatt også av landsstyret, hadde Frp fridd seg fra Exxon-forskerne som er mot Kyoto-avtalen.Solvik Olsen sier han mener konklusjonene fra FNs klimapanel er blitt bedre.

-  Jeg mener det er grunn til å være bekymret for klimaendringene. Men det er ikke grunn til å være hysterisk. Til det er perspektivet som skisses opp for langt, sier Solvik Olsen.

-  Kommer Frp noen gang til å si ja til Kyoto-avtalen?-  Nei. Sist helg var så nære vi kom. Men så kommer det en ny avtale i 2012. Da får vi se, sier Solvik Olsen.

Dagbladet viste Frp\'s forskerliste til Eystein Jansen, professor ved Bjarknessenteret for klimaforskning ved Universitetet i Bergen. Jansen er en av hovedforfatterne i FNs klimapanel. I en kommentar skriver Jansen dette i en e-post til Dagbladet:

«Jeg kan bare observere at et stort norsk parti lar seg informere om et sentralt politisk tema av et svært ensidig utvalg av meningsbærere. Jeg lurer på hva som gjør at et norsk parti mener seg i stand til å vite bedre enn de ledende universitets og forskningsinstitusjonsmiljøene i verden.»

Jansen etterlyste i et innlegg i Dagbladet sist mandag dokumentasjon på Solvik Olsens påstand om at «kritiske røster ikke tas tilstrekkelig på alvor» i FNs klimapanel. Nå konkluderer Jansen med at svært få av forskerne i det hele tatt var kvalifiserte.

I notatet trekker Frp fram flere av forskerne som er sponset av Exxon til fordel for sitt klimasyn:

De kanadiske forskerne Steven McIntyre og Ross McKitric har begge vært tilknyttet som eksperter til den amerikanske tenketanken George C. Marshall Institute (GMI). GMI har mottatt 630 000 dollar i støtte fra Exxon siden 1998. Frp beskriver forskerne som «uavhengige».Richard S. Lindzen har flere ganger vitnet foran Kongressen om klimaendringer.

En av turene til Washington DC lot han en kullobbyist betale. OPEC har også støttet en av hans taler og Lindzen er tilknyttet som fire andre Exxon-finansierte institusjoner. Frp beskriver ham som «en av verdens ledende vitenskapsmenn». Frp viser til at Cato Institute anbefalte den amerikanske Kongressen å ikke ratifisere Kyoto-avtalen. Instituttet er grunnlagt av et amerikanske oljeselskap og er Exxon-finansiert.

Her følger hele lista over forskere Frp tar til sin inntekt. (Nederste halvdel av lista viser de 43 forskerne som er sponset av Exxon).

Asmunn Moene, PhD, Former head of the National ForecastingCenter, Meteorological Institute, Oslo, Norway

Oddbjørn Engvold, Solforsker, Institutt for teoretisk astrofysikk, Universitetet i Oslo

Olav Kjeldseth-Moe, PhD, Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo

Ole Humlum – professor fysisk geologi, Universitetet i Oslo

Per Anker-Nilsen, forsker BI

Paal Brekke, PhD, solar physicist at the European Space Agency, Norway

Svein S. Andersen, professor BI

Tom V. Segalstad, Geolog, Universitetet i Oslo

Yngve Gjessing, Meteorologi-professor ved UNIS

Øystein Noreng, professor BI

Alan Moghissi, PhD, President of the Institute for Regulatory Science (RSI)

Alister McFarquhar, professor Downing College, Cambridge

Anastasios Tsonis, PhD, Department of Mathematical Sciences, Atmospheric Sciences Group, University of Wisconsin-Milwaukee

Art Robinson, PhD, OISM Founder - Oregon Institute of Science and Medicine

Arthur C. Clarke, scientist and author

Benny Peiser, a social anthropologist at Liverpool John Moores University

Bjørn Lomborg, Aarhus Universitet

Boris Winterhalter, PhD, Senior Marine Research Scientist (retired), Geological Survey of Finland

Cdr. M.R. (Dick) Morgan, PhD, RCN (Retd.)Climate Consultant to major government organizations - Dartmouth, Nova Scotia

Chris de Freitas, PhD,Professor, School of Geography and Environmental Science, University of Auckland, New Zealand

Christopher Essex, Professor in the Department of Applied Mathematics at the University of Western Ontario and Associate Director of the Collaborative Program in Theoretical Physics.

Christopher Landsea, PhD, Hurricane Research Division, Atlantic Oceanographic & Meteorological Laboratory, NOAA

Clinton H. Sheenan, Assistant Professor of Physics, Ouachita Baptist University, Arkansas

Craig D. Idso, PhD, Chairman, Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change

Dallas Kennedy, Ph.D. Senior Technical Writer, The MathWorks, Inc., and former physics faculty, University of Florida

David Bellamy, special professor at the University of Nottingham

David Nowell, M.Sc. (Meteorology)Fellow of the Royal Meteorological Society, Canadian member and Past Chairman of the NATO Meteorological Group, Ottawa

David R. Legates, Associate Professor in Climatology in the Center for Climatic Research at the University of Delaware.

David Wojick, PhD, P.E.an independent journalist and policy analyst, specializing in Kyoto issues - science, technology, politics and policy

Deepak Lal, James S. Coleman Professor of International Development Studies, University of California at Los Angeles

Dennis Clark, associate professor, Department of Plant Biology, Arizona State University

Dick Thoenes, Emeritus professor of chemical engineering, Eindhoven University of Technology, The Netherlands

Donald G. Baker, Emeritus Professor, Department of Soil, Water & Climate, University of Minnesota

Donald Paul Hodel, graduate of Harvard College and the University of Oregon Law School

Eigil Friis-Christensen, Vitenskapsmann, Meteorologisk Institutt i København

Fred Michel, PhD, Professor - Dept of Earth Sciences (Permafrost specialty) Carleton University, Ottawa

Fred Seitz, PhD, Past President, U.S. National Academy of Sciences, President Emeritus, Rockefeller University, New York, NY

Fred Singer, PhD, President of The Science & Environmental Policy Project, Distinguished Research Professor at George Mason University, Professor Emeritus oenvironmental science at University of Virginia.

G. Cornelis van Kooten, Professor, Canada Research Chair in Environmental Studies and Climate Change, Department of Economics, University of Victoria, British Columbia

Galina Mashnich, Solforsker, The Institute of Solar-Terrestrial Physics, Russland

Gary D. Sharp, PhD, Scientific Director, Center for Climate/Ocean Resources Study, Salinas, California.

George Taylor, Oregon State Meteorologist, Oregon Climate Service, Oregon State University and the Past President of the Association of State Meteorologists.

Hans Erren, MSc.Geophysical consultant, The Hague, The Netherlands

Hans Labohm, Senior Visiting Research Fellow and Advisor to the Board at the Dutch Institute of International Relations, Clingendael, The Hague.

Henrik Svensmark, Fysiker og solforsker, Meteorologisk Institutt i København

Hugh W. Ellsaesser, PhD, Atmospheric Consultant - previously with the Lawrence Livermore Laboratory, CA

Ian Clark, PhD, Professor, Isotope Hydrogeology and Paleoclimatology, Department of Earth Sciences (arctic specialist), University of Ottawa

Ian Plimer, PhD, Professor and Chair, Department of Geology, The University of Melbourne, Australia

Jack Hardisty, Professor of Environmental Physics, The University of Hull

James O\'Brien, PhD, Robert 0. Lawton Distinguished Professor of Meteorology and Oceanography; Director, Center for Ocean-Atmospheric Prediction Studies, Florida State University, Tallahassee, FL

Jasper Kirkby, PhD, CERN-laboratoriet i Genève

Joel M. Kauffman, Professor of Chemistry Emeritus, University of the Sciences in Philadelphia

John A. Baden, Dr. Baden received his Ph.D. from Indiana University in 1969 and then was awarded a National Science Foundation Postdoctoral Fellowship in environmental policy.

John C. Downen, a master of arts in economics from Tulane.

Julene M. Idso, Operations Manager for the Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change

Julian Morris, Graduate Diploma, Law, University of Westminster, 1999, Phil, Land Economics, Cambridge University, 1995, MSc, Environment and Resource Economics, University College London,1993, MA, Economics, Edinburgh University, 1992

Keith Idso, Vice President of the Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change. Ph.D. in Botany at Arizona State University.

Kenneth E. F. Watt, Ph.D. in Zoology (University of Chicago), and an honorary LL.D. (Simon Fraser University)

Kenneth Green, PhD, Chief Scientist and Director of the Risk and Environment Policy Centre at Canada\'s Fraser Institute

Kirill Ya. Kondratyev, PhD, Academician, Counsellor RAS, Research Centre for Ecological Safety, Russian Academy of Sciences and Nansen International Environmental and Remote Sensing Centre, St.-Petersburg, RUSSIA

Knud Lassen, Vitenskapsmann, Meteorologisk Institutt i København

L. Graham Smith, PhD, Associate Professor, Department of Geography, University of Western Ontario

Lee C. Gerhard, PhD, Principal Geologist, Kansas Geological Survey; Adjunct Professor, Colorado School of Mines

Madhav Khandekar, PhD, Environmental Consultant - 25 years with Environment Canada in Meteorology

Michael J. Higatsberger, Ph.D. Professor of Experimental Physics and director of the 1st Physical Institute at the University of Vienna

Nils-Axel Morner, head of the paleogeophysics and geodynamics department at Stockholm University

Pat Michaels, PhD, Research Professor - Dept of Environmental Sciences - University of Virginia

Paul Copper, PhD, FRSCProfessor of Geology, Department of Earth Sciences, Laurentian University, Sudbury, Canada

Pete Geddes, Mr. Geddes, bachelor of science in geology, St. Lawrence University, Master of science in resource conservation, The University of Montana School of Forestry.

Peter Chylek, PhD,Professor of Physics and Atmospheric Science - Dalhousie University

Peter Dietze, Dipl.-Ing., energy and climate consultant, officialscientific IPCC TAR Langensendelbach, Germany

Philip Stott, PhD, ecologist based at the Department of Geography at the School of Oriental and African Studies in London

Paavo SiitamAgronomist (soil chemistry, fertility and microbiology)

Richard Lindzen, Alfred P. Sloan Professor of Meteorology, Department of Earth, Atmospheric and Planetary Sciences, Massachusetts Institute of Technology.

Robert Balling, PhD, Director - Office of Climatology, Arizona State University

Roger Peilke, PhD, Professor and Colorado State Climatologist; Current President of the American Association of State Climatologists

Roger Pocklington, PhD, (deceased 2004)Researcher - Bedford Institute of Oceanography

Ross McKitrick, PhD, Professor of environmental economics at the University of Guelph

Roy Spencer, principal research scientist for University of Alabama in Huntsville. Formerly Senior Scientist for Climate Studies at NASA\'s Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama

Roy W. Spencer. PhD, Principal Research Scientist, University of Alabama

Sallie Baliunas, PhD, Astrophysicist - Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Sherwood Idso, PhD, President of the Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change

Sonja Boehmer-Christiansen, PhD, Reader, Department of Geography, University of Hull, UK

Steven McIntyre, Canadisk forsker (i samarbeid med McKitrick)

Sylvan H. Wittwer, emeritus Professor of Horticulture and Director Emeritus of the Michigan State University Agricultural Experiment Station.

Tad Murty, PhD, Climate researcher. Previously Senior Research Scientist for Fisheries and Oceans (DFO); conducted official DFO climate change/sea level review for the Pacific and Arctic coasts of Canada

Theodor Landscheidt, PHD, (deceased 2004)Solar/climate researcher Schroeter Institute for Research in Cycles of Solar Activity, Germany

Thomas C. Schelling, Professor of Economics, University of Maryland

Tim Ball, PhD, Professor of Climatology at the University of Winnipeg (retired)

Timothy Patterson, Professor of Micropaleontology and Paleoclimatology, Department of Earth Sciences, Carleton University, Ottawa Ontario

Tor Ragnar Gerholm, Professor Emeritus of Physics, University of Stockholm and member of the Nobel Prize selection committee for physics.

Vincent Gray, PhD in Physical Chemistry from Cambridge University

Vladimir Bashkirtsev, Solforsker, The Institute of Solar-Terrestrial Physics, Russland

Warren Berning, PhD, atmospheric physicist, New Mexico State. University

William E. Reifsnyder, visiting professor at the Meteorological Institute of the University of Munich and at the Swedish University of Agricultural Sciences in Uppsala

William Kininmonth, Managing Director, Australasian Climate Research, Kew, Australia

William M. Gray, PhD, Professor of Atmospheric Science, Colorado State University

Willie Soon, PhD, Astrophysicist - Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics - specialist in understanding the Sun/climate connection.

Zbigniew Jaworowski, PhD, Chairman, Scientific Council of Central Laboratory for Radiological Protection, Warsaw, Poland"

Her er de 43 forskerne som er sponset av Exxon:

• Alan Moghissi, President of the Institute for Regulatory Science:

har vært rådgiver for Atlantic Legal Foundation, som har mottatt 20 000 dollar fra Exxon, styremedlem i Exxon-finansierte Committee for a Constructive Tomorrow, rådgiver og styremedlem for Exxon-finansierte Center for the Study of CO2..., styremedlem i Exxon-finansierte National Wilderness Institute og styremedlem i American Council on Science and Health.

• Art Robinson, PhD, grunnlegger av Oregon Institute of Science and Medicine:

insitutt som i april 1998 sammen med Exxon-finansierte George C. Marshall Institute ga ut en publikasjon som undergravde Kyoto Protokollen så graverende, at det prestisjetunge National Academy of Science måtte gå ut med en melding om at Robinsons forskningsresultat var ment bevisst for å villede andre forskere og å undergrave Kyoto Protokollen.

• Benny Peiser, sosialantropolog ved Liverpool John Moores University:

var en av bidragsyterne til den britiske forskningsinstitusjonen International Policy Network som har mottatt 295 000 dollar fra Exxon siden 1998.

• Bjørn Lomborg, Aarhus Universitet:

Lomborgs forskning var avgjørende for at Frp i budsjettforliket med regjeringspartiene i 2002 valgte å kutte 70 millioner kroner i bevilgningene til miljøforskning. Lomborg har også vært en av forskerne Bush-administrasjonen har støttet seg på, blant annet etter hans innlegg på World Economic Forum i 2002. Lomborg har også deltatt på arrangement til Fraser Institute, som siden 1998 har mottatt 120 000 dollar fra Exxon og mottatt en forskningspris fra Competitive Enterprice Institute som siden 1998 har mottatt over to millioner dollar fra Exxon.

• Chris deFreitas, professor ved Univeristetet i Aukland:

skrev sammen med en rekke andre forskere en uttalelse mot at klimaendringene var menneskeskapt til den amerikanske Høyesteretten. Bak notatet sto Competitive Enterprice Institute (se over).

• Christopher Essex, professor i matematikk ved Western Ontario:

en av forfatterne bak Fraser Institutes «Independent Summary for policy makers» om global oppvarming som ble gitt ut i år. Istituttet har mottatt 120 000 dollar siden 1998 fra Exxon.

• Craig D. Idso, grunnlegger, styreformann og leder av Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change:

senteret har mottatt 90 000 dollar fra Exxon siden 1998. Idso har også vært leder for miljøavdelingen til Peabody Energy, verdens største private kullprodusent.

• David Bellamy, professor ved Universitetet i Nottingham:

deltok i januar i år som ekspert på klima på Fraser institutes (se over) pressekonferanse for å undergrave funnene i FNs klimarapport.

• David R. Legates, professor ved University of Delaware:

ekspert hos George Marshall Institute som har mottatt 630 000 dollar fra Exxon.

•  David Wojick, politisk analytiker og journalist:

redaktør for Environmental and Climat News, en publikasjon gitt ut av Heartland institute, som har mottatt 561 000 dollar fra Exxon siden 1998.

•  Dennis Clark, professor ved Arizona State University:

styremedlem i Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change som har mottatt 90 000 dollar fra Exxon.

•  Donald G. Baker, professor ved Universitetet i Minnesota:

styremedlem i Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change som har mottatt 90 000 dollar fra Exxon.

• Donald Paul Hodell, direktør og grunnlegger av Summit Energy Group:

styremedlem i Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change som har mottatt 90 000 dollar fra Exxon.

• Fred Singer, President of the Science & Environmental Policy Project og professor ved University of Virginia (SEPP): SEPP har mottatt 20 000 dollar fra Exxon siden 1998. Singer har i tillegg vært tilknyttet som rådgiver eller forfatter for sju andre europeiske og amerikanske institusjoner som har mottatt penger fra Exxon.

•  Gary D. Sharp, direktør ved Center for Climate/Ocean Resources Study:

forskningsmedlem ved Tech Central Station som har mottatt 95 000 dollar fra Exxon.

• George Taylor, meteorolog ved Oregon State University:

styremedlem i Study of Carbon Dioxide and Global Change som har mottatt 90 000 dollar fra Exxon og forskningsmedlem i Tech Station som og har mottatt penger fra Exxon (se over).

• Ian Clark, professor ved University of Ottawa:

en av forfatterne bak Fraser Institutes «Independent Summary for policy makers» om global oppvarming som ble gitt ut i år. Istituttet har mottatt 120 000 dollar siden 1998 fra Exxon.

• James O\'Brien, meteorologiprofessor ved Florida State University:

forskningsmedlem ved Exxon-finansierte Tech Sentral Station (se over), og forfatter for Exxon-finansierte George C. Marshall Institute og Exxon-finansierte Fraser Institute (se over).

• John Baden, grunnlegger av Foundation for Research on Economics and Environment, en såkalt tenketank som har mottatt 210 000 dollar fra Exxon. I tillegg styremedlem for Reason Foundation som har mottatt 381 000 dollar fra Exxon og forfatter for Pacific Research Institute for Public Policy som har mottatt 370 000 dollar fra Exxon.

• John C. Downen, forsker:

forsker for Exxon-finansierte Foundation for Research on Economics and Environment (se over).

•  Julien Morris, direktør for The International Policy Network:

The International Policy Network har mottatt 295 000 dollar fra Exxon.

¤|Keith Idso, visepresident ved Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change:

senteret har mottatt 90 000 dollar fra Exxon.

• Kenneth E. F. Watt, sjefredaktør for Encyclopedia of Human Ecology:

styremedlem i Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change

• Kenneth Green, sjefsforsker ved Reason Public Policy Institute:

den såkalte tenketanken er en del av Reason Foundation, som har mottatt 381 000 dollar fra Exxon. I tillegg har Green vært rådgiver for National Center for Policy Analysis, som har mottatt 390 900 dollar fra Exxon, forfatter for National Environmental Policy Institute og Tech Sentral Station som har mottatt henholdsvis 75 000 dollar og 95 000 dollarfra Exxon, American Council on Science and Health har hatt Green som rådgiver. Rådet har mottatt 110 000 dollar fra Exxon, Green har vært sjefsforsker ved Fraser Institute som har mottatt 120 000 dollar fra Exxon og Green har vært gjesteforsker ved American Enterprise Institute for Public Policy Research, som har mottatt 1,625 millioner dollar fra Exxon.

• Kirill Ya. Kondratyev, medlem av th International Programme Committee for the World Conference on Climate Change:

styremedlem ved Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change som har mottatt 90 000 dollar fra Exxon og ekspert hos George C. Marshall Institute som har mottatt 630 000 dollar fra Exxon.

• Madhav Khandekar, kanadisk meteorolog:

medforfatter ved Exxon-finansierte Fraser Institute

• Patric J. Michaels, professor ved University of Virginia:

Michaels har innrømmet at han har mottatt penger fra flere produsenter av fossilt drivstoff, som German Coal Mining Association, Edison Electric Institute, Cyprus Minerals Company og International Rural Electric Assosiation. Michaels er også sjefredaktør for publikasjonen World Climate Review som er finansiert av Western Fuel Assosiation. I tillegg har Michaels vært styremedlem, ekspert, spaltisk, rådgiver og forsker for 19 Exxon-finansierte institusjoner.

• Pete Geddes, direktør ved Foundation for Research on Economics and Environment:

institusjonen har mottatt 210 000 dollar fra Exxon. I tillegg er Geddes forfatter for Exxon-finansierte Tech Station.

• Richard Lindzen, professor i meteorologi ved Massachusetts Institute of Technology:

Lindzen var medlem av FNs klimapanel, men mener konklusjonene til panelet er ufullstendige. Lindzen har vitnet flere ganger om temaet foran Kongressen, og lot en av gangene Western Fuel Assosiation betale for reisen til Washington DC. Lindzen har også holdt en tale om klimaendringer som ble undertegnet av OPEC. Lindzen er rådgiver for The Annapolis Center for Science-Based Public Policy, som har mottatt 688 575 dollar fra Exxon. I tillegg er han forfatter for Exxon-finansierte Cato Institute, Tech Sentral Station og George Marshall Institute (se over for alle).

• Robert Balling, direktør ved Office of Climatology og professor i geografi ved Arizona State University:

Balling har mottatt mer enn 200 000 dollar fra forskjellige olje- og kullaktører i USA de siste seks årene. I tillegg har han mottatt penger fra Kuwaits regjering og flere kuwaitiske forskningsinstitusjoner for sin forskning. Han har også mottatt 72 554 dollar fra flere ikke-amerikanske produsenter og interesseorganisasjoner for fossilt brennstoff, som German Coal Mining Association, British Coal Corporation og Cypros Minerals Company. Hans insitutt har mottatt 49 500 dollar fra Exxon i tillegg til at han har vært rådgiver, ekspert, medlem og foredragsholder for sju andre Exxon-finansierte institusjoner, deriblandt Committee for a Constructive Tomorrow, som har mottatt 472 000 dollar fra Exxon.

• Ross McKitrick, økonomiprofessor ved University of Gelp, Ontario:

McKitrick er ekspert ved Exxon-finansierte George C. Marshall Institute og seniorforsker ved Exxon-finansierte Fraser Institute

• Roy W. Spencer, forsker ved University of Alabama:

forskningsmedlem ved Exxon-finansierte Tech Sentral Station og forfatter ved de Exxon-finansierte institusjonene Heartland Institute og George Marshall Institute.

• Sallie Baliunas, astrofysiker Harvard-smithsonian Center for Astrophysics:

Baliunas er seniorforsker og styremedlem ved Exxon-finansierte George C. Marshall Institute, forsker ved Hoover Institution of War, Revolution and Peace som har mottatt 295 000 dollar fra Exxon, vært talskvinne for Global Climate Coalition som ble finansiert av Exxon, Shell, Chrysler med flere, styremedlem i Committee for a Constructive Tomorrow, bidragsyter til World Climate Report som er finansiert av Western Fuel Association-finansierte Greening Earth Society, forskningsrådgiver ved The Annapolis Center for Science-Based Public Policy som har mottatt 688 575 dollar fra Exxon, rådgiver for Exxon-finansierte American Council of Sciendce and Health, politisk ekspert for Heritage Foundation, talsperson for Manhattan Institute for Policy Research (175 000 dollar fra Exxon), forskningsmedlem ved Exxon-finansierte Tech Station, forskningsekspert ved Exxon-finansierte CEI, forsker ved oljeindustriens lobbyistorganisasjon American Petroleum Institute og forfatter for Exxon-finansierte Heartland Institute.

• Sherwood Idso, president ved Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change:

senteret har mottatt 90 000 dollar fra Exxon. I tillegg er Idso styremedlem og rådgiver i Committee for at Constructive Tomorrow som har mottatt 472 000 dollar fra Exxon, president ved Institute for a Biospheric Research som er Western Fuels Association-finansiert, rådigver ved Arizona State University Office of Climatology som har mottatt 49 500 dollar fra Exxon og ekspert ved Exxon-finansierte George Marshall Institute.

•  Sylvan H. Wittwer, professor ved Michigan State University:

styremedlem ved Exxon-finansierte Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change

• Tad Murty, professor ved University of Ottawa:

forfatter ved Exxon-finansierte Fraser Institute

•  Thomas C. Schelling, professor ved University of Maryland og Harvard:

gjesteforsker ved Foundation for research on Economics and the Environment som har mottatt 210 000 dollar fra Exxon.

• Tim Ball, klimaprofessor University of Winnepeg:

støttespiller til Exxon-finansierte Tech Sentral Station.

• Tim Patterson, professor i geologi Carleton University:

støttespiller til Exxon-finansierte Tech Sentral Station.

• Vincent Grey, ekspertrådgiver FNs klimapanel:

forfatter for Exxon-finansierte Tech Sentral Station

• William E. Feifsnyder, professor i meteorologi, Yale University:

styremedlem og rådgiver ved Exxon-finansierte Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change

• Willian Kininmonth, direktør ved det Australasiatiske klimaforskningsinstituttet:

forfatter for Exxon-finansierte Fraser Institute

• William M. Gray, professor Colorado State University:

forfatter for George C. Marshall Institute

<B>SKEPTISK:</B> - Jeg mener det er grunn til å være bekymret for klimaendringene. Men det er ikke grunn til å være hysterisk, sier Frp\'s energipolitiske talsmann, Kjetil Solvik Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer