Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får Rahila-svar i neste uke

Politiet snart klare med sin innstilling til statsadvokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I november i fjor kom Azhar Iqbal hjem til Oslo som en fri mann etter at han var frifunnet av siste instans i pakistansk rettsvesen for drapet på sin egen datter.

Frifinnelsen kom snaue halvannet år etter at datteren, Rahila Iqbal (20) fra Holmlia i Oslo, angivelig skal ha druknet da bilen hun satt i kjørte ut i en kanal nær familiens landsby Randheer 1.juni 2005.

I går passerte toårsdagen for Rahilas død i stillhet, mens den drapsmistenkte faren venter på om norsk politi vil reise straffesak mot ham eller ikke.


Kan ha inngå forbund om å drepeTross frikjennelsen i pakistansk rettsvesen, har Oslo-politiet fortsatt etterforskningen av dødsfallet med sikte på reise ny straffesak mot Rahilas far i Norge.

I løpet av neste uke vil politiet gi sin innstilling til Oslo Statsadvokatembeter.

- Det har vært fram og tilbake med forsvarer om mor og far vil la seg avhøre. Det ble endelig avklart torsdag denne uken. Når det eneste vi har ventet på er avhør av de mistenkte, og det ikke skjer, så har jeg bestemt meg, og sender min innstilling til statsadvokaten i neste uke, sier politiadvokat Cecilie Schløsser Møller til Dagbladet.no.

Hun vil ikke si hva slags innstilling Oslo-politiet vil komme med. Tidligere denne måneden skrev Aftenposten at det var lite sannsynlig at Iqbal blir tiltalt for medvirkning til drap, slik han ble i Pakistan.

Derimot vurderte politiet å bruke en annen straffebestemmelse.

DØDE: Rahila Iqbal omkom i Pakistan 1. juni 2005. Foto: PRIVAT
DØDE: Rahila Iqbal omkom i Pakistan 1. juni 2005. Foto: PRIVAT Vis mer

- Saken er kodet som drap, men under etterforskningen har man hatt straffebestemmelsen om å inngå forbund om drap i bakhodet. Under den bestemmelsen trenger man ikke bevis for at vedkommende har fysisk drept eller fysisk medvirket til drap, sier politiadvokat Schløsser Møller til Dagbladet.no.

Hun forteller at politiet har avhørt omkring 15 vitner i Rahilas nettverk i Norge. Oslo-politiet har også hatt nær kontakt med Rahilas fraseparerte ektemann som innga anmeldelsen, samt innhentet telefonanalyser og informasjon fra sosialkontor og andre institusjoner i Oslo.

- Alt dette er informasjon som kan belyse om det var planlagt eller ikke, sier politiadvokaten.


- De ønsker å legge saken bak seg
Advokat Abid Q. Raja, som har representert Azhar Iqbal overfor norske myndigheter i saken, mener han har fått helt andre signaler fra etterforskerne i Oslo-politiet.

- Denne saken trekker ut. Ikke bare Azhar, men hele familien ønsker å legge saken bak seg. Den er en enorm belastning, sier advokat Abid Q.Raja til Dagbladet.no.

Raja har hele veien stilt spørsmål ved om det ut fra norsk lov er mulig å gjennomføre en ny straffesak i Norge, siden Rahilas far ble frifunnet for drapstiltalen i Pakistan.

Forsvareren sier videre at han ikke kjenner til opplysningene om politiets omfattende etterforskningsarbeid, og at dette skal ha styrket mistanken mot hans klient.

- Jeg kjenner ikke til dette. De har ikke opplyst oss om det samme. Nå avventer vi bare politiets innstilling, sier Raja.

På spørsmål om hvorfor Rahilas foreldre ikke vil stille til avhør hos politiet, svarer Raja:

- De orker ikke belastningen, sier han, og legger til:

- Nå er det gått to år og ingenting nytt av beviser har dukket opp i saken. Politiet kan ikke basere sitt arbeid på antakelser, det må baseres på beviser, sier Raja.

<B>BLE FUNNET I BILEN:</B> I baksetet på dette billvraket ble Rahila Iqbal (20) funnet død etter en utforkjøring.
VITNE: Øyenvitne Mohammad Anif ved stedet der bilen kjørte utfor veien.
SATT FENGSLET: Advokat Abid Q. Raja sammen med faren Azhar Iqbal, som satt fengslet på en celle sammen med 20 andre fanger på politistasjonen i Mandi-Bahaudin i Pakistan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!