Valget i USA:

Får refs av sine egne

De kjemper for sine politiske liv, men får liten drahjelp av Donald Trumps «udisiplinerte» valgkamp. Republikanske senatorer ber presidenten endre kurs før nattas debatt mot Joe Biden.

SE NÅ: Følg den siste presidentdebatten mellom Donald Trump og Joe Biden på Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg den siste presidentdebatten direkte på Dagbladet TV fra klokka 2.

NASHVILLE (Dagbladet: Han kunne ha skrytt av USAs økonomiske vekst før coronapandemien, hvordan han har nominert tre konservative dommere til høyesterett, om skattene han har kuttet og hvordan Demokratene i Senatet nå blokkerer en coronakrisepakke på 500 milliarder dollar.

I stedet har USAs president Donald Trump langet ut mot programledere og TV-programmer, latterliggjort USAs smittevernnestor Anthony Fauci og angrepet Joe Biden og hans skandaleombruste sønn Hunter.

Nå frykter republikanske senatorer at presidentens manglende fokus kan koste dem dyrt i kampen for politisk overlevelse, ifølge Politico.

FÅTT NOK: Donald Trump mente han hadde gitt nok og forlot intervjuet med programmet «60 Minutes» før det var ferdig. Video/foto: AP/NTB/Twitter Vis mer

- Ingen disiplin

Trumps kommunikasjon i den avgjørende valgkampinnspurten blir beskrevet som «udisiplinert» av den Trump-allierte republikanske senatoren John Cornyn fra Texas.

- Det er rett og slett ingen disiplin. Presidenten har flotte prestasjoner han kan vise til i valgkampen, men de hører vi ikke mye om. Og jeg tror det er et feilgrep, sier han til Politico.

Andre republikanske senatorer frykter at selve partiet blir skadelidende, fordi Trumps budskap er for smalt til å appellere til uavhengige velgere.

- Når du prøver å vinne uavhengige velgeres stemmer, må du snakke om temaer som er viktig for dem. Det er det våre medlemmer prøver å gjøre, og det er forhåpentligvis noe presidenten også kan gjøre, sier senatoren John Thune fra Sør-Dakota.

Og natt til fredag får Trump kanskje den største muligheten til å gjøre akkurat det. Da er det duket for den siste debatten mellom Trump og utfordreren Joe Biden.

BIDEN: Dette skjedde etter en rekke avbrytelser fra president Donald Trump under den første debatten. Video: AP Vis mer

Ekspert: Derfor angriper han

Men USA-ekspert Hilmar Mjelde, forsker ved Norce forskningssenter, er usikker på om Trump i det hele tatt er i stand til å endre måten han kommuniserer på.

- Fordi Trump kommer aldri til å være noen andre enn den han er, og han kommer ikke til å late som heller. Presidentembetet, i all sin storslåtthet, byr på daglige muligheter til å få skuta på rett kjøl, men Trump har sagt rett ut at det er kjedelig å være presidentaktig, sier Mjelde til Dagbladet.

Men selv om kommunikasjonsformen muligens ikke endrer seg, er Trump i stand til å tilpasse seg andre budskap.

- Trumps standpunkter er transaksjonelle og situasjonelle. Han tilpasser seg underveis. Han aner nå at folk er lei coronarestriksjonene, derfor angriper han dem og smittevernsjef Fauci, i stedet for å snakke om sine resultater, sier Mjelde.

Forskeren er helt enig med de republikanske senatorene om at Trump er udisiplinert.

- Han er den mest udisiplinerte presidenten og presidentkandidaten i moderne tid, kanskje noen gang. Derfor har administrasjonen hans også vært ekstraordinært kaotisk, mer kaotisk enn Bill Clintons første år, og det sier litt, sier Mjelde.

HARDT UT: Donald Trump sparte ikke på kruttet da han natt til onsdag holdt valgmøte i byen Erie i den viktige vippestaten Pennsylvanna. Video: AP Vis mer

- Styrke og svakhet

Og USA-eksperten tror vi kommer til å få se den utgaven av Trump vi er blitt vant med i tida framover, og i natt til fredags debatt.

- Trump har bare én måte å være på. Det er hans største styrke og største svakhet som kandidat. Muligens kan han være litt mindre aggressiv. Jeg ser Karl Rove (tidligere rådgiver for George W. Bush, journ.anm.) og Newt Gingrich (tidligere topp-republikaner) ber ham gjøre det. Det er ikke umulig Trump tar det rådet, sier Mjelde.

For det var etter råd fra blant andre Gingrich og sin tidligere rådgiver Kellyanne Conway at Trump klarte å formulere et mer disiplinert budskap i valgkampinnspurten i 2016, forteller Mjelde.

Men det varte ikke lenge.

- I 2016 klarte han det de siste par ukene, til en viss grad. Ikke i år. Jeg lurer på om han av og til bare ser etter en vei ut og på et vis er klar for å gå av. Selv om han har greie sjanser til å bli gjenvalgt, sier USA-eksperten.

Så hvordan formulere et budskap med bredere appell?

- Om han klarte å snakke om noe annet enn seg selv, kanskje. På den annen side avgjøres presidentvalg vel så mye av strukturelle faktorer som økonomien, pandemien og regjeringsslitasje. Så vi skal ikke tillegge valgkampen for mye vekt heller, sier Mjelde.

LANGET UT: USAs tidligere president Barack Obama langet ut mot Donald Trump i hans første valgkamptale. Video: AP Vis mer

Tar grep

Natt til fredags debatt avholdes i Nashville og blir den andre - og siste - debatten mellom Trump og Biden.

Den første debatten var av den mer kaotiske sorten, og ble karakterisert som en «demokratisk katastrofe» av førstelektor i retorikk Kjell Terje Ringdal.

Den var preget av munnhoggeri, gjentatte avbrytelser og direkte fornærmelser. Derfor har lederne for natt til fredags debatt tatt grep, og skal skru av mikrofonen til den ene kandidaten, mens den andre taler.

Dagbladet er til stede i Nashville, og følger debatten minutt-for-minutt i natt. Du kan også se selve debatten på Dagbladet fra klokka 03.00 norsk tid natt til fredag.

Tidlig fredag morgen sender også Dagbladet en spesialsending om debatten.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer