Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får refs for «grønt og nyskapende» klimabudsjett. - Det er vondt å se på

Miljøvernorganisajoner ikke fornøyd.

 HELT GRØNN:  Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) melder om et grønt og nyskapende budsjett.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HELT GRØNN: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) melder om et grønt og nyskapende budsjett. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringens budsjett er grønt og nyskapende, ifølge klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Økt satsing på grønne arbeidsplasser skal gjøre klima- og mijøteknologi til norsk økonomis nye vekstmotor. Samtidig reduseres støtten til fornybar energi.

Klima- og miljødepartementets budsjett øker med 10,2 prosent sammenlignet med i fjor.

Miljøorganisasjoner og samarbeidsparti Venstre er imidlertid ikke fornøyd.

*Følg med når Dagbladet sender direkte fra framleggingen av statsbudsjettet for 2016.

Får refs - Det er vondt å se på regjeringen bruke oljepengene til å bygge vei istedenfor å starte på den virkelige jobben med å skape en fornybar sektor i Norge nå, sier leder for Greenpeace i Norge, Truls Gulowsen.

- Det virker som om Erna Solberg og Siv Jensen ikke har fått med seg at de selv sier at landet trenger en omstilling. Dette budsjettet inneholder kun midlertidige tiltak som ikke skaper de nye grønne arbeidsplassene som Norge trenger, sier Gulowsen.

Heller ikke Venstre er fornøyd.

- Vår umiddelbare reaksjon er at oljepengebruken er svært høy, og at det er spesielt skuffende at en så liten del brukes for å få forsterke det grønne skiftet, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik.

Regjeringen leverer ikke på nødvendig grønn omstilling, mener Marius Holm, leder i miljøstiftelsen ZERO.

- Det blir ikke dyrere å forurense i år heller. Regjeringen sier de tror på markedet, men hvorfor bruker de ikke da markedet til å få til grønn omstilling, spør Holm.

ZERO mener imidlertid det er positivt at regjeringen styrker klimateknologifondet.

Slik blir budsjettet - Framtidas arbeids- og næringsliv må være grønt og nyskapende. Klimatiltakene i budsjettet vil stimulere til at framtidas arbeidsplasser kan skapes, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft i en pressemelding.

Regjeringen satser på klimavennlig transport gjennom økte midler til gang- og sykkelveier, videreføring av et høyt nivå for jernbane, samt tilskudd og avgiftslette for grønn skipsfart.

- Regjeringen setter også i gang flere tiltak på klima-, forurensnings- og kulturminneområdet, og innsatsen innen naturmangfold og friluftsliv blir ført videre på samme nivå som i 2015, ifølge Sundtoft.

Kutter i energistøtte Samtidig foreslår regjeringen å redusere støtten til fornybar energi med 300 millioner kroner i 2016. Reduksjonen er en konsekvens av dårlige resultater for norsk energisatsing i perioden 2000-13.

- Klimapolitikken griper over flere sektorer i samfunnet. Det finnes ingen lettvinte løsninger, men summen av tiltakene i budsjettet peker i retning av en nødvendig omstilling. Oljeindustrien vil ikke lenger være vekstmotoren i norsk økonomi. Det speiler seg i budsjettforslaget vårt, sier Sundtoft.

Økt klimainnsats Redusert støtte til fornybar energi de senere årene har gitt rom for en styrking av annen klimainnsats, blant annet gjennom bidrag til det grønne klimafondet, rene kokeovner, og innsats for utfasing av fossile subsidier.

Regjeringen foreslår i statsbudsjett for 2016 å fortsette satsingen på bistand til klimatiltak i utviklingsland. I 2014 ble over seks milliarder kroner brukt til dette formålet, samme nivå forventes for 2015 og foreslås for 2016. Dette inkluderer tre milliarder kroner til klima- og skogsatsingen, skriver Utenriksdepartementet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!