Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får refs for leverpostei-jafs

Orkla kjøper merkevareselskapet Hamé for 1,6 milliarder, og blir Tsjekkias nest største matdistributør. - Strategisk feil, sier analytiker

 Storhandel:  Orkla kjøper merkevareselskapet Hamé, og dobler dermed omsetningen i Sentral-Europa. Her representert ved konsernsjef Peter Ruzicka. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Storhandel: Orkla kjøper merkevareselskapet Hamé, og dobler dermed omsetningen i Sentral-Europa. Her representert ved konsernsjef Peter Ruzicka. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Orkla kjøper merkevareselskapet Hamé, og dobler dermed omsetningen i Sentral-Europa. På gjeldfri basis er kjøpesummen 175 millioner euro, om lag 1,66 milliarder kroner i dagens kurs, skriver Finansavisen.

Hamé er i sterk vekst, og økte salget med 11 prosent fra året før i perioden januar til og med september i år. Med unntak av indiske MTR Foods i India, som Orkla kjøpte i 2007, er det ingen Orkla-selskaper som kan vise til samme veksttakt.

Orkla betaler 8,3 ganger forventet ebitda i 2015 for Hamé. Analytiker Daniel Johansson i Fondsfinans er noe skeptisk til kjøpet.

- Det fremstår som billig, ikke minst fordi det sannsynligvis finnes synergier. Vi har ingen problemer med det finansielle, men vi mener det føles strategisk merkelig, sier analytikeren til Finansavisen.

Han påpeker at det fortsatt lå en forventning om at Orkla ville selge merkevareselskapene det eier i Sentral-Europa i hvert fall over en lengere periode.

- I stedet gjør de et oppkjøp, og dobler størrelsen i Tsjekkia. Dermed signaliserer de at Orkla skal bli i området, og sannsynligvis gjøre nye oppkjøp der. Det er overraskende, for vi har ikke oppfattet Sentral-Europa som kjernevirksomhet innenfor merkevarer bortsett fra forretningsområdet Food Ingredients, sier Johansson til Finansavisen.

Han hadde foretrukket andre grep.

- Vi ville foretrukket at Orkla gjorde nye oppkjøp i Norden, senket gjelden ytterligere, og betalte mer i utbytte etterhvert som fri kontantstrøm bedres. Nå er Orkla i stedet i ferd med å bli et selskap som driver med oppkjøp mer spredt, sier han til avisen.

Orkla eier fra før Vitana i Tsjekkia og Slovakia, Felix Austria, og Orkla Foods Romania.

- Kjøpet av Hamé er signifikant i forhold til mange andre oppkjøp Orkla har gjort i denne delen av Sentral-Europa, sier konserndirektør for kommunikasjon i Orkla, Håkon Mageli, til Finansavisen.

Flere nyheter Analytikere om milliard- kjøp: - Fornuftig av Orkla Orkla kjøper selskap med 2.400 ansatte
Orkla har nesten bare nøtter igjen i Russland

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media