Får refs før oppvaskmøte

Ordfører Robin Martin Kåss (Ap) synes at coronahåndteringen har vært rotete i det siste. I kveld skal kommunene møte helseministeren og helsedirektøren til et oppvaskmøte.

BLIR STÅENDE: Statsminister Erna Solberg om smittesituasjonen i Norge. Video: Regjeringen. Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 66.49% Første dose: 76.19%

Torsdag erkjente statsminister Erna Solberg (H) og helsemyndighetene at de ga kommunene informasjon om test-for-karantene-systemet for seint. Ordfører Robin Martin Kåss (Ap) i Porsgrunn har fått nok.

- Jeg opplever at dagens ledelse er famlende, rotete og uklar, sier Kåss til Dagbladet.

- På hvilken måte da?

- Regjeringen bruker lang tid på å ta beslutninger og det er mye fram og tilbake. Et av de første symptomene på denne utviklingen var da tilbudet om vaksine til lærere kom altfor seint.

ORDFØRER: Robin Martin Kåss i Porsgrunn. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ORDFØRER: Robin Martin Kåss i Porsgrunn. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Mangler tydelig ledelse

Videre foreslår Kåss at regjeringen kunne ha tatt beslutningen om vaksinasjon av barn ned til 12 år tidligere, eller i hvert fall gitt kommunene mer informasjon om gjennomføring av dette på et tidligere tidspunkt.

- Det virker som at det mangler tydelig ledelse fra øverste hold. Det var ikke alle som var enige 12. mars heller, men da hadde man en veldig klar strategi og tiltak som sto i stil med målet for den strategien. Nå framstår det derimot rotete og som at regjeringen undervurderer kommunenes behov for informasjon god tid i forveien, sier Kåss og understreker at samarbeidet med statsforvalteren derimot har vært godt.

Kåss savner også tydeligere kommunikasjon om strategi. Han mener at regjeringen enten må si at de vil stramme inn for å stanse smittespredningen, eller at de aksepterer at vi må leve med en god del smittespredning.

- Det er ikke slik at denne smittebølgen kom som lyn fra klar himmel. Vi har vært kjent med disse problemstillingene og sett hvordan deltavarianten har påvirket situasjonen i land som likner på oss.

HELSEDIREKTØR: Bjørn Guldvog. Foto: Terje Pedersen / NTB
HELSEDIREKTØR: Bjørn Guldvog. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Oppvaskmøte

I kveld klokka 19.30 skal ordfører Kåss i møte med statsforvalterne, kommunene, KS, helseminister Bent Høie (H) og helsedirektør Bjørn Guldvog.

- Hva blir viktig for deg i det møtet, helsedirektør Guldvog?

- Til dels blir det å oppnå en felles forståelse av hva det innebærer å ha kontroll på smitten i kommunene på nåværende tidspunkt. Det innebærer noe annet nå enn tidligere i pandemien, men det er fremdeles slik at vi ikke ønsker denne eksplosive smittespredningen som vi ser nå, sier Guldvog til Dagbladet og fortsetter:

- I tillegg blir det viktig for meg å høre med ordførerne om hva de trenger før de kan gå over til et justert eller forenklet TISK-system.

- Er det et hastemøte, krisemøte eller et lenge planlagt møte?

- Vi har mange møter løpende med statsforvalterne, som videre har møter med kommunene. Vi har også en el møter med kommuner, mens FHI også rådgir kommuner fortløpende. Vi ser at tilbakemeldingene fra kommunene har vært veldig tydelige, og derfor er det nødvendig med en bred dialog.

«ONS»: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) om muligheten for å ha såkalte «one night stands» igjen. Video: Regjeringen. Vis mer

Justeringer

På torsdagens pressekonferanse sa statsminister Solberg at TISK-systemet vil bli justert. Guldvog forklarer hvilke justeringer som planlegges.

- Vi må innrette TISK-arbeidet slik at det blir overkommelig for kommunene samtidig som det er effektivt. Vi ønsker i større grad at testing overlates til befolkningen ved hjelp av selvtesting, og at noe av smittesporingen overlates til dem som får påvist smitte. Og så kan kommunene jobbe godt med testing og smittesporing der hvor risikoen er høyest.

HELSEMINISTER: Bent Høie. Foto: Annika Byrde / NTB
HELSEMINISTER: Bent Høie. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

- Veldig fornøyde

Torsdag formiddag sa helseminister Bent Høie til Dagbladet mange av kommunene som hadde utfordringer i forrige uke har gitt tilbakemelding om at de var fornøyde etter å ha mottatt brev om TISK og prioritering fredag.

- Nå gjør vi ting som ingen har gjort før. Jeg tror at det ville ha vært urimelig å stille krav om at det ikke skal oppstå noen problemer som helst, sa Høie og fortsatte:

- Men når problemer oppstår, så er det viktig at vi faktisk snur oss rundt og jobber sammen med kommunene for å finne løsninger, og det gjorde vi i forrige uke. Mange av kommunene som hadde utfordringer ga oss tilbakemelding på fredag om at de var veldig fornøyde med det brevet om lempinger og justeringer som ble sendt ut.

Regjeringen og helsemyndighetene har ved flere anledninger forklart at de ønsket å åpne for grønt tiltaksnivå på skolene fra skolestart for å gi barna en mer normal skolehverdag etter å ha blitt rammet av stor tiltaksbyrde gjennom pandemien.

Som følge av at regjeringen ville åpne på grønt nivå, besluttet de også å erstatte testing med karantene, for å unngå at mange skoleelever skulle havne i karantene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer