Får refs for skjulte bidrag

Miljøpartiet De Grønne får to dager på å rapportere inn skjulte valgkampbidrag.

TO DAGERS FRIST: Miljøpartiet De Grønne må oppgi navnene på alle som har bidratt med penger til partiets valgkamp. Her er MDGs partileder Rasmus Hansson på arendalsuka. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
TO DAGERS FRIST: Miljøpartiet De Grønne må oppgi navnene på alle som har bidratt med penger til partiets valgkamp. Her er MDGs partileder Rasmus Hansson på arendalsuka. Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går fortalte Dagbladet at Miljøpartiet De Grønne (MDG) har hentet inn 929 000 kroner i valgkampbidrag som ikke er rapportert inn som støtte.

- Meg bekjent har vi ikke sett noe slikt før, sa sekreteriatsleder Tor Henriksen i Partilovnemnda - det uavhengige organet som er satt til å kontrollere at politiske partier overholder lovbestemmelsene om partifinansiering.

Partilovnemnda reagerte lynraskt etter Dagbladets avsløring, og ba om en redegjørelse fra MDG. Nå har nemnda konkludert:

Miljøpartiet De Grønne må snarest rapportere de aktuelle bidragene til Statistisk Sentralbyrå (SSB). Siste frist er fredag, om bare to dager.

Annerledes låneordning I brevet til MDG påpeker Partilovnemnda at bakgrunnen for redegjørelsen var at Dagbladet stilte spørsmål om låneordningen. Nemnda henvendte seg i etterkant av denne henvendelsen til MDG, som ble bedt om å komme med en orientering rundt det aktuelle forholdet.

MDG bekrefter at partiets hovedorganisasjon har en låneordning som har medført at den nasjonale partiorganisasjonen i 2013 har lånt til sammen 1 million kroner av egne lokalavdelinger, tillitsvalgte og medlemmer. Totalt er det 32 långivere. 22 av disse har lånt ut beløp på 10 000 kroner eller mer.

I hvilken grad lånene skal tilbakebetales avhenger av hvor godt MDG gjør det i valget førstkommende mandag.

• Hvis partiet får mindre enn 0,8 prosent av stemmene nasjonalt, får ikke lånegiverne noe som helst tilbake.
• Får partiet mellom 0,8 prosent og 1,3 prosent av stemmene får långiverne halvparten av pengene tilbake.
• Får partiet over 1,3 prosent av stemmene får långiverne alt tilbake.

Støttespillere Partilovnemnda konkluderer derimot med at det må være situasjonen på tidspunktet lånet ble gitt, som må være avgjørende - ikke situasjonen i dag, der meningsmålingene tilsier at kreditorene vil ha stor mulighet til å få pengene sine tilbake.

På Dagbladets siste meningsmåling får partiet en oppslutning på 2,9 prosent.

- Dette vil også være mest i samsvar med et av lovens hovedformål, som er å sikre åpenhet under en valgkamp om hvem som finansierer politiske partier. De som tar en risiko til støtte for MGD - ved å låne ut penger de kanskje ikke vil få tilbake - er åpenbart økonomiske støttespillere for partiet, og følgelig bør deres identitet være kjent for allmennheten, heter det i brevet.

- Ikke i tvil Partilovnemnda var ikke i tvil om at MDG gjorde feil da de ikke rapporterte inn lånene som bidrag.

- Dette er jo en sak som vi ikke har sett noe liknende av tidligere, så her var det riktig å komme med en prinsipiell beslutning. Det var full enighet i nemnda om uttalelsen, sier sekretariatsleder Tor Henriksen i Partilovnemnda.

Men de anklager ikke partiet for bevist å holde tilbake informasjon.

- Vi har ikke noe grunnlag for å hevde at dette er en bevist handling Miljøpartiet De Grønne. De mente at det eksisterer uklarheter i loven. Vi mener ikke at loven er uklar, men dette er en helt ny lovbestemmelse og vi har forståelse for at det kan eksistere ulike tolkninger, sier han.

Siste fredag før valgdagen må alle bidrag rapporteres inn. MDG må nå rapportere inn hele lånebeløpet som støtte.

- Dette ser ut til å løse seg på en bra måte nå. Hensikten med loven er at all støtte til partiene skal være offentlig før valget avholdes,s sier Henriksen til Dagbladet.
Godtar vedtaket MDG mottokk vedtaket fra Partilovnemnda i dag, og har allerede rapportert inn lånebeløpene som partistøtte til SSB.

- Vi synes det er fint at de har kommet med en tolkning så raskt. Vi har allerede fylt ut skjemaer og rapportert tallene inn til SSB, sier økonomiansvarlig Jarle Fagerheim i MDG til Dagbladet.

I utgangspunktet mente han at de omstridte lånene ikke kunne regnes som støtte.

- Det var slik vi leste loven, men vi godtar at det er partilovnemnda som har tolkningskompetanse, og forholder oss til deres tolkning av loven, sier han.