Russlands invasjon av Ukraina:

Får refs: - Lite lurt

Frankrikes president Emmanuel Macron får EU-refs etter Russland-uttalelser: - Skaper splid, sier norsk ekspert.

MACRON I FRONT: Frankrikes president Emmanuel Macron får det nærmeste du kommer diplomatisk refs etter uttalelser om Russland. Foto: Reuters / NTB
MACRON I FRONT: Frankrikes president Emmanuel Macron får det nærmeste du kommer diplomatisk refs etter uttalelser om Russland. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

En rekke EU-land har bak lukkede dører gitt formell refs til Frankrike for uttalelser den franske presidenten Emmanuel Macron kom med i begynnelsen av desember.

Det melder nyhetsbyrået Reuters, som siterer ikke-navngitte EU-diplomater.

I et intervju med den franske TV-kanalen TF1 uttalte Macron at Europa må tenke over «hvordan de kan gi sikkerhetsgarantier til Russland den dagen de returnerer til forhandlingsbordet».

Det har skapt furore i deler av EU.

FLAMMEHAV: Flere videoer i sosiale medier viser en voldsom brann i etterkant av angrepet mot en russisk base i den okkuperte byen Melitopol, sør i Ukraina. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

- Skaper splid

Uttalelsen har forarget blant andre Polen, Slovakia og de baltiske landene Estland, Latvia og Litauen. I samarbeid med Tsjekkia avleverte landene en såkalt «démarche», diplomat-refs, overfor Frankrike mandag.

Fordi prosessen ble gjennomført bak EUs lukkede dører, er det uklart om også flere land stilte seg bak refsen, skriver Reuters.

Forskeren Iver Neumann, direktør for Fridtjof Nansens Institutt, er ekspert på diplomati og Russland. Han mener Macrons uttalelser i seg selv ikke bør være kontroversielle.

- Å si at man må ta hensyn til den ene parten i en fredsforhandling, er jo ikke akkurat kontroversielt. Det er dét fredsforhandlinger dreier seg om. Likeledes: Å si at Russland har legitime sikkerhetsbehov, er heller ikke kontroversielt, sier Neumann.

«Vanskelig» er likevel ordet Neumann bruker om situasjonen som har oppstått i kjølvannet av Macrons uttalelser. Det er det to årsaker til, mener han:

- For det første: Å si sånne ting når Russland fører en skitten angrepskrig, kan framstilles som et angrep på Ukraina, selv om uttalelsen er riktig, sier Neumann.

- For det andre: Uttalelsene har tydeligvis ikke blitt tatt opp i EU på forhånd. Det er lite lurt, fordi det skaper splid i EU. Alt i alt er dette uttalelser som burde ha vært gitt i et annet forum, og ikke offentlig. De burde også ha vært avstemt med EU på forhånd, legger han til.

Generalløytnant Arne Bård Dalhaug tror den type ukrainske angrep man har sett de siste ukene vil fortsette. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Twitter / Dagbladet TV Vis mer

- Leder fra fronten

Det er heller ikke første gang Frankrikes president er blitt anklaget for fransk alenegang i utenrikspolitiske spørsmål som påvirker hele EU og Europa for øvrig.

Akkurat dét kommer ikke overraskende på Neumann.

- Det er i fransk tradisjon å lede fra fronten. Vi snakker her om EUs eneste atommakt. En måte å lede på, er ved eksempel, men EU er alt i alt en konsensus-organisasjon hvor man må drive med forankring. I disse tilfellene oppleves det nok som at Macron leder litt for mye fra fronten uten å sikre at baktroppene henger med, sier diplomati-eksperten.

Han forteller at det er to grunnleggende motstridende syn på Russland som til sjuende og sist er rot til den interne uenigheten innad i EU.

- Det første er at vi må finne en måte å leve med et aggressivt og vanskelig Russland, og det er Frankrikes linje. Det andre er at Russland må reduseres til mindre enn det var før krigen, for å lære dem en lekse. Det er blant annet Polen og Baltikums linje, sier Neumann.

At det oppstår spenning mellom disse motstridende innfallsvinklene, er helt naturlig.

- Dette er også en spenning som ligger internt i hver eneste politisk oppvakte europeer, og vi finner jo den samme debatten også i Norge, sier han.

NYE ANGREP: Det siste døgnet har Russland blitt rammet av flere droneangrep fra Ukraina. Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug karakteriserer angrepene som flaue for Russland og Vladimir Putin. Vis mer

Ydmyket av Putin

Før Russland gikk til en fullskala invasjon av Ukraina 24. februar i år, posisjonerte Macron seg som en mulig mekler.

For det ble Macron både mistenkeliggjort og kritisert.

Mistenkeliggjort fordi det skjedde like før det franske presidentvalget. Kritisert, særlig av Ukraina, for å framstå unnfallende overfor Vladimir Putins brutale krigsmaskin.

- Macron er en typisk sentrist, både på hjemme- og bortebane. Han vil være statsmann og jobbe fra midten, men det er alltid en avveining hvor mye og i hvilken retning. Han har nok strukket seg litt for mye i retning av å lede fra fronten, sier Neumann.

Han roser likevel den franske presidenten og hans forsøk på å opprettholde dialogen med Russland og Putin.

- I hele januar og februar gjorde han svært mye for å forsøke å få Putin til å forstå hvor galt denne krigen kom til å gå. Putin svarte med å ydmyke ham, men Macron fortsatte og fortsetter. Det skal han ha - han forsøker i alle fall å være konstruktiv, sier diplomati-eksperten.

UROLIG: På statlig russisk TV snakkes det mer og mer om at krigen i Ukraina ikke går som planlagt. Reporter: Christina Holen Korneliussen / Dagbladet TV Vis mer

«Hold ut, min skjønnhet»

Putins kanskje største ydmykelse av Macron fant sted i Moskva 13 dager før Russland invaderte Ukraina. Da holdt Putin og Macron et fem timer langt møte, og satt i hver sin ende av et over fire meter langt bord.

Under en felles pressekonferanse etter møtet, uttalte Putin at Macron hadde «plaget» ham. Putin avleverte også følgende budskap i Macrons og Vestens vei:

«Enten du liker det eller ikke liker det, hold ut, min skjønnhet».

Budskapet likner mistenkelig på en tekststrofe i en låt det russiske punkbandet «Krasnaja plesen», «Rød mugg» på norsk, skrev om voldtekt og nekrofili. I den aktuelle låta heter det «sov» istedenfor «hold ut».

«Han ble skamfert», var dommen Politico felte over Macron.

I dette tilfellet bør man være mer overbærende med den franske presidenten, mener Neumann.

- Macron framfører et helt åpenbart poeng: Russland har legitime sikkerhetsinteresser, helt uavhengig av hvilket regime som sitter ved makta. Men når en stat opptrer bøllete, som Russland nå gjør, kan det framstå som man går god for bøllinga ved å framheve deres interesser, sier han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer