Får robotfisk som miljøpoliti

Skal avdekke giftige utslipp.

MILJØPOLITI: Barn studerer robotfisk i akvariet i London. Spanske havnemyndigheter skal nå få hjelp til å bekjeme miljøutslipp i en form av EU-finansierte fisker av denne typen. De karpeformede robotene koster 20.000 pund eller nesten 185.00 kroner hver.Foto: SCANPIX/REUTERS/Jonas Borg/UPPA/Photoshot/Handout
MILJØPOLITI: Barn studerer robotfisk i akvariet i London. Spanske havnemyndigheter skal nå få hjelp til å bekjeme miljøutslipp i en form av EU-finansierte fisker av denne typen. De karpeformede robotene koster 20.000 pund eller nesten 185.00 kroner hver.Foto: SCANPIX/REUTERS/Jonas Borg/UPPA/Photoshot/Handout Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Havnemyndighetene i den nordspanske byen Gijon får uvanlig hjelp i kampen mot miljøutslipp - en stim med halvannen meter lange, EU-finansierte robotfisker.

De avanserte fiskene, som er designet etter modell av en karpe, er utstyrt med kjemiske sensorer som kan oppdage utslipp i vannet, skriver Financial Times. Skulle de komme over utslipp fra en båt eller en rørledning, vil de gi informasjon om dette hjem til havneovervåkerne via trådløs kommunikasjon.

- Ved å bruke robotfisk, bygger vi på en design skapt gjennom hundrevis av millioner av år med evolusjon. Det er veldig energieffektivt, sier seniorforsker Rory Doyle ved britiske BMT Group.

Hver fisk koster om lag 200.000 kroner å lage og er de første som kan operere uten fjernstyring.

Den strømlinjede formen gjør at hver fisk kan gå for egen maskin i timevis før de søker tilbake til sin ladestasjon. Dessuten er karpeutseendet ment å ikke uroe annen fisk i havneområdet. Toppfarten er på en meter i sekundet.

BMT har utviklet fisken over en treårsperiode sammen med Universitetet i Essex, med støtte fra EU-kommisjonen. De siste justeringene skal nå fullføres før Gijon får de første fiskene utplassert mot slutten av neste år.

Blir forsøket en suksess, kan robotfisk snart bli å finne også andre steder i verden, fastslår BMT. Sportsfiskere er herved advart.

(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer