Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får ros fra fagfolk

OUS-forsker Gunhild Alvik Nyborg får støtte fra en rekke relevante fagfolk etter at hun tok opp alvoret i og behovet for å stanse spredningen av koronaviruset.

FÅR STØTTE: Lege og forsker Gunhild Alvik Nyborg får også støtte for sine kontroversielle uttalelser om coronaviruset. Foto: NRK
FÅR STØTTE: Lege og forsker Gunhild Alvik Nyborg får også støtte for sine kontroversielle uttalelser om coronaviruset. Foto: NRK Vis mer

Nyborg, som er lege og forsker ved Rikshospitalet, fikk kraftig kritikk fra flere fagfolk. Hun hevder spredningen av coronasituasjonen i Norge er ute av kontroll og tar til orde for full isolasjon.

Hun fikk heller ikke støtte for sine synspunkter fra sin arbeidsgiver, Oslo universitetssykehus, etter at hun deltok på NRKs «Debatten» tirsdag.

Men andre trer ifølge VG støttende til.

– Jeg er imponert over at hun våger skinnet sitt for å kunne snakke klart fra leveren om hva som kanskje kan skje. Særlig fordi hun bruker dokumenterte tall fra WHO og folkehelsen. Det er imponerende at hun våget å legge hodet på blokka og si fra, sier Bjørg Marit Andersen, professor i hygiene og smittevern og tidligere smittevernoverlege ved Oslo universitetssykehus Ullevål.

- Som Italia

Også Mads Gilbert, overlege dr.med. og spesialist i anestesiologi i Tromsø, gir Nyborg full støtte.

Jörn Klein, doktor i virologi og førsteamanuensis i mikrobiologi og smittevern, skriver i en epost at han deler Nyborgs syn på behovet for øyeblikkelig og målrettet handling.

– Dagens informasjon indikerer en sannsynlighet at det i løpet av noen uker eller til og med dager at lignende situasjoner som vi kjenner fra Italia kan sees i andre EU-land og i Norge, skriver Klein.

TALE TIL NASJONEN: Her er statsminister Erna Solbergs tale til nasjonen. Vis mer

- Ingen kontroll

Nyborg, som har doktorgrad i farmako-epidemiologi, mener alvoret om spredningen og konsekvensene av koronaviruset ikke har gått opp for norske myndigheter og folk flest. Ifølge henne sprer smitten seg eksponentielt.

– Vi har ingen kontroll, det er ingenting som tilsier at kurven vil flate ut, sa hun.

Oslo universitetssykehus gjorde det klart at Nyborg ikke uttalte seg på vegne av arbeidsgiveren.

Hele Norges coronakart