Får se sakspapirene

Den spionsiktede Stein Viksveens forsvarer, Atle Helljesen, får se dokumentene i spionsaken. Men Viksveen får ikke innsyn. Det slo Oslo forhørsrett fast i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Retten kan [...] ikke se at det foreligger noen hjemmel for å begrense en offentlig oppnevnt forsvarers isolerte innsynsrett», står det i kjennelsen fra Oslo forhørsrett. Men den spionsiktede sjøl får ikke se beslagene.

- Jeg får innsyn, men foreløpig får jeg ikke meddele innholdet til min klient, sier Helljesen til Dagbladet. Han fikk faksen fra Oslo forhørsrett i ettermiddag.

- I utgangspunktet ville jeg ikke ha større innsyn enn det klienten min hadde. Men nå var vi kommet til det punktet at vi må vite hva denne saken dreier seg om. Som forsvarer har jeg krav på innsyn i de dokumenter som legges fram i retten, sier Helljesen.

Han sier at forhørsrettens kjennelse er gledelig, og han har gitt beskjed til Viksveen.

- Nå må jeg få tak i dokumentene og vurdere dem. Så skal jeg jobber videre med saken. Det er umulig å si hva det står i dokumentene. Jeg har spekulert litt, og gjort meg mine refleksjoner. Men det er godt å komme et steg videre, sier han.

Ifølge kjennelsen er siktelsen fra Politiets overvåkingstjeneste svært knapp. Det går fram at Viksveen kan mistenkes for for å ha overlevert hemmelige dokumenter til Stasi i perioden fra 1962 til 1989.

Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad hadde i ettermiddag ennå ikke lest Lies beslutning.

- Så lenge jeg ikke har sett den, kan jeg ikke kommentere den, sier han til NTB. Det er derfor uklart om han kommer til å påkjære Lies avgjørelse.

Påtalemyndigheten har foreløpig en frist til 1. april med å gi Viksveen innsyn, men politiet ønsker å gjennomføre et rettslig avhør av ham før han får innsyn. Derfor har de bedt om å få utsatt fristen til 1. mai.

Her kan du lese forhørsrettens kjennelse