Corona

Får sexhjelp på resept

En hverdag fylt med restriksjoner og økt stress har ført til store samlivsproblemer, som igjen har ført til «sextørke» i de norske hjem. Det mener gynekolog og avtalespesialist Nina Willumsen.

VET IKKE: Alle autoriserte leger i Norge kan bestille seksualtekniske hjelpemidler til pasienter, men i mange tilfeller er verken helsepersonell eller folk som trenger hjelp klar over at dette tilbudet finnes, ifølge gynekolog dr.med. Nina Willumsen. Foto: Science Photo Library / NTB
VET IKKE: Alle autoriserte leger i Norge kan bestille seksualtekniske hjelpemidler til pasienter, men i mange tilfeller er verken helsepersonell eller folk som trenger hjelp klar over at dette tilbudet finnes, ifølge gynekolog dr.med. Nina Willumsen. Foto: Science Photo Library / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Etter snart to år med pandemi opplever mange store utfordringer i sexlivet. Det mener dr.med. Nina Willumsen, gynekolog ved Nimo klinikken i Drammen.

- I tillegg har mange av dem som opplever plager og smerter, ikke fått den hjelpen de trenger, sier Willumsen til Dagbladet.

Hun har i en årrekke jobbet med pasienter med behov for seksualtekniske hjelpemidler, og forteller at hun nå ser en økende etterspørsel.

- På en vanlig dag skriver jeg ut 3-4 søknader på slike hjelpemidler. Det er sjelden noe pasienter spør etter selv, men det kommer gjerne fram gjennom dialog, sier hun.

Nå opplever samfunnet igjen nye innstramminger. Regjeringen gjeninnførte blant annet meteren, skjenkestopp og hjemmekontor for de som kan.

Men hjelpen er der. Stadig flere får nemlig sexhjelp på «blå resept».

Ifølge tall fra NAV har tildelingen av seksualtekniske hjelpemidler økt med 70 prosent de siste fem åra. Fra tre millioner kroner i 2015 til ti millioner i 2020.

I 2020 fikk hele 3000 nordmenn tildelt sexhjelpemidler. Av de ulike produktene er det ereksjonsframkallende vakuumpumper det tildeles flest av. Hjelpemiddelet er laget for dem som opplever ereksjonssvikt.

- Mye stress

Også kvinner har behov for seksualtekniske hjelpemidler, som ifølge gynekologen ofte skyldes smerter ved samleie eller lav sexlyst.

- Det er mange kvinner som ikke klarer å gjennomføre samleie på grunn av smerter. For eksempel når det er for trangt, at musklene i bekkenet er for stramme, eller hvis de tidligere har vært utsatt for overgrep eller en ulykke, sier gynekologen.

Smerter ved samleie skyldes i mange tilfeller vaginisme - en kronisk smertetilstand som skyldes at bekkenbunnsmulusklaturen er stram og øm. Dette vil ofte føre til smerter ved innsetting av tampong og ved samleie. Det kan også skyldes lokalisert vulvodyni - tidligere kalt vestibulitt - som er en tilstand med kroniske smerter i skjedeåpningen.

50 prosent av kvinnene som kommer til en vulvaklinikk har vulvodyni, ifølge Vulva.no.

- Mange har mye stress og usikkerhet i hverdagen, og så kommer usikkerheten rundt vaksine og corona i tillegg. Det er rett og slett vanskeligere å være menneske under pandemien enn det var før. De som var ensomme før er enda mer ensomme nå, og de som hadde psykiske problemer fra før av, har mer problemer nå, sier Willumsen.

FOR SIRKULASJONEN: Kvinner som har passert overgangsalderen, kan trenge en vibrator som øker blodgjennomstrømningen i underlivet. Foto: Kaspars Grinvalds / Shutterstock / NTB
FOR SIRKULASJONEN: Kvinner som har passert overgangsalderen, kan trenge en vibrator som øker blodgjennomstrømningen i underlivet. Foto: Kaspars Grinvalds / Shutterstock / NTB Vis mer

Hun forteller at noen strammer veldig i nakken og skuldrene, som kan føre til hodepine, mens andre strammer og trekker underlivet opp.

- Vulvalidelser rammer over ti prosent av kvinner i løpet av livet, og det er et stort problem for veldig mange kvinner, forteller Willumsen.

Tidligere overgangsalder

Det er også flere og flere kvinner som kommer tidligere i overgangsalderen. Perimenopausen kan for noen starte allerede seint i 30-åra, og menopausen vanligvis rundt 50-årsalderen, ifølge gynekologen.

- De fleste kvinner opplever at de får tørre slimhinner etter overgangsalderen, og opplever at skjeden føles trangere. Det er også kvinner, som etter overgangsalderen, opplever at skjeden trekker seg sammen, og derfor ikke kan gjennomføre samleie, forklarer hun.

- Da trenger de hjelp til å utvide skjeden, for eksempel ved å bruke et dilatorsett. Man kan også trenge en vibrator som øker blodgjennomstrømningen i underlivet.

Ved mangel på seksuell glede eller mangel på sexlyst kan det være nødvendig med hjelpemidler. Da er det viktig at helsepersonell gir pasientene mulighet til å snakke om utfordringer på en trygg og åpen måte, og veilede til riktig behandling, mener Willumsen.

- Mange av kvinnene jeg møter daglig har opplevd at det både er vanskelig og ubehagelig å snakke med helsepersonell om dette. Slik skal det ikke være.

Hun påpeker imidlertid at tilbudet i Norge ikke er tilstrekkelig.

- Tilbudet i Norge er altfor dårlig. Vi har to offentlig vulvaklinikker - én i Oslo og én i Trondheim. I Sverige har de til sammenlikning tjue slike klinikker, sier hun.

Det er en nyoppstartet vulvaklinikk i Kristiansand. Tilbudet er for øyeblikket i oppstartsfasen, ifølge Vulva.no.

- Fortsatt tabubelagt

Ifølge Willumsen kan alle autoriserte leger i Norge bestille seksualtekniske hjelpemidler til pasienter, men i mange tilfeller er verken helsepersonell eller folk som trenger hjelp klar over at dette tilbudet finnes.

- Plager og utfordringer knyttet til seksuell helse er fortsatt tabubelagt, og jeg mener helsepersonell i større grad må informere om dette i møte med pasienter.

Willumsen har selv behandlet pasienter som kommer inn med plager som nedstemthet, søvnproblemer og stiv nakke eller rygg, hvor det viser seg at årsaken er knyttet til seksuell helse.

Hun mener mange kunne fått hjelp mye tidligere, om de bare hadde turt å spørre.

- Sex er en helt naturlig ting, og det er viktig for både kvinner og menn å evne å ha et intimt og seksuelt forhold til den man er glad i. Det blir fort et tomrom og en ubalanse i forholdet dersom man ikke opprettholder seksualfunksjonen, mener gynekologen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer