Corona

Får sexhjelp på resept

En hverdag fylt med restriksjoner og økt stress har ført til store samlivsproblemer, som igjen har ført til «sextørke» i de norske hjem. Det mener gynekolog og avtalespesialist Nina Willumsen.

VET IKKE: Alle autoriserte leger i Norge kan bestille seksualtekniske hjelpemidler til pasienter, men i mange tilfeller er verken helsepersonell eller folk som trenger hjelp klar over at dette tilbudet finnes, ifølge gynekolog dr.med. Nina Willumsen. Foto: Science Photo Library / NTB
VET IKKE: Alle autoriserte leger i Norge kan bestille seksualtekniske hjelpemidler til pasienter, men i mange tilfeller er verken helsepersonell eller folk som trenger hjelp klar over at dette tilbudet finnes, ifølge gynekolog dr.med. Nina Willumsen. Foto: Science Photo Library / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter snart to år med pandemi opplever mange store utfordringer i sexlivet. Det mener dr.med. Nina Willumsen, gynekolog ved Nimo klinikken i Drammen.

- I tillegg har mange av dem som opplever plager og smerter, ikke fått den hjelpen de trenger, sier Willumsen til Dagbladet.

Hun har i en årrekke jobbet med pasienter med behov for seksualtekniske hjelpemidler, og forteller at hun nå ser en økende etterspørsel.

- På en vanlig dag skriver jeg ut 3-4 søknader på slike hjelpemidler. Det er sjelden noe pasienter spør etter selv, men det kommer gjerne fram gjennom dialog, sier hun.

Nå opplever samfunnet igjen nye innstramminger. Regjeringen gjeninnførte blant annet meteren, skjenkestopp og hjemmekontor for de som kan.

Men hjelpen er der. Stadig flere får nemlig sexhjelp på «blå resept».

Ifølge tall fra NAV har tildelingen av seksualtekniske hjelpemidler økt med 70 prosent de siste fem åra. Fra tre millioner kroner i 2015 til ti millioner i 2020.

I 2020 fikk hele 3000 nordmenn tildelt sexhjelpemidler. Av de ulike produktene er det ereksjonsframkallende vakuumpumper det tildeles flest av. Hjelpemiddelet er laget for dem som opplever ereksjonssvikt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.