Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Får Siv Jensen det som hun vil i Krekar-saken, vil hun kunne bli stilt for riksrett

Meling får støtte av jusprofessor.

ADVOKAT: Brynjar Meling, mulla Krekars advokat, sier det vil være grunnlag for en rikssrettsak mot Frp-leder og finansminister Siv Jensen hvis hun får gjennomslag for sitt ønske om å sette Krekar i forvaring selv om det bryter med menneskerettighetene. Foto: Tommy Ellingsen
ADVOKAT: Brynjar Meling, mulla Krekars advokat, sier det vil være grunnlag for en rikssrettsak mot Frp-leder og finansminister Siv Jensen hvis hun får gjennomslag for sitt ønske om å sette Krekar i forvaring selv om det bryter med menneskerettighetene. Foto: Tommy Ellingsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brynjar Meling, mulla Krekars advokat, sier det vil være grunnlag for en rikssrettsak mot Frp-leder og finansminister Siv Jensen hvis hun får gjennomslag for sitt ønske om å sette Krekar i forvaring selv om det bryter med menneskerettighetene.

Det var i et TV 2-innslag denne uka Jensen svarte «ja» på spørsmål om hun er villig til å «bryte/sette menneskerettighetene til side» for å få satt Krekar i forvaring. 

- Alvorlig Meling mener Stortinget da vil kunne reise riksrettssak etter ansvarlighetslovens § 8 b og § 11.

- Det vil være mulig hvis hun gjør det, noe hun har sagt hun er villig til å gjøre. Det demokratiske problemet er at INGEN i Stortinget stiller spørsmål, skriver Meling i en e-post til Dagbladet, og legger til at forvaring må være hjemlet i lov.

Jusprofessor Mads Andenæs, en av Norges fremste menneskerettighetseksperter, sier det slik:

- Bryter man menneskerettighetene, så bryter man Grunnloven. På dette området er menneskerettighetene grunnlovfestet. Det ble vedtatt i Stortinget, også med Frps stemmer. Og å bryte Grunnloven er en alvorlig sak, sier Andenæs til Dagbladet.

Han sier et slikt brudd vil kunne være grunnlag for en riksrettssak.

- Helt klart. Det er Stortinget som reiser sak. Statsministeren og alle de andre partiene har heldigvis gjort det klart at de ikke deler hennes syn. Siv Jensens utspill er vel det vi i strafferetten vil kalle tidlig forberedelse og uegnet forsøk. Det er ikke så lett å bli holdt juridisk ansvarlig for denne kombinasjonen, og jeg ville ikke gjette at det vil være lett å få Stortinget til å reise sak, sier Andenæs til Dagbladet.

Det har ikke vært noen riksrettssaker siden 1926.

Spørsmål til spørretimen Krekar-saken og regjeringens syn på menneskerettighetene vil uansett bli tema på Stortinget under neste spørretime.

PARTILEDER: Siv Jensen (Frp).
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PARTILEDER: Siv Jensen (Frp). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

SV-leder Audun Lysbakken sendte tidligere i uka følgende spørsmål til finansminister Jensen:

«Vil finansministeren endre sitt svar og med det bekrefte at regjeringen ikke er villig til å sette menneskerettighetene til side?».

Ap's Hadia Tajik, leder i justiskomiteen, har sendt følgende spørsmål til statsminister Erna Solberg:

«Kan statsministeren forsikre at menneskerettighetene ligger til grunn for regjeringens - og alle statsrådenes arbeid?»

Bekrefter
Frp-leder Jensen bekrefter for øvrig i en e-post overfor Dagbladet at hun ved står ved uttalelsen til TV 2 og tidligere uttalelser. 

«Jeg har bekreftet at jeg står ved Fremskrittspartiets tidligere forslag og mine egne uttalelser om at norske myndigheter bør gjøre alt man kan for å få til en utleveringsavtale med Irak for mulla Krekar.

Fremskrittspartiet har tidligere foreslått å åpne for forvaring av personer som er vurdert som en trussel for rikets sikkerhet. Det forslaget har Stortinget stemt ned, og det må FrP i regjering forholde seg til. Jeg har sagt både i opposisjon og i posisjon at vi ikke sender ut personer som risikerer dødsstraff i sine hjemland.

I mellomtiden har Fremskrittspartiet alltid vært opptatt av å finne løsninger som sikrer norske borgeres interesser», skriver Jensen.