Får sju mill. og går

Konsernsjef Olav Fjell går av etter at fire medlemmer i styret krevde å behandle saken på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt ble det klart at Olav Fjell sparkes som konsernsjef i Statoil. Han får med seg over sju millioner kroner i fallskjerm.

- Jeg synes det er veldig trist at det er en slik sak på etikk som skulle bli min bane. Det synes jeg er veldig tungt, sa Fjell på pressekonferansen klokka som startet klokka 09 i dag tidlig.

Fjell satt med blikket ned i bordet og tittet stort sett opp da han ble stilt direkte spørsmål.

Han hadde ingen god dag.

Styremedlem Kaci Kullmann Five svarte på spørsmål på vegne av styret, siden styreformann Leif Terje Løddesøl trakk seg søndag.

Statoil er dermed uten styreformann og med en midlertidig toppsjef, Inge K. Hansen, som fikk en rekke spørsmål om sin befatning med Iran-skandalen i Statoil.

- Jeg ble kjent med den via internkontrollen, sa Hansen, og ga en diffust svar med at han har visst om saken fra før juni i år.

Det er han som midlertidig skal forsøke å få tilliten til det norske oljeselskapet på beina igjen.

Statoil etterforskes av Økokrim, mistenkt for korrupsjon i forbindelse med en milliardavtale i Iran.

Hissig Kaci Kullman Five

Det var styremedlemmene Kaci Kullmann Five, Eli Sætersmoen, Grace Skaugen samt en av de ansattes representanter i styret som krevde at styret skulle behandle Iran-skandalen på nytt.

Kullmann Five vil ikke svare på spørsmålet om Fjell har fått sparken, og blir hissig når det blir gjentatt.

- Det var ikke det jeg spurte om, sier en på pressekonferansen.

- Nei, mend et var det jeg svarte, sa en tydelig iritert Five.

Hun opplyser at det var uenighet i styret om Fjell skulle fortsette i jobben eller ikke.

- Men styert kom fram til en enighet overfor Fjell, sier den tidligere så profilerte Høyre-politikeren.

- Jeg kjempet ikke for jobben

- Jeg kjempet ikke for jobben. Det som var avgjørende for meg var at det ble usikkerhet blant de ansatte, sa konsernsjefen Olav Fjell før pressekonferansen til TV2 Nyhetene.

I dag blir han spurt om det var nødvendig med et nytt styremøte for å diskutere hans stilling.

- Veldig ofte når det er komplekse saksfremstillinger så lærer jeg noe også den andre gangen jeg går igjennom det, sa Fjell.

Han lot Kullmann Five og den nye konsernsjefen svare på spørmålene, og viste til at det var igangsatt en internkontroll i selskapet, og at han derfor ikke vil svare på spørsmål rundt Iran-saken.

Men da den konstituerte konsernsjefen får probelmer med å svare på gjentatte spørsmål om sin rolle i Iran-saken, griper Fjell ordet og sier at det bare var ham og Hubbard som i Statoils styre som kjente deltaljene i Iran-avtalen.

-

Her er pressemeldinga som ble sendt ut i natt

«Olav Fjell fratrer som konsernsjef i Statoil ASA. Styret i Statoil og Olav Fjell har i styremøte 22. september blitt enige om at Olav Fjell skal fratre som konsernsjef for å normalisere situasjonen i og rundt selskapet. Det er viktig at det snarest mulig kan skapes ro rundt selskapet, slik at videreutviklingen av Statoil kan fortsette.

«Statoil er et sterkt selskap med store muligheter. Jeg håper min avgang vil bidra til at de ansatte igjen konsentrerer all sin energi på å utvikle selskapet videre», sier Olav Fjell i en kommentar.

Bakgrunnen for Fjells avgang er en omstridt konsulentavtale i Iran, som konsernsjefen personlig ga en av sine underordnede fullmakt til å inngå. Statoil inngikk avtalen, som hadde en verdi på 115 millioner kroner, med Horton Investment i juni i fjor.

Fjell får to års lønn ved sin fratredelse. Dessuten vil han i henhold til ansettelseskontrakten motta førtidspensjon ved fylte 60 år.

Fjell får ved sin fratredelse utbetalt to års lønn. Videre vil han ved 60 år motta førtidspensjon i henhold til ansettelseskontrakten.

Nåværende konserndirektør og CFO (Chief Financial Officer) Inge K. Hansen er konstituert som konsernsjef.

GIKK I NATT: Olav Fjell forlot Statoil i natt med ting han gjerne skulle hatt ugjort.