Får skilles fra far

Patrick Holland (14) mener faren mistet retten til å være hans forelder den natten han myrdet hans mor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Patrick Holland (14) ba rettsvesenet om hjelp til å skilles fra far, som i 1998 drepte moren hans.

Den historiske rettstvisten i Massachusetts er nå over, etter at faren, Daniel Holland, har inngått forlik for å unngå at saken avgjøres i retten.

Faren har gått med på å gi fra seg all foreldrerett og kutte alle bånd til sin sønn, opplyer Patricks fosterfar Ron Lazisky.

14-åringen selv sier til pressen at han nå vil kjempe for en lovendring i Massachusetts som automatisk fratar enhver morder foreldreretten for sine barn. Fem stater i USA har allerede en slik lov.

- Ingen bør noensinne måtte gjennomgå det jeg har gjennomgått. Jeg vet hvor slitsom denne prosessen har vært for meg, og jeg er ingen svak person, sier han.

Han får allerede støtte for sitt lovendringsforslag av sosialsjef Harry Spence i Massachusetts, forutsatt at foreldrene loven skulle ramme får rett til å uttale seg før en slik «skilsmisse»-avgjørelse blir tatt.

- Det som slår meg er at man i tilfeller hvor mødre blir grovt mishandlet av sine menn, og dreper i selvforsvar for å beskytte både seg og barna, ville det ramme unødig hardt dersom dette ødelegger for hennes samvær med barna, sier han.

Howard Davidson, direktør for den amerikanske advokatforeningens senter for barnelovgivning, mener forliket var den beste måten å avgjøre saken på for begge parter

- Faren føler han gjorde noe bra, og gutten føler at han oppnådde det han ønsket. Hvis saken hadde havnet i retten og gutten der hadde vunnet, kunne faren ha anket og på den måten halt ut tiden og forverret familietragedien, sier han.

At en eventuell rettsavgjørelse kunne skapt tydeligere presedens, mener Davidson ikke er så viktig fordi Patricks vilje til å kjempe for sin sak både i retten og i media har vært så tydelig og sterk.

- Det vil nok inspirere andre barn som føler at rettsvesenet ikke hører på dem eller lar dem slippe til i prosessen. Patrick fortjener mye ros. Det kan ikke ha vært en lett kamp for ham, sier han.

Drepte mor
En oktobernatt i 1998 kysser åtte år gamle Patrick Holland sin mor god natt for siste gang. For, samme kalde oktobernatt, bryter Daniel Holland seg inn i deres hus i Quincy, Massachusetts. Liz (32) har forlatt ham. Han jager sin fraseparerte kone opp trappene. Hun rekker å låse seg inn på soverommet.

Han skyter i stykker låsen, sparker inn døra. Hun sitter mellom senga og gulvet, med en pute som eneste vern. Han slår henne, igjen og igjen, med kolben på rifla. Retter våpenet rett over hodet hennes, avfyrer noen skremselsskudd. Før han senker rifla.

Åtte av ti skudd treffer.

Patrick, sønnen deres, sover vegg-i-vegg. Det er han som finner mamma neste morgen. I en pøl av blod. Han klarer ikke «vekke henne». I bare undertøyet løper han ut på gata etter hjelp.

Det var den oktobernatten Daniel Holland mistet sin rett til å være hans far, mener Patrick. I dag skulle han ha møtt i retten i Canton, Massachusetts, fast bestemt på å frata faren retten til deltakelse i hans liv. Men forliket ga ham det han ville ha, og derfor blir det ingen rettssak.

Saken har vakt stor oppmerksomhet i USA - der Patrick hevdes å være første eksempel på at en mindreårig kan frata en forelder retten å være forelder.

- Jeg var i sjokk


- Jeg lurte på hvorfor mamma ikke hadde vekt meg før skolen, skriver Patrick på en web-side opprettet til minne for hans døde mor. Patricks husker godt morgenen han fant sin døde mor på soverommet.

- Jeg var i sjokk, jeg prøvde å vekke henne, skriver Patrick.

Hva Patrick så og hørte den natten, vet ingen. Han husker ikke særlig mer.

Etter morens død flyttet Patrick til ekteparet Rita og Ron Laizsky, som hadde vært nære venner av moren, og som fikk det formelle forsørgeransvaret etter en runde i retten mot Daniels foreldre.

Kilder:

BBC News Online
Liz Holland Memorial
Washington Post

DREPT AV EKTEMANNEN: Liz Holland (32) skal flere ganger ha uttrykt at hun var redd hun kom til å «forlate huset i en likpose».
FÅR SKILLES FRA FAR: Patrick Holland (14) ba om rettsvesenets hjelp for å kutte båndene til sin biologiske far, som soner en livstidsdom et fengsel i Massachussetts for drapet på sin fraseparerte kone - Patricks mor. Men nå har faren inngått forlik for å unngå rettssak, og kutter alle bånd til sønnen.