Får skylda for britisk krise

Storbritannias statsmininster Boris Johnson trosset rådene om å innføre lockdown i september etter et møte med Anders Tegnell, ifølge Aftonbladet. Selv nekter statsepidemiologen å fortelle hva han sa i møtet.

SVARER: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell svarer på påstander om at han har oppgitt feilaktig antall døde av coronapandemien. Video: TT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Regjeringen i Storbritannia skal ha vært i gang med å planlegge en ny nedstenging i september, da finansminister Rishi Sunak ba statsminister Boris Johnson om å tenke nøye gjennom hvordan det ville påvirke økonomien. Det skriver The Times.

Det skal ha ført til et videomøte med de to den 20. september, der Sunak hadde invitert fire profilerte eksperter til å komme med sine råd, blant dem Tegnell.

Samme kveld endte Johnson opp med å droppe nedstengingen som både sjefsrådigver Dominic Cummings og helseminister Matt Hancock mente var nødvendig. Nå får svensken deler av skylda, melder Aftonbladet.

- Nekter å fortelle

De øvrige ekspertene besto av professorene Sunetra Gupta og Carl Heneghan fra Universitetet i Oxford, og John Edmunds fra London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Gupta sier at hun og kollegaen anbefalte en mindre restriktiv strategi, mens Edmunds i en forskningsartikkel fra samme helg understreket behovet for en umiddelbar nedstenging.

- Hvis vi ikke handler nå, vil det føre til en stor epidemi med katastrofale konsekvenser med tanke på covid-relaterte dødsfall, og helsevesenets evne til å møte alle behov, skrev Edmunds og medforskerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer