Regjeringen i Storbritannia skal ha vært i gang med å planlegge en ny nedstenging i september, da finansminister Rishi Sunak ba statsminister Boris Johnson om å tenke nøye gjennom hvordan det ville påvirke økonomien. Det skriver The Times.
Det skal ha ført til et videomøte med de to den 20. september, der Sunak hadde invitert fire profilerte eksperter til å komme med sine råd, blant dem Tegnell.
Samme kveld endte Johnson opp med å droppe nedstengingen som både sjefsrådigver Dominic Cummings og helseminister Matt Hancock mente var nødvendig. Nå får svensken deler av skylda, melder Aftonbladet.

Tar grep etter smitteutbrudd
- Nekter å fortelle
De øvrige ekspertene besto av professorene Sunetra Gupta og Carl Heneghan fra Universitetet i Oxford, og John Edmunds fra London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Gupta sier at hun og kollegaen anbefalte en mindre restriktiv strategi, mens Edmunds i en forskningsartikkel fra samme helg understreket behovet for en umiddelbar nedstenging.

- Hvis vi ikke handler nå, vil det føre til en stor epidemi med katastrofale konsekvenser med tanke på covid-relaterte dødsfall, og helsevesenets evne til å møte alle behov, skrev Edmunds og medforskerne.
Tegnell nekter på sin side å fortelle til avisa hva han sa i møtet.
- Ombestemte seg
Den britiske avisa omtaler statsepidemiologens tilstedeværelse som «kontroversiell» på grunn av de høye dødstallene i Sverige som fulgte strategien om å holde samfunnet åpent.

Oppdaget «ny variant» av coronavirus
I etterkant av møtet skal Johnson ha samlet en gruppe medarbeidere, og avfeid en nedstenging. Det på tross av at Edmunds advarte om en «katastrofe» dersom den ikke kom på plass.
Isteden lanserte regjeringen regler om grupper på maksimum seks personer, innskrenkede åpningstider for utelivet, og oppfordring til hjemmekontor.
- Visste det kom
Men i tiden som fulgte spratt smittetallene i været etter at hundretusenvis av studenter reiste for å påbegynne studieåret, og stadig flere begynte å møte opp fysisk på jobb.

Storm mot corona-SMS
I skrivende stund lever omtrent seksti prosent av Storbitannias befolkning under såkalte «nivå 3»-restriksjoner, som er det strengeste nivået, ifølge The Guardian.
Den nylige smitteøkningen kan muligens skyldes en nyoppdaget variant av viruset i landet.
- Vi visste at en lockdown var på vei. Politikerne sier «neida, neida, den kommer ikke». Men vi visste at den måtte komme, sier Marc Baguelin ved Imperial College Londons medisinske fakultet.