Får skylda for britisk krise

Storbritannias statsmininster Boris Johnson trosset rådene om å innføre lockdown i september etter et møte med Anders Tegnell, ifølge Aftonbladet. Selv nekter statsepidemiologen å fortelle hva han sa i møtet.

SVARER: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell svarer på påstander om at han har oppgitt feilaktig antall døde av coronapandemien. Video: TT Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 60 600 +306
innlagt 129 -2
døde 544
påvist smittet 98 200 000+658.2K
døde 2 110 000 +15.9K
Se mer

Regjeringen i Storbritannia skal ha vært i gang med å planlegge en ny nedstenging i september, da finansminister Rishi Sunak ba statsminister Boris Johnson om å tenke nøye gjennom hvordan det ville påvirke økonomien. Det skriver The Times.

Det skal ha ført til et videomøte med de to den 20. september, der Sunak hadde invitert fire profilerte eksperter til å komme med sine råd, blant dem Tegnell.

Samme kveld endte Johnson opp med å droppe nedstengingen som både sjefsrådigver Dominic Cummings og helseminister Matt Hancock mente var nødvendig. Nå får svensken deler av skylda, melder Aftonbladet.

- Nekter å fortelle

De øvrige ekspertene besto av professorene Sunetra Gupta og Carl Heneghan fra Universitetet i Oxford, og John Edmunds fra London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Gupta sier at hun og kollegaen anbefalte en mindre restriktiv strategi, mens Edmunds i en forskningsartikkel fra samme helg understreket behovet for en umiddelbar nedstenging.

SKREKKTALL: Storbritannia har opplevd skyhøye smittetall de siste ukene. Her er Boris Johnson og Rishi Sunak avbildet i februar i år. Foto: NTB
SKREKKTALL: Storbritannia har opplevd skyhøye smittetall de siste ukene. Her er Boris Johnson og Rishi Sunak avbildet i februar i år. Foto: NTB Vis mer

- Hvis vi ikke handler nå, vil det føre til en stor epidemi med katastrofale konsekvenser med tanke på covid-relaterte dødsfall, og helsevesenets evne til å møte alle behov, skrev Edmunds og medforskerne.

Tegnell nekter på sin side å fortelle til avisa hva han sa i møtet.

- Ombestemte seg

Den britiske avisa omtaler statsepidemiologens tilstedeværelse som «kontroversiell» på grunn av de høye dødstallene i Sverige som fulgte strategien om å holde samfunnet åpent.

I etterkant av møtet skal Johnson ha samlet en gruppe medarbeidere, og avfeid en nedstenging. Det på tross av at Edmunds advarte om en «katastrofe» dersom den ikke kom på plass.

Isteden lanserte regjeringen regler om grupper på maksimum seks personer, innskrenkede åpningstider for utelivet, og oppfordring til hjemmekontor.

- Visste det kom

Men i tiden som fulgte spratt smittetallene i været etter at hundretusenvis av studenter reiste for å påbegynne studieåret, og stadig flere begynte å møte opp fysisk på jobb.

I skrivende stund lever omtrent seksti prosent av Storbitannias befolkning under såkalte «nivå 3»-restriksjoner, som er det strengeste nivået, ifølge The Guardian.

Den nylige smitteøkningen kan muligens skyldes en nyoppdaget variant av viruset i landet.

- Vi visste at en lockdown var på vei. Politikerne sier «neida, neida, den kommer ikke». Men vi visste at den måtte komme, sier Marc Baguelin ved Imperial College Londons medisinske fakultet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer