Norsk militæravtale med USA:

Får slakt: - Unødvendig

Avtalen er viktig for norsk sikkerhet, mener regjeringen. Samtidig innrømmer Forsvarsdepartementet at det kan bli vanskeligere å straffeforfølge amerikanske soldater.

FÅR SLAKT: Den nye militæravtalen mellom Norge og USA har fått krass kritikk. Nå innrømmer Forsvarsdepartementet selv at det kan være problematiske sider ved den. Her ved undertegnelsen i april. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret
FÅR SLAKT: Den nye militæravtalen mellom Norge og USA har fått krass kritikk. Nå innrømmer Forsvarsdepartementet selv at det kan være problematiske sider ved den. Her ved undertegnelsen i april. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Med et stort glis, og norske og amerikanske flagg i både for- og bakgrunnen, undertegnet forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i april en kritisert og omstridt militæravtale med USA.

Av regjeringen blir avtalen beskrevet som en «modernisering» av Norges forsvarssamarbeid med USA. Av kritikerne blir den beskrevet som et knefall for verdens største militærmakt.

Nå vedgår også regjeringen, ved Forsvarsdepartementet, at det kan være problematiske sider ved avtalen.

Gir USA enerett

Tidligere i september ble avtalen sendt ut på høring og svarfristen ble satt til 8. desember. Formelt er det snakk om en tilleggsavtale mellom USA og Norge, som har fått navnet Supplementary Defense Cooperation Agreement (SDCA).

Helt siden 2017 har USA forsøkt å inngå en slik avtale med Norge. Målet er å gjøre forholdene på bakken i ulike land i ulike verdensdeler så like som mulig for amerikanske soldater.

Tilleggsavtalen legger opp til at det er USA, ikke Norge, som skal ha «førsteretten til å straffeforfølge ikke-tjenstlige handlinger foretatt av medlemmer av den amerikanske styrken». Dette gjelder også for såkalte «medfølgende» til medlemmer av amerikanske styrker, for eksempel en soldats familiemedlem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.