Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får som fortjent

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • 3. mars i år: Chiles eksdiktator Augusto Pinochet forlater Storbritannia etter 503 dager i husarrest. Han er angivelig så syk at han blir fraktet til flyet i rullestol. Noen timer seinere lander han på flyplassen i Chiles hovedstad Santiago og har ingen problemer med å gå ved egen hjelp. Det største mirakel siden Jesus vekket opp Lasarus fra de døde, sa noen. En skandale at Storbritannias statsminister Tony Blair lot seg lure av Pinochets angivelig dårlige helse, sa kritikerne, og de var mange. Alternativet til hjemsendelse var nemlig at eksdiktatoren ville blitt utlevert til Spania for å bli stilt for retten der.
  • 8. august i Santiago: Chiles høyesterett avgjør med 14 mot 6 stemmer at Pinochet blir fratatt sin parlamentariske immunitet. Dermed åpner landets øverste domstol for at kuppmakeren fra 1973 kan stilles for retten og stå til regnskap for drap, forsvinninger, tortur og andre alvorlige brudd på menneskerettighetene. Mer enn 3000 mennesker ble drept i løpet av de 17 åra Pinochet satt med makten.
  • Svært få hadde trodd at livstidssenator Pinochet noensinne ville bli stilt til ansvar for sine synder i hjemlandet. Det er derfor all grunn til å berømme de 14 høyesterettsdommerne for avgjørelsen tirsdag. I ettertid skal man også være glad for at Pinochet ble sendt hjem og ikke til Spania. Hadde han blitt dømt der, ville han blitt martyr blant mange i Chile. Nå tar chilenerne selv oppgjøret med kuppgeneralen.
  • For den 84 år gamle Pinochet må situasjonen fortone seg som et mareritt. Han har sett på seg selv som en stor statsleder og har ønsket å gå over i historien som Chiles redningsmann. Nå åpnes det for at han kan stilles for retten. Hele hans «livsverk» har rast sammen.
  • Det kan ta flere år før det eventuelt kommer så langt som til en rettssak, men Pinochet har allerede fått litt av sin velfortjente straff. Han er ydmyket, vanæret og «forrådt» av sine egne landsmenn. Det er fullt fortjent.