OPPLEVER AT ARBEIDERE BLIR OPPSAGT PER SMS: Jonas Bals i Oslo byningsarbeiderforening. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX
OPPLEVER AT ARBEIDERE BLIR OPPSAGT PER SMS: Jonas Bals i Oslo byningsarbeiderforening. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIXVis mer

Får sparken på SMS

- Folk droppes helt uten rettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Etter finanskrisa har vi sett en markant økning av arbeidstakere som opplever at de er blitt dårlig behandlet. Det gjelder særlig manglende utbetaling av lønn og feriepenger. Omgåelse av oppsigelsesvernet er også et problem, sier Gjermund Aasbrenn, medarbeider i Juss-Buss.

Arbeidsløsheten stiger kraftig i kjølvannet av finanskrisa.

Tilbud som Juss-Buss opplever at mange arbeidsgiverne nå rett og slett ønsker å kvitte seg med arbeidstakerne på flekken, og at kravene til oppsigelsestid ofte ikke overholdes.

- Vi ser at utenlandske arbeidstakere er særlig utsatt, og at det er de svakeste som rammes først. Vi har sett mange eksempler på at det å ha sterke rettigheter på papiret ikke er nok i virkeligheten, sier Aasbrenn, som opplyser at de får flest henvendelser fra folk som har jobbet i byggebransjen.

- I tillegg får vi mange henvendelser fra folk i restaurant-, uteliv- og renholdsbransjen, sier Aasbrenn.

Krever millioner etter konkurs

Juss-Buss representerer ni tidligere arbeidstakere i konkursrammede Rent Engineering AS, som skiftet navn til Fagvikar AS før konkursen.  Så mange som 300 personer kan ha vært ansatt i selskapet totalt.

Dette selskapet drev til dels videre virksomheten til et annet konkursrammet selskap, Rent AS, som skiftet navn til Kapital og Finans AS før konkursen, etter at sistnevnte gikk konkurs i 2007.

El og IT-forbundet representerer 62 ansatte etter de to konkursene, og anslår de totale lønnskravene til å være 5 millioner kroner.

Dagbladet omtalte saken i juni 2007: Røkke-selskap hyret svindeldømt

Dagens Næringsliv har i dag omtalt den siste konkursen. Ifølge avisa er det 14. gang eieren har gått konkurs. Som Dagbladet har skrevet tidligere har han hatt en karriere preget av konkurser, konkurskarantener, bedragi og forfalskede underskrifter.

Eieren sier til Dagbladet.no at El og IT-forbundets lønnskrav er altfor høyt, og at han mener det reelle kravet er på rundt en million kroner.

- Ny klasse arbeidere

Jan Henrik Larsen, forbundssekretær i El- og IT-forbundet, har fulgt saken i flere år.

Men dette er ikke den eneste saken som har vært frustrerende for fagforningen.

- Det er mange som rett og slett droppes uten rettigheter i arbeidsmarkedet. Folk kan ha en måneds oppsigelsestid, men må allikevel slutte på dagen. Det er flere som har opplevd at lønna bare uteblir, selv om de ikke er blitt oppsagt eller permitert, sier Larsen til Dagbladet.no.

Han opplever at problemene er størst knyttet til vikar- og utleieselskapene.

- De som mister jobben der kan bli helt sjanseløse. Vi er i ferd med å få en klasse med arbeidere i Norge som er fullstendig rettsløse, sier Larsen.

Får sparken via tekstmeldinger

I Oslo har bygningsarbeiderforeningen merket nedgangstidene.

- Fra november og fram til nå har vi fått veldig mange henvendelser og en jevn strøm av oppsigelsessaker, sier Jonas Bals, ombudsmann i Oslo bygningsarbeider, til Dagbladet.no.

De opplever at både utenlandske og norske arbeidere blitt oppsagt, og at det ofte skjer på svært uryddige måter.

- Vi ser mange eksempler på feilaktige oppsigelser. Noen har blitt sagt opp via tekstmeldinger, andre har fått beskjed på telefon. Hvis det har skjedd skriftlig, som det skal gjøres, så er gjerne oppsigelsestiden feil, sier Bals.

Les om reglene for oppsigelser hos Arbeidstilsynet.