SPENTE HERRER: Harald Stabell og hovedperson Arne Treholt ankommer Stabells kontor der de sammen skal lese avgjørelsen klokka 11.00 MMS-FOTO: Adrian Øhrn Johansen.
SPENTE HERRER: Harald Stabell og hovedperson Arne Treholt ankommer Stabells kontor der de sammen skal lese avgjørelsen klokka 11.00 MMS-FOTO: Adrian Øhrn Johansen.Vis mer

Får spionavgjørelsen i dag

- Nå er det bare å vente på gong-gongen, sier Arne Treholt til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): I dag klokka 11.00 offentliggjør Gjenopptakelses-kommisjonen avgjørelsen om spiondommen fra 1985 mot Arne Treholt (66) skal gjenopptas.

Dette spørsmålet har vært oppe til diskusjonen to ganger tidligere - i 1988 og 1992. Da ble de ikke gjenopptatt.

Treholt håper alle gode ting er tre.

Venter på gong-gongen
Treholt selv skal lese avgjørelsen på sin advokats kontor. Litt over klokka 09.00 ankom han Harald Stabells kontor.

- Nå er det bare å vente på at den store gong-gongen skal gå, sier Treholt til Dagbladet.no.

66-åringen forteller at han har satt magefølelsen på vent.

- Jeg har trent meg til å ikke ta skuffelsen på forskudd, sier Treholt.

20. juni 1985 ble Arne Treholt dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han soner åtte år og fem måneder før han i 1992 ble benådet av helsemessige årsaker.

Treholdt erkjenner seg skyldig i brudd på taushetsplikten, men spørsmålet i dag er om Gjenopptakelses-kommisjonen er enig i de svakhetene og feilene som kritikerne har pekt på ved dommen.

Ønsker punktum
Det hevdes at det aldri ble ført tilstrekkelig bevis for at Treholt faktisk overleverte milliære hemmeligheter til sovjetrussisk og irakisk etterretning som han ble dømt for å ha overlevert.

Kritikken retter seg også mot det som hevdes å være ransaking i strid med lovens regler, og verdien av det meget omstridte pengebeviset.

Treholt håper dagens utfall klokka 11.00 setter et punktum for saken. Hans advokat Harald Stabell sier han ikke kommenterer magefølelse i forkant av slike avgjørelser.

- Men jeg er selvfølgelig veldig spent, sier Stabell.

KOMMENTAR: Treholts svik, på nytt