Får sprøyterom i Oslo ett år til

Bystyret redder sprøyterommet fra nedleggelse.

PÅ TINGET:  Etter at Frp-byråd Sylvi Listhaug foreslo å legge ned sprøyterommet har rusmisbrukerne protestert. Krav om fortsatt sprøyterom var et at de viktigste kravene da Arild Knutsen og foreningen for human narkotikapoltikk møtte Frps nestleder Per Arne Olsen og en rekke andre politikere på Stortinget i forrige uke. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
PÅ TINGET: Etter at Frp-byråd Sylvi Listhaug foreslo å legge ned sprøyterommet har rusmisbrukerne protestert. Krav om fortsatt sprøyterom var et at de viktigste kravene da Arild Knutsen og foreningen for human narkotikapoltikk møtte Frps nestleder Per Arne Olsen og en rekke andre politikere på Stortinget i forrige uke. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Da byrådet la fram sitt forslag til budsjett for neste år, ble det klart at Sylvi Listhaug ikke så seg råd til å opprettholde tilbudet til hovedstadens rusmisbrukere med et eget sprøyterom.

7,5 millioner
Men nå har Oslo bystyret, med Venstre i spissen, sikret fortsatt sprøyterom i Storgata i Oslo. I budsjettforliket mellom KrF, H og Frp har Venstre, til tross for den ansvarlig byrådens pengemangel, greid å finne de 7,5 sårt tiltrengte millionene for å opprettholde sprøyterommet.

- I dag er jeg bare lett og glad. Dette har vært viktig for partiet vårt å få på plass, sier leder i Oslo Venstre og medlem av bystyrets helse- og sosialkomité, Toril Berge.

Det har lenge vært usikkert hvorvidt sprøyterommet vil fortsette å holde åpent etter at Sylvi Listhaug gjorde det klart at hun ikke hadde penger til sprøyterom. Nylig var Borge Andersen (50) og Arild Knutsen i foreningen for human narkotikapolitikk på Stortinget for å overtale politikerne til å beholde sprøyterommet.

- Ikke så lett
Etter møtet på Stortinget med de narkomane i forrige uke gikk både Frp-leder Siv Jensen og hennes nestleder, Per Arne Olsen ut og sa de håpet Frp ville snu og gjøre om forslaget om å nedlegge sprøyterommet i Oslo.

Overfor Dagbladet gjør Berge det klart at det ikke har vært spesielt enkelt å finne politisk rom for å beholde sprøyterommet.

DEMO: 15. november i år demonstrerte flere rusmisbrukere for sprøyterom før de gikk inn i møte med en rekke stortingsrepresentanter.   Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
DEMO: 15. november i år demonstrerte flere rusmisbrukere for sprøyterom før de gikk inn i møte med en rekke stortingsrepresentanter. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Her er det tung politisk uenighet mellom byrådet og bystyret. Det har ikke vært lett. For oss er det snakk om skadereduksjon. Dette er selve eksemplet på at Oslo er en foregangskommune, sier Berge.

Men etterhvert lyktes de altså å bli enige om fortsatt sprøyterom.

Anstendig rusomsorg
Framover håper Berge at bystyret kan få slippe flere forsøk på nedleggelser av sprøyterommet og konsentrere seg om nye tiltak for rusmisbrukere.

- Vi ønsker å ha en anstendig rusomsorg. Derfor vil vi også videreføre sprøyterommet. Men vi har også greid å sette av penger til spesialtilpassede boliger og til flere organisasjoner som arbeider på feltet, sier Berge om det nye budsjettforliket mellom de borgerlige partiene i Oslo bystyret.

Også opposisjonen har det vært protester mot Listhaugs nedleggelse. Til Dagbladet gjorde Ap-politiker Trond Jensrud det klart at alternativene til sprøyterom er langt dårligere, og mente Sylvi Listhaug «river ned John Alvheims politiske minnesmerke».

LETTET: Leder av Oslo Venstre og bystyrerepresentant i helse- og sosialkomiteen, Toril Berge, er godt fornøyd med at det lykkes Venstre å få gjennomslag for fortsatt sprøyterom i budsjettforliket med Frp, Høyre, Venstre og KrF. Foto: Venstre
LETTET: Leder av Oslo Venstre og bystyrerepresentant i helse- og sosialkomiteen, Toril Berge, er godt fornøyd med at det lykkes Venstre å få gjennomslag for fortsatt sprøyterom i budsjettforliket med Frp, Høyre, Venstre og KrF. Foto: Venstre Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer