Får støtte: - Motbydelig

En kronikk om den påtroppende førstedamen skaper storm i USA.

PRESTISJETUNG PRIS: Kamala Harris og Joe Biden er Times «Årets person» 2020. Video: Time Magazine / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Fru førstedame - Mrs. Biden - Jill - kiddo: et lite tips som kanskje kan virke lite, men som jeg ikke synes er uviktig. Er det noen sjanse for at du kan droppe å skrive «Dr.» før navnet ditt? Dr. Jill Biden høres og føles falskt, for ikke å si en smule komisk.

Slik åpner en kommentarartikkel i den amerikanske avisa The Wall Street Journal, publisert fredag og ført i pennen av den 83 år gamle skribenten Joseph Epstein.

Epstein retter kritikk mot akademikere med doktorgrader innen andre disipliner enn medisin som velger å bruke tittelen «Dr.»

Biden har en doktorgrad i pedagogikk fra University of Delaware.

- Glem den lille gleden av å være «Dr. Jill», og ta til takke for den større gleden det er å bo i verdens beste offentlige bolig som førstedame Jill Biden, konkluderer han, ifølge BBC.

Kommentaren har vakt en storm av reaksjoner. Flere reagerer på tonen i innlegget, og omtalen av 69 år gamle Jill Biden som «kiddo» - «unge».

- Motbydelig

Bidens talsperson, Michael LaRosa, er blant dem som slår tilbake, i en Twitter-melding adressert til avisas debattredaktør James Taranto.

- Du og The Wall Street Journal burde skamme dere over å ha trykket det motbydelige og sexistiske angrepet på Dr. Biden i deres debattsider. Hvis dere hadde noen respekt for kvinner i det hele tatt, ville dere fjernet denne frastøtende oppvisningen i sjåvinisme fra avisa og beklaget til henne, skriver han.

FÅR STØTTE: Påtroddende førstedame Dr. Jill Biden. Foto: Chris O'Meara / AP Photo / NTB
FÅR STØTTE: Påtroddende førstedame Dr. Jill Biden. Foto: Chris O'Meara / AP Photo / NTB Vis mer

Også Doug Emhoff, som er gift med påtroppende visepresident Kamala Harris, reagerer kraftig.

- Dr. Biden gjorde seg fortjent til denne graden gjennom hardt arbeid og ren tæl. Hun er en inspirasjon for meg, for sine studenter, og for amerikanere over hele landet. Denne artikkelen hadde aldri blitt skrevet om en mann, slår han fast i en Twitter-melding.

Forsvarer innlegget

The Wall Street Journal forsvarer på sin side innlegget.

- Hvis du er uenig med Epstein, greit nok. Skriv et brev eller rop ut innvendingene dine på Twitter. Men disse sidene kommer ikke til å slutte å publisere provoserende innlegg bare fordi de støter den nye administrasjonen, mediene eller akademia, skriver redaksjonssjef Paul Gigot i et svarinnlegg søndag.

Han anklager Biden-laget for å se sitt snitt til å bruke «identitetspolitikk til å sende en beskjed til kritikerne».

- Ingenting er som å spille rase- eller kjønnskortet for å stilne kritikk. Det er venstresidens versjon av Trumps «fiende av folket»-Twitter-meldinger, skriver han (Trump har tidligere omtalt pressen med denne betegnelsen, red.anm.).

Innlegget møter imidlertid også intern kritikk.

- Kronikken som nedverdiger Jill Biden, og ber henne droppe Dr-tittelen, gjør narr av forskningen hennes og sammenlikner doktorgraden hennes med en æresdoktorgrad, er motbydelig, skriver Melissa Korn - journalist i The Wall Street Journal - på Twitter, ifølge CNN.

Selv nøyer Biden seg med å kvittere følgende på sin Twitter-side.

- Sammen skal vi bygge en verden der våre døtres prestasjoner blir feiret, heller enn sett ned på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer