Corona-pandemien

Får støtte om dødstall

Anders Tegnell mener de mange coronadøde i Sverige kan forklares med mild influensasesong i fjor.

VED RORET: Sveriges mektige statsepidemiolog Anders Tegnell har overoppsynet med pandemibekjempelsen. Foto: Anders Wiklund / TT / Reuters / NTB
VED RORET: Sveriges mektige statsepidemiolog Anders Tegnell har overoppsynet med pandemibekjempelsen. Foto: Anders Wiklund / TT / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell får i dag støtte for sin kontroversielle teori om hvorfor coronadødstallene er så høye i Sverige.

- Antakelig overlevde et større antall svakelige personer 2019, sier Tomas Johansson, befolkningsstatistiker ved Statistiska centralbyrån (SCB), til P4 Uppland, gjengitt av Expressen.

Stor forskjell

Johanssons argument er det samme som Tegnell lanserte i Dagens Nyheter i september: at Sverige opplevde en svært mild influensasesong i fjor. Dermed overlevede mange svakelige vinteren, bare for å bukke under for covid-19 neste sommer.

- Dersom mange dør av influensa på vinteren, dør færre under varmebølger neste sommer. I dette tilfellet var det covid-19 som fikk mange til å omkomme, sa Tegnell i intervjuet.

Sverige har registrert over 7000 coronadødsfall. Det står i sterk kontrast til nabolandene Norge og Finland, med henholdsvis ca. 350 og 415 dødsfall, også når man tar Sveriges høyere befolkningstall i betraktning.

I september-intervjuet underbygde Tegnell sin teori med at blant annet Norge og Finland de to siste vintrene hadde en lav covid-dødelighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer