STØTTE: Kommunalminister Jan Tore Sanner får bred støtte fra fylkeslederne i de borgerlige partiene for å kunne bruke tvang for å redusere antallet kommuner i Norge. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
STØTTE: Kommunalminister Jan Tore Sanner får bred støtte fra fylkeslederne i de borgerlige partiene for å kunne bruke tvang for å redusere antallet kommuner i Norge. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

Får støtte til tvangssammenslåing

Klart flertall blant borgerlige fylkesledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et stort flertall av fylkeslederne i de borgerlige partiene støtter tvangssammenslåing av norske kommuner.

Det kommer fram i en ringerunde Klassekampen har gjort blant 68 av de 75 fylkeslederne i Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti. 51 av dem åpner for at Stortinget og regjeringen skal kunne overprøve enten lokale folkeavstemninger eller kommunestyrevedtak.

13 av de spurte fylkeslederne er motstandere av å tvinge kommuner til sammenslåing, mens fire ikke ønsker å kommentere bruken av tvang.

I kommunalminister Jan Tore Sanners parti, Høyre, mener de fleste fylkeslederne at Stortinget skal eller kan ha et ord med i laget når de nye kommunekartene skal tegnes. Men ikke alle er like bastante.

– Vi må se an situasjonen fram til kommunene er ferdige med sine runder. Jeg vil ikke svare på om Stortinget bør eller skal kunne bruke tvang, sier Yngve Brox, Høyres fylkesleder i Sør-Trøndelag.

I samarbeidspartiet Frp er 14 for bruk av tvang, mens kun én, fylkesleder Einar Almaas i Nord-Trøndelag, er motstander.

(NTB)