SVEKKET: En kommunikasjonsrådgiver mener Siv Jensens autoriet er svekket etter Birkedal-saken. 
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
SVEKKET: En kommunikasjonsrådgiver mener Siv Jensens autoriet er svekket etter Birkedal-saken. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer

Får strykkarakter for håndteringen av Birkedal-saken

PR-rådgiver mener Siv Jensen er svekket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Kommunikasjonsrådgiver Haakon B. Schrøder mener Siv Jensens autoritet er kraftig svekket.

- At hun gremmes over egne utsagn i Birkedal-saken vitner om en politisk leder som ikke evner å håndtere partikritiske saker uten å la seg rive med personlig, sier Schrøder til NTB.

Han mener Frp-lederen har brukt hele kommunikasjonsregisteret - uten å lykkes.

- Hun har framstilt seg selv og partiet som ofre, gjort mediene til syndebukker og stukket hodet i sanden. At hun i ettertid er blitt en mer rolig og ydmyk person framstår som det reneste PR-fjaset, sier Schrøder, som til daglig er seniorrådgiver i kommunikasjonsbyrået Playground.

- Melkesyren har sjelden vært så lett synlig som hos Siv Jensen. Hun er farlig nær sin egen politiske nekrolog, fortsetter han.

Legger seg flat Fra andre ekspertkommentatorer vanker det langt hyggeligere skussmål. TV 2s Stein Kåre Kristiansen mener Siv Jensen viste at hun lærer av sine feil da hun torsdag beklaget sin og partiets håndtering av Birkedal-saken.

- Hadde vi hørt en like ydmyk Siv Jensen da Birkedal-saken sprakk, hadde ikke denne rapporten vært nødvendig, sier Kristiansen til egen kanal.

Frp-lederen gikk en sjelden kanossagang i mediene etter at det interne granskingsutvalgets rapport ble gjort kjent. Der får hun særlig unngjelde for innsatsen i den improviserte og med tiden famøse pressekonferansen i Stortingets vandrehall. Den startet hun med en sarkastisk takk til de frammøtte journalistene som hun mente måtte være kommet for å høre Frps syn på konflikten i Libya.

- Jeg tror jeg har fortrengt hva jeg tenkte da. Det var en kaotisk og stressende situasjon. Vi hadde ikke kontroll. Når jeg har sett på opptak av det i ettertid, så gremmes jeg. Det var definitivt ikke mitt glansnummer, sier Jensen til VG Nett.

Kritiseres Det interne utvalget som har vært ledet av stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos, gjorde ferdig rapporten sin i forrige uke. Både VG og TV 2 har fått tak i dokumentet, som inneholder krass kritikk av Frp-ledelsens håndtering.

«Det er i ettertid ikke vanskelig å se at saken burde - og kunne - vært håndtert annerledes. Særlig gjelder dette den offentlige håndteringen av saken, der partiet selv må erkjenne at det bidro til å skape et feilaktig inntrykk av at partiet ønsket å holde forhold skjult», står det i rapporten

Utvalget slår også fast at partiledelsen ikke brøt de interne retningslinjene, men sier årsaken til den dårlige håndteringen skyldes at retningslinjene er for dårlige.

Ifølge VG står det at partiets generalsekretær Geir Mo var den som fra sentralt hold etter alt å dømme hadde mest med saken å gjøre i innledningsfasen. Men han har avvist å forklare seg. Flere ganger påpeker utvalget at arbeidet har blitt hindret av Mos manglende deltakelse

«Dette har medført at utvalget ikke har fått full oversikt over partiets faktiske behandling og håndtering av den meldingen partiet fikk om overgrepspåstandene mot Birkedal», skriver utvalget i rapporten.

Geir Mo har nå fått ny jobb som stabssjef for Siv Jensen i Frps stortingsgruppe. Finn Egil Holm er ny generalsekretær i partiet.

(NTB)