Får strykkarakter

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold og den øvrige forsvarsledelsen får strykkarakter av Arbeidstilsynet på grunn av langvarig trakassering av tidligere avdelingsdirektør Owe Ellingsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Arbeidstilsynet har vurdert å politianmelde Forsvarets overkommando for brudd på arbeidsmiljølovens paragraf 12. Etter en helhetsvurdering er vi kommet til at hensynet til Owe Ellingsen må komme foran vårt ønske om å belyse saken i rettssystemet, heter det i brevet til Forsvarssjef Sigurd Frisvold og Forsvarsstaben.

Samtidig blir Forsvarsstaben pålagt å legge til rette for at Ellingsen skal få gjenoppta og utføre relevante arbeidsoppdrag for Forsvaret.

Langvarig rot

Ellingsen-saken har lenge vært en alvorlig belastning for forsvarsminister Kristin Krohn Devold og forsvarssjef Sigurd Frisvold. Ap, SV og Frp har tidligere slått fast at forsvarsminister Krohn Devold har opptrådt «sterkt kritikkverdig» i denne saken.

Gjentatte ganger har Stortinget tatt saken opp etter at Ellingsen i 1999 ble fratatt sin sikkerhetsklarering - og deretter sin stilling - i Forsvarets overkommando etter 37 års tjeneste i Forsvaret.

Tre ganger har Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) behandlet saken, uten at statsråd Krohn Devold har greid å ordne opp.

- Har gjort minimalt

Etter at den tidligere avdelingslederen mistet jobben, måtte han gå rettens vei for å få å få kjent oppsigelsen ugyldig. Til tross for en knusende kjennelse var Forsvaret ikke interessert i å gi mannen jobben tilbake. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité gikk til slutt til det skritt å be Krohn Devold om å gi mannen jobben tilbake.

Først i september i år ble det åpnet opp for Owe Ellingsen. Men gleden viste seg å bli kortvarig. Nylig mottok Owe Ellingsen melding om overtallighet.

- Arbeidsgiver har etter vårt syn gjort minimalt av hva man kunne forvente og kreve av en arbeidsgiver for å rette opp de skadene som er skjedd, skriver Arbeidstilsynet i sin rapport.

I Stortinget sliper medlemmene i kontroll- og konstitusjonskomiteen sine kniver.

<B>FÅR KJEFT:</B> Kristin Krohn Devold.