Baneheia-saken:

Får svar i dag - dette avgjør

13 år etter at han først ba om gjenopptakelse av Baneheia-saken, kan Viggo Kristiansen få medhold. To punkter avgjør trolig 41-åringens skjebne.

NY VURDERING: Gjenopptakelseskommisjonen vil oppnevne en ny sakkyndig som skal vurdere DNA-beviset i Baneheia-saken på nytt. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En 13 år lang prosess kan torsdag ende med en historisk avgjørelse i norsk rettssammenheng. Klokka 12 vil Siv Hallgren og Gjenopptakelseskommisjonen presentere sin avgjørelse for Viggo Kristiansen og Baneheia-saken.

Spørsmålet om det samlede bevisbildet som felte Kristiansen, og ga ham 21 års forvaring, i realiteten var for svakt, skal besvares.

Med det kan 41-åringen få resultatet han har ventet på - og saken en ny behandling i retten.

To avgjørende punkter

Tre og et halvt år har gått siden Kristiansen leverte sin foreløpig siste begjæring om gjenopptakelse. Stridens kjerne handler i all hovedsak om to detaljer:

Funn og analyse av DNA-spor fra åstedet, som ikke har vært mulig å fastslå at tilhører Kristiansen.Innslag fra Kristiansens mobiltelefon på en basestasjon som ikke hadde dekning på åstedet der drapene skjedde.

Dersom Kristiansen får medhold hos kommisjonen, vil Høyesterett peke ut en lagmannsrett hvor saken skal behandles på nytt. Det kan i teorien bli i hvilken som helst av Norges lagmannsretter, med unntak av Agder, hvor Kristiansen ble dømt i 2002.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer