Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får svenske spesialbiler mot Obama-demonstranter

Norden i helspenn med nynazistmarsj, Obama-besøk og Køben-toppmøte i samme uke.

IKKE NOK: Oslopolitiet, her ved en demonstrasjon ved den danske ambassaden for to år siden, er ikke trygge på at deres egne biler er nok under Obama-besøket, og har rekvirert et betydelig antall spesialutrustede svenske biler. Arkivfoto: SCANPIX
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX .
IKKE NOK: Oslopolitiet, her ved en demonstrasjon ved den danske ambassaden for to år siden, er ikke trygge på at deres egne biler er nok under Obama-besøket, og har rekvirert et betydelig antall spesialutrustede svenske biler. Arkivfoto: SCANPIX Foto: Kyrre Lien / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Fra og med 9. desember får politiet i Norge, Danmark og Sverige noen av de mest intense dagene tjenestene har hatt.

- Norden er veldig i fokus disse dagene, konstaterer stabsjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt, som har ansvaret for sikkerheten under Obamas besøk i Norge.

I eller ved alle landenes hovedsteder er det ventet store, potensielt voldelige demonstrasjoner nesten samtidig, men norsk politi har likevel fått løfter om bistand.

Svett program
I går ble det bekreftet at president Barack Obama skal delta på klimatoppmøtet i København 9. desember, og setter dermed den danske hovedstaden på hodet igjen bare to måneder etter OL-snarvisitten i oktober.

Det er ventet at han lander på Gardermoen med Air Force One allerede samme kveld, og vil i så fall få seg en god natts søvn i Oslo før nobelprisutdelingen 10. desember, som også er tidenes sikkerhetsoperasjon på norsk jord.

Dagen etter er Oslo spektrum spekket med VIP-er og superkjendiser under nobelkonserten.

Bare noen timer etter at Obama-sirkuset er over, vil  nynazister og andre høyreekstreme grupper fra hele Norden 12. desember møtes til den årlige Salemmarsjen utenfor Stockholm.

OVERSKUDD: Sverige har rustet opp demonstrasjonsberedskapen sin, og har nok nytt utstyrt til å bistå sine norske kolleger i desember, selv om svenskene også har sitt å stri med.
Arkivfoto: Drago Prvulovic / SCANPIX
OVERSKUDD: Sverige har rustet opp demonstrasjonsberedskapen sin, og har nok nytt utstyrt til å bistå sine norske kolleger i desember, selv om svenskene også har sitt å stri med. Arkivfoto: Drago Prvulovic / SCANPIX Vis mer

Det er et «fredelig fakkeltog» som flere ganger tidligere har endt med voldsomme opptøyer mellom de innvandrerfiendtlige demonstrantene og flere hundre voldelige antifascister, inkludert norske blitzere.

Bombehunder og helikoptre
Politifolk fra store deler av landet blir beordret til Oslo i desember. Like etter at det ble kjent at Obama helt overraskende ble årets nobelprisvinner, anmodet oslopolitiet også sine nordiske kolleger om hjelp til å gjennomføre de ekstreme sikkerhetstiltakene i Oslo.

Selv etter at det ble klart at presidenten også skal til København dagen før, bedyrer norsk politi at brikkene vil falle på plass.

- Vi har bedt om en del kjøretøy fra Sverige, såkalte MIK-biler, samt bombehunder med førere fra både Danmark og Sverige. Status per i går er at vi kommer til å få det vi har bedt om, sier Fredriksen i oslopolitiet til Dagbladet.

Også svenske politihelikoptre blir klargjort for å sette inn i Oslo 9.-11. desember om det trengs.

- Vi har dekket behovet nasjonalt slik saken står nå, men svenskene har to dedikerte maskiner som vi kan få låne på kort varsel ved behov, sier Fredriksen.

I praksis vil trolig nabolandene forflytte de mest ettertraktede ressursene landene imellom svært raskt i de kritiske dagene.

- Det er riktig at danskene på sin side også har bedt om kjøretøy og bombehunder fra oss, noe som også vil gå i orden. Tid  og sted vil bli koordinert ut fra  den nordiske samarbeidsavtalen på området, sier stabsjefen.

Sverige, som nå også har EU-formannskapet og sikkerhetsutfordringene det medfører, skal foreløpig ikke ha bedt om ekstrahjelp til opprørspolitiet før nynazistmarsjen. Trolig vil imidlertid norsk politi som før bistå med etterretningsinformasjon om de aktuelle norske miljøene.

Forberedt på opptøyer
Oslopolitiet mener norske mannskaper i forkant av «Operasjon Obama» har god trening i det som kalles Mobilt innsatskonsept (MIK), et relativt ferskt opplegg for bekjemping av voldelige demonstrasjoner og opptøyer utviklet etter mønster fra dansk politi.

En sentral del av konseptet er at bilene og ikke politifolkene skal ta støyten ved massedemonstrasjoner, men det norske utstyret er ikke like oppdatert. Oslos egne MIK-biler er kritisert internt i politiet som tilårskomne kjøretøy med flere dårlige egenskaper i forhold til å stå i første linje mot steinkastende og aggressive demonstranter.

De svenske bilene som skal lånes ut til Obama-besøket er nesten helt nye og bedre utrustet.

Ulike grupper forventer flere tusen personer fra en rekke land i USA- og NATO-kritiske demonstrasjoner i Oslo mens presidenten er i byen, men politiet håper alt vil gå fredelig for seg og at opprørsberedskapen kan forbli i bakgrunnen.

KOMMER 9. DESEMBER: Når Barack Obama kommer først til København, så til Oslo, utløser det sikkerhetstiltak med enorme dimensjoner.
KOMMER 9. DESEMBER: Når Barack Obama kommer først til København, så til Oslo, utløser det sikkerhetstiltak med enorme dimensjoner. Vis mer

- Vi har en god dialog og et godt samspill med arrangørene. Per i dag er det ingenting som indikerer at demonstrasjonene skal utvikle seg i negativ retning, sier stabsjefen til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media